Solmi rauha paheidesi kanssa

Ei ole mitään syytä suomia itseään ankarasti arjen pienistä paheista. Ne eivät ole niin vaarallisia kuin luulet. Näiden kolmen asian suhteen ei tarvitse kantaa huonoa omaatuntoa.

Ratkaisuja nukahtamisongelmiin

Nukun liian pitkään viikonloppuisin

Aah … lauantai, ei herätyskelloa, ei suunnitelmia, vain sinä ja peitto. Parasta olisi tietysti nukkua hyvin ja riittävän pitkään joka yö, siinä onnistuminen voi olla arkisin vaikeaa. Menetettyä unta voi ottaa takaisin viikonloppuna. Yhdet 10 tunnin perjantain ja lauantain välisenä yönä eivät tosin palauta keskittymiskykyä täyteen tehoonsa usean huonon yön jälkeen, mutta immuunipuolustus, verensokeritasapaino ja elimistön tulehdusvaste onneksi korjautuvat. Ja sairauksien ennalta ehkäiseminen on tärkeää, osoittaa Penn State University College of Medicinen tutkimus. Hyvät yöunet ovat – liikunnan ja terveellisen ravinnon lisäksi – ehkä paras aseesi ylipainoa vastaan. Liian vähäinen uni huijaa aivot uskomaan, että olet nälkäinen, ja saa sinut himoitsemaan makeaa.

En harrasta juoksua

Juoksijoita on kaikkialla. Kaduilla ja metsäpoluilla. Aamuisin ja iltaisin. Ulkona ja sisällä. Ja kyllähän juokseminen on loistava tapa treenata: Kulutat paljon energiaa ja kunto kasvaa samalla. Mutta älä huoli – jos se vain ei sovi sinulle, anna olla. Terveyden kannalta voimakävely, jossa käsiä heilutellaan voimakkaasti, on yhtä tehokasta diabeteksen ja veritulppien ehkäisyssä. Nyrkkisääntö on, että 7 kilometrin reipas kävely kuluttaa saman verran kuin 5 kilometrin juoksu, mutta se vie tietysti enemmän aikaa. Kävelemällä voit myös välttää klassisen juoksijan ansan, eli ahmia lenkin jälkeen verensokerin laskemisen vuoksi – pahimmassa tapauksessa juoksu voi siis saada sinut lihomaan.

En syö aamiaista

Olemme saaneet kyllästymiseen asti kuulla, että aamiainen on päivän tärkein ateria – mutta se on aamiaistuotevalmistajien luoma harha. Aamiainen ei ole sen tärkeämpi kuin päivän muutkaan ateriat, eivätkä sen enempää aikuiset kuin lapsetkaan liho siksi, että jättäisivät aamiaisen väliin. Eräässä kokeessa 8–10-vuotiaat lapset söivät joinakin päivinä aamiaista, mutta jättivät sen toisina päivinä väliin. Aamiaisettomina päivinä he olivat tietysti nälkäisempiä lounasaikaan, mutta eivät sen vuoksi syöneet enempää, vaan saivat yhteensä saman verran kaloreita kumpinakin päivinä. Samat havainnot on tehty 400 aikuisen ruokailutapoja ja energian saantia koskevissa tutkimuksissa. Aamiainen ei siis laihduta. Ihmisillä on erilaiset ruokailu- ja vuorokausirytmit – ja joillekin aamiainen on tarpeellisempi kuin toisilel. Tärkeintä on tuntea oma rytminsä. Jos makeanhimo iskee aamupäivisin, tarvitset aamiaisen. Jos jaksat odottaa lounaaseen asti, tee niin. Kuuntele omaa elimistöäsi.