Hengitä oikein

Oikea hengitys auttaa jaksamaan pidempään, minkä vuoksi se on erityisen tärkeää etenkin kestävyyslajeissa, kuten juoksussa ja pyöräilyssä.

Kaikessa aerobisessa harjoittelussa, kuten juoksussa, pyöräilyssä ja erilaisilla aerobictunneilla tasainen palleahengitys on avainasemassa. Kun hengittää niin, että pallea osallistuu aktiivisesti hengitykseen, keuhkojen koko tilavuus tulee käytettyä hyväksi, jolloin saa parhaiten happea ja jaksaa pidempään uupumatta.

Palleahengityksessä sisään hengitettäessä vatsa kohoaa ja uloshengitettäessä se laskee. Kun ilmaa vedetään keuhkoihin, pallea laskeutuu jolloin vatsa kohoaa ja keuhkot täyttyvät ilmalla alas asti. Uloshengitysvaiheessa pallea ja rintakehä rentoutuu ja vatsa painuu sisään.

Jos uloshengitys ei ole tarpeeksi tehokasta hiilidioksidin poistuminen verestä keuhkorakkuloiden kautta keuhkoihin ja edelleen uloshengitysilmaan jää epätäydelliseksi. Hiilidioksidin osapaine keuhkorakkuloiden sisällä on levossa noin 40 mmHg. Kun hiilidioksidin osapaine kasvaa suuremmaksi hengitys tihene, kun elimistö yrittää poistaa liikaa hiildioksidia. Hengästyessä hengitys muuttuu pinnalliseksi, kun vain keuhkojen yläosa ehtii mukaan nopeaan hengitysrytmiin, elimistö ei saa riittävästi happea ja uupuu nopeammin.

Aivotkin kuluttavat happea

Kun hengitys on pinnallista, happivaje uhkaa lihasten lisäksi aivoja. Jos aivot eivät saa riittävästi happea, alkaa huimata.

Kestävyyslajeissa kannattaa pyrkiä sovittamaan hengityksen ja liikkeiden rytmi yhteen niin,että hengitys on syvää, rauhallista ja säännöllistä.

Juostessa esimerkiksi kaksi askelta per hengenveto:

Sisäänhengitys: Oikea jalka, vasen jalka.

Uloshengitys: Oikea jalka, vasen jalka.

Pyöräillessä esimerkiksi kaksi polkaisua per hengenveto:

Sisäänhengitys: Polkaisu oikealla jalalla, polkaisu vasemmalla jalalla.

Uloshengitys: Polkaisu oikealla jalalla, polkaisu vasemmalla jalalla.

Newsletter background