Takaisin treenaamaan tauon jälkeen

Pitkäkään tauko ei kumoa aiemman lihaskuntotreenin hyötyjä, mutta maltti on valttia salille palattaessa.

Keho muistaa harjoittelun, mutta vammojen välttämiseksi kannattaa tauon jälkeen aloittaa pienemmillä painoilla.

© iStock

On ihanan motivoivaa tietää, että jokainen tehty kyykky hyödyttää koko loppuelämän ajan. Kun on joskus ollut kunnossa, on helpompi päästä kuntoon uudelleen, osoittaa tuore norjalaistutkimus.
Oheisten ohjeiden avulla on hyvä aloittaa treenaaminen uudelleen tauon jälkeen.

Merkitse treenit kalenteriin. Suunnittele, milloin harjoittelet, ja merkitse ajat kalenteriin. Pidä treenejä tärkeinä kokouksina oman itsesi kanssa.

Aloita rauhallisesti. Älä aloita harjoittelua liian vauhdikkaasti, koska keho ei vielä pysty samaan kuin joskus aiemmin. Olet vähemmän
notkea ja tarvitset aikaa nivelten, nivelsiteiden, luiden ja jänteiden harjoittamiseen. Aloita kuormituksella, joka ei tee kipeää, eikä kuormita liikaa tai aiheuta vammoja. Siirry vähitellen suurempaan kuormitukseen ja painoihin.

Keho muistaa. Voit luottaa siihen, että hermojärjestelmäsi muistaa aiemmin oppimasi liikekuviot. Samoin kuin et voi unohtaa, miten ajetaan polkupyörällä, elimistö muistaa, miten voimaharjoittelun liikkeet tehdään oikein. Näin vältät helpommin yliku­ormituksen ja virheasennot.

Aseta tavoite. Aseta harjoittelullesi selkeä tavoite. Ilman tavoitetta treenistä voi tulla samantekevää.

Valitse tärkeimmät liikkeet. Jos aikaa on vähän, vähennä harjoittelun määrää. Käytä aika tärkeimpiin liikkeisiin ja unohda kaikki muut.

Hanki omavalmentaja. Omavalmentaja voi auttaa motivaation ja treenihalujen löytämisessä ja laatia juuri sinun kunnollesi sopivan
harjoitusohjelman.