Kaupunkimaratonopas

Esittelemme tunnettuja kaupunkimaratoneja läheltä ja kaukaa. Joukossa on sekä maailman 10 suurimman juoksutapahtuman joukkoon kuuluvia että pienimuotoisempia tapahtumia.

Maratonille harjoittelemiseen saa lisää motivaatiota, kun ottaa tavoitteekseen juoksun, johon liittyy elämyksiä. 42,195 km sujuu juohevammin, kun reitin varrella on silmiä hiveleviä maisemia, maailmanluokan nähtävyyksiä, juoksuun osallistuu monituhatlukuinen samanhenkisten joukko tai jos matka juoksutapahtumaan on jo sinänsä elämys.

HELSINGIN MARATON

Helsinki City Marathon on Suomen suurin ja Pohjoismaiden toiseksi suurin maraton. Sen reitti kulkee meren rannalla muun muassa Kaivopuistossa ja Espoon keilaniemessä ja Helsingin upeissa puistoissa.

Helsingin maamerkeistä reitin varrella ovat muiden muassa Finlandia-talo, Eduskuntatalo ja Esplanadi.

www.helsinkicitymarathon.fi

BERLIININ MARATON

Berlin Marathon, jonka reitillä ei juurikaan ole korkeuseroja, on maailman nopein maraton, yksi maailman viidestä suosituimmasta maratonista ja Euroopan suurin maraton. Tunnelma on huippuluokkaa ja tapahtumassa juostaan usein maailmanennätyksiä. Järjestelyt ovat erinomaiset.

Reitillä on hyvät mahdollisuudet huijata ajamalla osa reitistä metrolla, mutta kukapa sellaista tekisi! Maraton juostaan Berliinin leveillä kaduilla, mutta jos lähtee jälkijoukossa tungoksen takia voi olla vaikeaa päästä juoksemaan omaa tahtiaan matkan ensimmäisen puoliskon aikana.

Reitti kulkee ohi monien Berliinin historiallisten nähtävyyksien ja muurin kaatumisen jälkeen rakennettujen uusien näyttävien rakennusten niin itä- kuin länsipuolellakin. Matkan varrella ovat mm. valtiopäivätalo, Potzdamer Platz, Kurfürstendam, Unter den Linden ja Brandenburgin portti.

www.real-berlin-marathon.com

NEW YORKIN MARATON

Suurkisaan kannattaa ilmoittautua kannattaa hyvissä ajoin, sillä kaikki eivät mahdu mukaan. Maailman suosituin maraton kattaa viisi New Yorkin kaupunginosaa: Staten Islandin, Brooklynin, Queensin, Bronxin ja Manhattanin.

New York City Marathonille osallistuu aina myös maailmanluokan julkkiksia, näyttelijöitä, urheilijoita, kuten legendaarinen pyöräilijä Lance Armstrong ja tietysti maratontähtiä, kuten Paula Radcliffe. Suurimmalla maratonilla on myös maailman suurin seuraajajoukko. Yleisöä on jopa 2 miljoonaa!

Matkalla on nousuja ja mäkiä Central Parkia ohitettaessa. Reitti ei ole erityisen nopea, joten ennätystään parantamaan New Yorkin tuskin kannattaa lähteä. New Yorkin maratonissa on kyse ennen kaikkea elämyksestä.

www.nycmarathon.org

ATEENAN MARATON

Vuonna 2010 juostaan 28. Athens Classic Marathon, joka on vuonna 490 eaa. käydyn Maratonin taistelun 2500-vuotisjuhlajuoksu. Klassinen maraton juostaan siellä, missä Feidippides legendan mukaan juoksi 2500 vuotta sitten.

Reitillä ohitetaan muun muassa Maratonin taistelun muistomerkki ja katujen nimissä kaikuu maratonin historia. Kukapa maratonharrastaja ei haluaisi juosta maratonia sen historiallisessa ympäristössä!

www.athensclassicmarathon.gr

LONTOON MARATON

Virgin London Marathonille osallistuu valtava määrä juoksijoita ja katsojia katujen varsilla on jopa 750 000. Monet osallistuvat Lontoon maratonille yhä uudelleen ja uudelleen, mutta iloisen tunnelmansa vuoksi se on myös hyvä tapahtuma ensimmäisen maratonin juoksemiseen. Oman ennätyksen parantamista ei kannata tavoitella, ellei kuulu maailman huippuihin, jolloin reitti edessä on avoin.

Osanottajien määrä on rajoitettu noin 35 000 osanottajaan, joten huhtikuussa järjestettävälle maratonille on ilmoittauduttava varhain, jos mielii mukaan. Lähtönumeroa on todella vaikea saada, ellei ole kuninkaallisten lähipiiriä, kuulu suurlahjoittajiin, voita numeroa arvonnassa tai osa matkaa maratonmatkoihin erikoistuneesta matkatoimistosta.

