Vartalotyypin tuntemus voi auttaa painonhallinnassa

Vatsanseudulle kertynyt ylimääräinen rasva voi kerääntyä sisäelinten ympärille ja aiheuttaa terveysongelmia. Kun tiedät oman vartalotyyppisi, voit kohdistaa treenin juuri ongelma-alueille ja välttää rasvan kertymisen vatsanseudulle.

Omenoita ja päärynöitä

Vatsanseudulle kerääntynyt rasva voi aiheuttaa terveysongelmia. Vatsanseudun rasva nostaa sydän- ja verisuonitautien riskiä, rasittaa munuaisia ja lisää diabetes- ja syöpäriskiä, mutta riski vaihtelee vartalotyypistä riippuen. Kun tiedät oman vartalotyyppisi, voit kohdistaa treenin ongelma-alueille, mistä on sekä ulkonäkö- että terveyshyötyjä.

Omenavartalo

Omenavartalon tyypillisiä tunnusmerkkejä ovat vatsanseudulle kerääntynyt rasva, hoikat kädet ja jalat ja litteä takapuoli. Tätä vartalotyyppiä uhkaa erityisesti sisäelinten ympärille kertynyt rasva.

Päärynävartalo

Päärynävartaloisilla naisilla rasva kerääntyy erityisesti lantiolle ja reisiin. Heillä on myös usein kapea ylävartalo ja pienet rinnat. Päärynävartaloisilla rasvaa ei kerry niinkään sisäelinten ympärille vaan alemmas vartaloon.

Banaanivartalo

Jos et ole selvästi omena- tai päärynävartaloinen, sinulla saattaa olla banaanivartalo. Tässä vartalotyypissä hartiat ja lantio ovat suunnilleen samanlevyisiä, ja vyötäro on varsin huomaamaton. Banaanivartalossa rasva kertyy tasaisesti eri puolille kehoa.

Synnytyksen jälkeinen aika

Synnytyksen jälkeen monet naiset murehtivat löystynyttä vatsanseutua. Raskaudenaikainen painonnousu on kuitenkin normaalia, ja raskauden aikana löystyneet vatsalihaksetkin palaavat ajan myötä ennalleen. Imettäessä on tärkeä muistaa, että suuret muutokset ruokavalioon, esimerkiksi laihduttaessa, vaikuttavat väistämättä myos maidontuotantoon.

Vaihdevuodet

Vaihdevuosien aikaan vartalon mittasuhteissa voi tapahtua muutoksia. Rasva tuntuu siirtyvän vartalossa ylöspäin ja saattaa kertyä vaarallisesti keskivartaloon sisäelinten ympärille. Vartalotyypin mukainen harjoittely voi kuitenkin auttaa välttämään vaihdevuosien ärsyttävät sivuvaikutukset.

Miehet ja vatsanseudun rasva

Miehet ovat alttiimpia vatsanseudulle kertyvälle rasvalle ja siten myös sen mukanaantuomille terveyshaitoille. Kuten naisten, myös miesten vartalo alkaa iän myötä menettää lihasmassaa testosteronin ja estrogeenin tuotannon hiipuessa. Silloin rasva alkaa kertyä vyötärölle. Elämäntyylillä, ravitsemuksella ja liikunnalla voi kuitenkin hidastaa joitakin näistä vanhenemisen seurauksista.

Lue tästä lisää vartalotyypeistä sekä ravitsemuksesta ja harjoittelusta.