Treeni lievittää ahdistusta

Liikunta auttaa masennukseen ja stressiin, mutta tiesitkö, että treeni lievittää myös ahdistusta?

Naisia venyttelemässä treeniasuissaan.

AHDISTUKSEEN - Kuntosalilla käynti voi olla hyväksi myös mielenterveydelle.

© iStock

Monet tutkimukset osoittavat, että liikunta voi lievittää ja ehkäistä masennusta. Sen sijaan toiseen psyykkiseen ongelmaan, ahdistukseen, liittyvää tutkimusta on tehty toistaiseksi vähemmän.

Tuoreeseen ruotsalaiseen tutkimukseen valittiin 286 ahdistuspotilasta. Koehenkilöiden keski-ikä oli 39 vuotta, ja he harrastivat liikuntaa 12 viikon tutkimusjakson ajan. Koehenkilöt jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen treenasi kohtalaisella teholla ja toinen kovalla teholla, ja molempien ryhmien jäsenten ahdistus lievittyi.

Kaikilla aktiivisesti liikkuneilla koehenkilöillä ahdistusoireet lievittyivät merkittävästi liikuntaa harrastamattomaan vertailuryhmään verrattuna, myös niillä, joiden ahdistus oli kroonistunut.

Ahdistus väheni

Ennen tutkimusta koehenkilöiden ahdistustaso mitattiin, ja sen perusteella muutos voitiin helposti havaita. Useimmilla koehenkilöillä ahdistus oli tutkimuksen alussa keskivaikeaa tai korkeaa tasoa, mutta päätyi treenin jälkeen alhaisemmalle tasolle. Vaikka kaikki koehenkilöt hyötyivät treenistä selvästi, kaikkein suurin hyöty saavutettiin kovatehoisesti treenanneessa ryhmässä.

NÄIN TREENATTIIN

Koehenkilöt treenasivat 60 minuuttia kolmesti viikossa.

Jokaisella treenikerralle tehtiin sykettä kohottavia ja lihasvoimaa lisääviä harjoitteita:

Lyhyt lämmittely

Kiertoharjoittelu 12 laitteella, yhteensä 45 minuuttia.

Jäähdyttely ja venyttely.