Lontoon maraton on kuuluisa hyväntekeväisyyteen suunnatusta sponsoroinnista. Reitti ylittää Lontoon Towerin sillan ja Greenwichin meridiaanin, ohittaa Big Benin, Piccadilly Circusin, parlamenttitalon ja Buckinghamin palatsin. Mutkitteleva mutta vähän korkeuseroja sisältävä reitti alkaa Greenwich Parkista Kaakkois-Lontoossa ja päättyy St James’ Parkin liepeille Malliin.

www.london-marathon.co.uk

KÖÖPENHAMINAN MARATON

Pohjoismaiden kolmanneksi suurimman maratonin, Copenhagen Marathonin tunnelma on rento eikä osallistujamäärää ole rajoitettu. Mukaan odotetaan tänä vuonna noin 15 000 juoksijaa.

Reittiä on uusittu ja se kulkee aiempaa keskeisimmillä kaduilla ja reitin varrella on Kööpenhaminan keskeisiä nähtävyyksiä. Reitti on tasainen - vain 10 metrin korkeuserot - ja sen korkein kohta on Carlsbergin silta.

www.copenhagenmarathon.dk

TUKHOLMAN MARATON

Pohjoismaiden suurimpaan maratoniin pääsee mukaan 20 000 juoksijaa. Alkukesän maratonin reitti on kaunis ja maaliin tullaan olympialaisten malliin Tukholman olympiastadionille.

www.stockholmmarathon.se

CHICAGON MARATON

Chicagon maratonille on kovat vaatimukset. Hitaimpaan ryhmään pääsyn edellytyksenä on 1:50 puolimaratonaika ja täysmaraton aikaan alle 4:00.59 - iästä ja sukupuolesta riippumatta.

Bank of America Chicago Marathonin nopea, tasainen reitti kulkee 29 korttelin läpi ja ohittaa lukuisia Chicagon historiallisia nähtävyyksiä. Chicagon maratonilla on tehty runsaasti maailmanennätyksiä ja kohennettu omia ennätyksiä. Chicagon sää on kuitenkin oikullinen – loppusyksyn ajankohdastaan huolimatta sää voi olla mitä tahansa paahtavan helteen ja jäätävän syysmyrskyn väliltä. Vuonna 2008 juoksu oli keskeytettävä, koska juoksijat saivat lämpöhalvauksia ja järjestäjien juomapisteet tyhjenivät kokonaan.

www.chicagomarathon.com

PARIISIN MARATON

Ah, keväinen Pariisi! Marathon de Paris'in reitti kulkee kaupungin keskeisten nähtävyyksien ohi kulinarismia unohtamatta: 35 kilometrin etapin jälkeen on mahdollisuus nauttia juustoa ja punaviiniä. Niille, jotka eivät saa juoksemisesta muuten tarpeekseen on tarjolla 5,2 km:n aamiaisjuoksu maratonpäivän aamuna.
Juoksu lähtee kivettyä katua alamäkeen riemukaarelta Champs Elyseetä ja ohi Eiffel-tornin, Notre Damen ja Bastiljin ja kulkee suurimmaksi osaksi Seine-joen rantoja. Katsojia on verraten vähän.

www.parismarathon.com

AMSTERDAMIN MARATHON

Amsterdam on hurmaava kaupunki kauniine rakennuksineen ja tunnettuine kanavineen. Amsterdam Marathonin juoksijamäärät eivät ole aivan niin päätähuimaavia kuin suurimmissa tapahtumissa, joten Amsterdamin maraton sopii sille, joka haluaa juosta eikä lönkytellä jonossa. Samana päivänä järjestetään puolimaraton (12 500 osanottajaa).

Hollannissa kun ollaan, reitti on tasainen. Ainoat korkeuserot ovat kanavien sillat. Reitti kulkee kanavien halkoman kaupungin keskustassa, ohi olympiastadionin, kuulun kansallismuseon ja kaupunginpuiston ja palatsien ja tuulimyllyjen reunustamaa Amstel-joen rantaa.

www.amsterdammarathon.nl

HAMPURIN MARATON

Kuten muidenkin saksalaisten juoksutapahtumien, myös Möbel Kraft Marathon Hamburgin järjestelyt ovat huippuluokkaa. Myös yleisön kannustus on mahtavaa. Etenkin 35 kilometrin kohdalla, jossa yleisö ottaa juoksijat aplodien kera vastaan. Juoksijoita on paljon vähemmän kuin Berliinissä, mutta katsojia tuntuu olevan yhtä paljon!

Kaunis reitti, joka lähtee Reeperbahnilta ja kulkee Elben rantaa satamaan ja Inner- ja Ausser Alster -järvien ympäri. Noin 40 kilometrin kohdalla alkaa ylämäki!

www.marathon-hamburg.de