Miten voin ehkäistä ilmavaivoja?

Voiko ilmavaivoja estää? On nimittäin kiusallista, kun joogatunnin pääsee paukku, mutta juuri venytyksissä niin käy helposti.

Et ole suinkaan ainoa, joka on rikkonut joogasalin rauhaa suolikaasuilla. Joogatessa elimistön tila vaihtelee jännityksen ja rentoutumisen välillä. Samalla suolisto saa kunnon vaivausta, kun käyt läpi joogan erilaisia asentoja. Tästä seuraa luonnollisesti, että suolistossa oleva ilma työntyy ulos kehosta. Näin käy kaikille.

Ilmanmuodostusta voi jonkin verran hillitä syömällä oikein ennen joogatuntia. Tärkeää on syödä hyvissä ajoin, mielellään 3–4 tuntia ennen joogaa, jotta ruoka ehtii sulaa. Aterian tulee olla lempeä ja vatsalle ystävällinen, esimerkiksi kalaa, kanaa tai jogurttia.

Ruuan lisukkeet eivät saa olla liian kuitupitoisia, koska kuitu lisää kaasunmuodostusta. Pureskele myös ruoka huolellisesti ja juo runsaasti vettä aterialla. Vihreä salaatti, kala sekä ja marjat ja pähkinät jogurtin kanssa sopivat erinomaisesti. Kaalisalaatti ja runsaat täysjyvät kannattaa nauttia vasta joogan jälkeen.

Vedenjuonti edistää ruuan sulamista ja vähentää siten liian kaasun muodostumista suolistoon. Kahvi voi joillakin ärsyttää vatsaa ja tuottaa ilmaa, joten joogaa edeltävinä tunteina voi olla parempi juoda teetä.

Nesteen pintajännitystä alentavilla dimetikonitableteilla suoliston ilmakuplat pilkkoutuvat pienemmiksi, jolloin kaasun kulkeutuu pienemmällä pärinällä suolesta ulos.

Jooga on hyväksi keholle ja mielelle. Joogaohjelmat ja harjoitteet videolla sekä vasta-alkajalle että harjaantuneelle joogaajalle.