Näillä vinkeillä selvität laihdutuskuurien karikot
Laihduttaminen vaatii projektinhallinnasta tuttuja taitoja. Kerromme, miten vältät tavallisimmat pulmat.
Laihduttaminen vaatii projektinhallinnasta tuttuja taitoja. Kerromme, miten vältät tavallisimmat pulmat.
Laihdutuskuuria aloittaessa kannattaa suunnitella laihdutusprojektin eri vaiheet. Suhtaudu kuuriin kuten mihin tahansa muuhunkin projektiin, jossa hyvä suunnittelu on avainasemassa. Suunnittelu ja suunnitelman kurinalainen noudattaminen ovat tärkeitä esimerkiksi uuden kielen opiskelussa, uuden urheilulajin salojen harjoittelussa tai missä tahansa elämän haasteessa.
Suuri painonpudotus edellyttää yleensä uuden elämäntavan omaksumista, mikä taas voi aiheuttaa turvattomuudentunnetta ja jopa pelkoa. Elämä voi tuntua tyhjältä, jos töissä ei voikaan käyttää taukoja syömiseen tai piristää iltaisin itseään leivoksella tai sipseillä. Mitä niiden tilalle?
Siksi ennen laihdutuskuurin aloittamista kannattaa miettiä, mitä aiot tehdä syömiseen sijasta niinä hetkinä, jolloin olet aiemmin vain syönyt. Laadi luettelo vaihtoehtoisista toimista näitä kriittisiä hetkiä varten. Seuraavassa esittelemme muutaman vinkin, joiden avulla haaste kenties helpottuu.
Mieti siis, mitä haluat saavuttaa, ei sitä, mitä yrität vältellä. Tavoite voi olla vaikkapa: "Haluan olla hoikempi" tai "Haluan syödä terveellisesti".
Jos muotoilet tavoitteen negatiivisesti, kuulet mielessäsi usein sanan "ei". Jos tavoitteesi on: "En halua olla lihava" tai "En halua syödä liikaa", luot mielessäsi itsellesi kuvan siitä, että olet lihava ja syöt liikaa, mikä ei edistä laihtumista.
Tavoitteen saavuttaminen helpottuu, kun tavoite on muotoiltu myönteisesti ja tiedät koko ajan itse, mitä tavoitetta kohti ponnistelet.
Aseta itsellesi realistinen ja saavutettavissa oleva tavoite, joka sopii omaan elämäntapaasi ja terveystilanteeseesi. Mieti tarkkaan, millaiset seuraukset ja vaikutukset tavoitteen saavuttamisella voi olla.
Aseta itsellesi realistinen aikataulu tavoitteen saavuttamiseen ja jaa eteneminen vaiheisiin. Kaikkia vaiheita ei ole pakko tietää ennakolta. Kuitenkin mitä tarkemmin tavoite ja etapit ovat selvillä, sitä helpompaa on tehdä jotain konkreettista niiden saavuttamiseksi.
Tavoitteen saavuttaminen on omalla vastuullasi ja sinusta itsestäsi kiinni. Et voi syytellä muita, sillä sinä itse suunnittelet, johdat ja toteutat projektin. Voit toki saada tukea muilta tai vaikkapa KUNTO PLUSsalta, mutta kyseessä on silti sinun projektisi, joten sinä vastaat tuloksista.
Toteutat projektia oman itsesi vuoksi, joten tavoitteen täytyy olla linjassa sen kanssa, kuka olet ja millaista elämää haluat elää.
Jos yrität laihduttaa kumppanisi tai ystäviesi tai vaikkapa työkavereidesi vuoksi, motivaation löytäminen ja ylläpitäminen voi olla hankalaa. Motivaation muutokseen on lähdettävä sinusta itsestäsi.
Tavoitteen saavuttamisen on oltava tärkeää sinulle itsellesi, ei välttämättä kenellekään muulle, sillä sinä olet tämän pelin tärkein pelaaja.
Mitä enemmän uskot itseesi ja mahdollisuuksiisi onnistua, sitä todennäköisemmin saavutat päämääräsi. Usko omaan itseesi on siis ratkaisevan tärkeää.
Jos et heti paikalla löydä uskoa siihen, että saavutat lopullisen tavoitteesi, ota itsellesi jokin pienempi välitavoite, jonka saavuttaminen tuntuu helpommalta. Näin saat onnistumisen kokemuksia, jotka auttavat eteenpäin.
Onnistumisen kokemus voi tulla myös joltakin muulta elämänalueelta kuin laihduttamisesta. Ota tavoitteeksi siivota ja järjestää pitkään sotkussa ollut vaatekaappi tai järjestä treffit vanhan kaverin kanssa, jonka kanssa sinulla on jo pitkään ollut tarkoitus tavata.
Näin osoitat itsellesi, että pystyt saavuttamaan asioita, jotka tekevät sinut onnellisemmaksi ja että pystyt saavuttamaan tavoitteen, jos se on sinun itsesi asettama.
Kiinnitä erityishuomiota siihen, miten voit. Mieti omaa vointiasi ja mielialaasi erityisesti silloin, kun teet päätöksiä syömistesi suhteen.
Kysy itseltäsi, mitä oikeastaan toivot. Kun suuntaat jääkaapille, oletko todella nälkäinen vai tyydytätkö syömällä jotain muuta tarvetta?
Sisäinen kaaos voi johtua ulkoisesta kaaoksesta. Tarkastele elämääsi ja mieti, voisitko järjestellä asioita uudelleen - erityisesti vaikealta tuntuvia asioita.
Muista, että kaikki ongelmat eivät suinkaan ratkea laihduttamalla. Voi olla, että sinun pitää tehdä muutoksia myös työhön, parisuhteeseen, kotiin tai muuhun.
Tunnista ne asiat, jotka vievät energiasi ja elämänilosi ja hankkiudu niistä eroon.
Pidä päiväkirjaa projektin aikana, jos sinulla on siihen suinkin aikaa ja energiaa ja jos kirjoittaminen tuntuu omalta. Päiväkirjasta näet selvästi projektin etenemisen tai sen, jos poljetkin paikallaan.
Päiväkirjalle voit keventää mieltäsi, mikä ehkä helpottaa oloa. Voit myös myöhemmin tarkastella, miten projekti eteni.
Voit kirjoittaa joka päivä tai harvemmin, eikä sinun tarvitse noudattaa mitään erityistä mallia kirjauksissasi. Kunhan vain kirjoitat itsellesi tärkeitä ajatuksia ja asioita muistiin. Jos kirjoittaminen ei luonnistu, voit pitää myös videopäiväkirjaa.