3 vinkkiä luonnollisempaan ruokailuun

Aika on ajanut ohi kastikejauheiden, valmisruokien ja leikkeleiden kemiallisten ainesosien. Haluamme jälleen luonnollista ja terveellistä ruokaa. Annamme kolme vinkkiä luonnonmukaisempaan ruokailuun.

Luonnonmukaisemman ruokailun hyötyjen lista on pitkä: Saat vähemmän suolaa ja sokeria, jolloin lihavuuden, sydän- ja verisuonisairauksien sekä diabeteksen riski laskee. Ja koska pitkälle käsitellyt ja teolliset ruoka-aineet kuten leikkeleet, makkarat ja valmisruuat sisältävät usein erilaisia epäterveellisiä, syöpää aiheuttavia lisäaineita, vältät myös sen riskin.

Suola – vaikutus elimistöön ja saantitavat

Näiden kolmen muistisäännön avulla elät luonnollisemmin:

1. Osta ruokaa, jonka voisit itse pyydystää tai poimia

Vältät suuren määrän suolaa, sokeria ja tärkkelystä, kun jätät kääretortut ja kevätkääryleet pois ostoslistalta ja ostat sen sijaan lihaa ja vihanneksia – samalla pysyt todennäköisesti helpommin hoikkanakin. Kun unohdat valmisruuat, et tule kauhoneeksi sisuksiisi suurta määrää lisäaineita.

2. Osta luomua

Luonnonmukaisesti tuotettujen ruoka-aineiden rasvahappokoostumus on usein luonnollisempi. Esimerkiksi luomusuklaa saa sisältää vain kaakaovoita, siinä missä tavanomaisessa suklaassa voi olla muitakin rasvoja. Luomuviljan, hedelmien ja vihannesten kasvattamiseen ei myöskään käytetä keinotekoisia lannoitteita eikä torjunta-aineita.

Myös antibioottien käyttö luomueläinten kasvatuksessa on paljon tiukemmin rajoitettua. Tavanomaisesti kasvatetut siat saavat 15 kertaa niin paljon antibiootteja kuin luomusiat. Saat vähemmän E-aineita. Hyväksyttyjä lisäaineita on yli 300, mutta luomutuotannossa niistä on käytössä vain 40.

3. Unohda perulaiset parsat ja tuontitomaatit

Kotimaisissa vihanneksissa ja hedelmissä on vähemmän pestisidijäämiä kuin muualta tuoduissa. Vitamiinit säilyvät paremmin, eivätkä ruoka-aineet tarvitse pintakäsittelyjä, kun niitä ei kuljeteta erityisen kauas. Kun valitset kotimaisia hedelmiä ja vihanneksia, saat laajemman kirjon vitamiineja, mineraaleja ja ravintokuitua, koska tarjonta on kauden mukaista.

Vaikka et muuta jaksaisi, niin muista ainakin tämä:

Kun syöt vaihtelevaa ja monipuolista ruokaa, saat mahdollisimman vähän yksittäistä myrkkyä tai lisäainetta – useimmat niistä ovat haitallisia vain suurina määrinä.