10 yleisintä virhettä painonhallinnassa

Näin voit saada painosi kuriin! Esittelemme 10 tyypillisintä syytä siihen, miksi painonhallinta menee pieleen. Kerromme, mistä epäonnistuminen johtuu, ja ennen kaikkea annamme toimivat keinot siihen, miten virheet voi välttää!

1. Aterioiden väliin jättäminen

Ongelma: Liian vähäisestä energiansaannista päivän mittaan seuraa tyypillisesti ahmimista illalla. Aterioiden pitkät välit saavat näläntunteen yltymään hillittömäksi.
Ratkaisu: Muista syödä aina kolme pääateriaa ja vähintään kaksi välipalaa päivässä.

2. Vatsa tyhjänä ostoksille

Ongelma: Kun verensokeri on pohjalukemissa ja makeanhimo huipussaan, kiusaus ostaa kiellettyjä herkkuja on suuri. Makeat ja rasvaiset houkutukset sujahtavat helposti ostoskoriin.
Ratkaisu: Syö kunnollinen välipala tai ateria ennen kuin menet kauppaan. Kirjoita ostoslista ja osta vain listalla olevat tuotteet. Älä sorru heräteostoksiin.

3. Epäterveelliset välipalat

Ongelma: Verensokeri sahaa edestakaisin, jos napostelet välipalaksi pelkkiä nopeita hiilihydraatteja, kuten keksejä, rusinoita, ranskanleipää tai makeaa mehua. Ne nostavat verensokeria nopeasti, minkä jälkeen se myös laskee yhtä nopeasti ja seurauksena on entistä ankarampi makeanhimo.
Ratkaisu:Syö hitaita hiilihydraatteja ja proteiinia sisältäviä välipaloja, kuten täysjyväleipää
ja vähärasvaista juustoa. Ne luovuttavaa energiaa tasaisesti ja pitävät kylläisenä pidempään.

4. Herkuttelu iltaisin

Ongelma: Ruoka täyttää myös sosiaalisia tarpeita, jolloin saatetaan syödä, vaikka olo olisi jo kylläinen. Seurauksena kaloreita kertyy enemmän kuin olisi tarpeen. Ylimääräinen energia muuttuu rasvaksi ja varastoituu kehoon.
Ratkaisu: Älä pidä kotona kiusauksia aiheuttavia herkkuja. Pilko kasviksia valmiiksi jääkaappiin pikkupurtavaksi. Aluksi voi olla vaikeaa olla ilman tavaksi muodostunutta herkuttelua, mutta se menee pian ohi.

5. Ihmekuurit

Ongelma: Jos kokeilee aina uusimman muodin mukaisia pikakuureja, saavuttaa yleensä vain lyhytaikaisia tuloksia. Paino palaa pian entiselleen kuurin jälkeen. Mikäli ravintotottumuksia ei muuteta kevyemmiksi, pysyvä painonpudotus on tuomittu epäonnistumaan.
Ratkaisu: Muuta ravintotottumuksesi pysyvästi painonhallintaa tukeviksi. Varaa tarvittaessa aika ravitsemusterapeutille, joka opastaa terveelliseen painonhallintaan.

6. Luopuminen hiilihydraateita (leivästä, riisistä ja pastasta)

Ongelma: Ruokavalio perustuu luopumiseen, jolloin sitä on vaikea noudattaa arjessa. Lisäksi ruuansulatus hidastuu, energian määrä laskee ja vointi on kaikin puolin kurja.
Ratkaisu: Salli itsellesi maltillisesti hiilihydraatteja, esimerkiksi 150 grammaa leipää ja 100 grammaa pastaa tai riisiä päivässä. Valitse täysjyväversioita mieluummin kuin vähäravinteisia valkoisia tuotteita.

7. Liian vähäinen liikunta

Ongelma: Jos aktiivisuustaso on sama kuin keskivertosuomalaisella, ei ruokaretkahduksiin ole varaa. Ylimääräiset kalorit kerääntyvät väistämättä vararavinnoksi kehoon.
Ratkaisu: Aikatauluta päivärutiiniisi vähintään tunti liikuntaa, esimerkiksi reipas kävelylenkki, pallopeli lasten kanssa tai pyöräily työpaikalle. Liiku sen lisäksi muutenkin mahdollisimman paljon. Liikunnan ei tarvitse olla urheilua. Kaikki liikkeeläolo lasketaan!

8. Yhdessäolo herkutellen

Ongelma: Moniin sosiaalisiin tilanteisiin liittyy runsasenergiaisia ruokia ja juomia. Aikaa vietetään herkutellen ja istuskellen.
Ratkaisu: Yhdistä ystävien tapaaminen ja liikunta. Voitte esimerkiksi vuokrata yhdessä kanootit ja lähteä melontaretkelle tai tehdä pitkiä kävelylenkkejä rannalla. Myös lentopallo ja keilailu ovat hauskaa puuhaa porukalla.

9. Nestemäiset kalorit

Ongelma: Juodut kalorit eivät tee kylläiseksi ja niitä tulee epähuomiossa helposti nautittua melkoisia määriä. Tuloksena on salakavala kalorilisä, joka kostautuu painonnousuna.
Ratkaisu: Sokeripitoiset juomat kuten limsat, makeat mehut sekä tuoremehu kannattaa jättää kokonaan pois. Alkoholin kulutus on hyvä rajoittaa korkeintaan muutamaan annokseen viikossa.

10. Pehmeät ruuat, joilla on suuri energiatiheys

Ongelma: Kun syö pehmeää ruokaa, leuat ja ruuansulatus eivät työllisty riittävästi. Seurauksena olo ei tunnu kylläiseltä, ja tulee syötyä liikaa.
Ratkaisu: Syö mahdollisimman karkearakenteista ruokaa. Valitse täysjyvätuotteita, hampaille töitä antavia kasviksia (esimerkiksi kaalia salaatin sijaan), kokolihaa jauhelihan sijaan, kovaa juustoa sulatejuuston sijaan ja kokonaisia hedelmiä tuoremehun sijaan.