Mitä vaatii puolimatkan triatlon?

Juoksen 5 km 25 minuutissa ja olen harjaantunut uimari. Nyt haluaisin kokeilla puolikasta teräsmieskisaa. Paljonko harjoittelua ja aikaa se vaatii?

Paljonko harjoittelua vaatii puolikas teräsmies?

Sinulla on paljon etua siitä, että olet hyvä uimaan, koska juuri uintiosuus pelottaa monia sen verran, etteivät he uskalla kokeilla triatlonia.

Koska olet myös harjaantunut juoksija, saat lisähyötyä kisaan, sillä se vähentää loukkaantumisriskiä.

Kuvailemasi peruskunnon pohjalta triatloniin valmistautuminen vaatii sinulta etupäässä ajallisesti pitkiä suorituksia, joilla kehität kestävyyttäsi kaikissa kolmessa lajissa.

Riippuen siitä, miten paljon aikaa voit käyttää, voit 6–9 kuukaudessa harjoitella itsesi kuntoon, jolla läpäiset puolikkaan teräsmieskisan tyylillä.

Varaudu harjoittelemaan 5–6 kertaa viikossa. Moni kerroista kestää vain noin tunnin, mutta varaa viikonloppuisin mielellään aikaa pidempään rupeamaan, joka loppuvaiheessa kestää jopa 3,5–4 tuntia.

Ohjelma

Harjoittelujakson puolessavälissä viikko-ohjelma voi näyttää tältä:

  • 2 x uinti 1500–2000 metriä keskittyen tekniikkaan ja yksittäisiin intervalleihin.
  • 1 x kovavauhtista pyöräilyä, esimerkiksi 2 x 20 minuuttia täysillä.
  • 1 x juoksuintervallit, esimerkiksi 4 x 4 minuuttia, välissä 2 min tauko.
  • 1 x yhdistelmäharjoitus, jossa pyöräilet 50–60 km ja juokset 5–8 km.

Yhteenlaskettu harjoitteluaika on 7–8 tuntia viikossa. Sen lisäksi tulee aika, jonka käytät vaatteiden vaihtoon, peseytymiseen, kuljetuksiin ynnä muuhun, joihin voi helposti kulua 2–3 tuntia lisää viikossa. Käytössäsi olevasta ajasta ja jaksamisestasi riippuen 1–2 kertaa lihastreeniä viikossa tarjoaa hyvän lisän kestävyystreenin suureen määrään.