Saako nivelsiteistä treenaamalla pitävämmät?

Kysymys

Molempien polvieni nivelsiteet ovat löysät, ja ne ovat venähtäneet muutaman kerran. Voiko nivelsiteitä vahvistaa jotenkin?

Vastaus

Nivelsiteitä ei see omin avuin pitävämmiksi, sillä niitä ei voi vahvistaa samaan tapaan kuten lihaksia. Kirurgi voi kyllä lyhentää nivelsiteitä, jos ne ovat pahasti löystyneet.

Nivelsiteiden lyhennysleikkauksen vaihtoehtona voit treenata polvea ympäröiviä lihaksia ja niiden hallintaa siten, että löysät nivelsiteet pysyvät aiempaa paremmin paikoillaan. Nivelten hallinta on sitä parempaa, mitä vahvemmat sitä ympäröivät lihakset ovat.

Nivelsiteiden löystymisen syynä on usein vinojen vatsalihasten tai lantion lihasten heikkous. Jalan asento saattaa myös olla sellainen, että polvet ovat alttiina liialliselle kiertymiselle. Asentoa voi korjata yksilöllisillä juoksukengillä sekä vahvistamalla jalkaterän ja nilkan alueen lihaksia. Tasapaino- ja koordinaatioharjoitukset auttavat myös pitämään polvilumpion paikallaan.

Treenin tehon huomaa yleensä vasta 8–10 viikon jälkeen. Siinä ajassa polvesta pitäisi tulla selvästi kestävämpi, jos treenistä on apua.