Täysjyvätuotteilla kuidun saanti kohdilleen

Täysjyväviljan suosiminen ruokavaliossa antaa uutta puhtia ruoansulatukselle.

Ohrasuurimoita valkoisella taustalla

Täysjyvä tekee terää

Kokojyväruis ja muut jyvät ja siemenet, joissa on kuorikerrosta mukana, ovat erinomainen kuidun lähde ja siksi paljon parempi valinta kuin vaalea leipä tai valkoinen riisi. Kuidut kaunistavat energiansaantitiliä, osittain siksi että elimistö joutuu paiskimaan tosissaan töitä niitä möyhentäessään, osittain siksi että ne hillitsevät aterian sisältämän energian imeytymistä. Kuidut sitovat itseensä ravintoaineita ja kuljettavat ne reippaasti ruuansulatuskanavan läpi ennen kuin entsyymit saavat otteen niistä ja niiden kaloreista. Lisäbonuksena jyvät sisältävät runsaasti proteiinia, vitamiineja ja kivennäisaineita.

Paljonko täysjyväviljatuotteita kannattaa syödä

Kun lisäät kuidun saantia 20 grammasta 35 grammaan päivässä, lisääntyy energiankulutuksesi 50–130 kcal. 15–20 gramman kuitulisän saat esimerkiksi vaihtamalla 2 viipaletta valkoista leipää 2 viipaleeseen täysjyväruisleipää ja valkoisen riisiannoksen 75 grammaan kvinoaa. Energiaa voi säästyä lähes 150 kcal.

Kokeile myös: Kvinoa on oikeastaan siemen, mutta sitä käytetään kuten suurimoita, joita se muistuttaa myös kuitu­ ja proteiinipitoisuudeltaan ym. ravinteiltaan.