Terveyttä auringosta

Aurinkoisella kesäsäällä suomalaisenkaan ei tarvitse kärvistellä D-vitamiininpuutteessa.

Paljon iloa auringosta
Aurinko ei ole mikään mörkö, vaan sen suloiset säteet edistävät terveyttä monin tavoin.

2 KUNTO PLUS -lehteä + juoksusetti vain 6,90 e

Auringon UVB-säteet savat ihon tuottamaan D-vitamiinia, jota elimistö tarvitsee luiden ja hampaiden hyvinvoinnille. D-vitamiini on myös välttämätön kalsium- ja fosforiaineenvaihdunnalle ja se edistää kalsiumin imeytymistä.

Aurinkovitamiini ehkäisee sairauksia

D-vitamiinilla on osoitettu olevan lukuisia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Riittävästä D-vitamiininsaannista huolehtiminen auttaa ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja, syöpiä, MS-taudin ja aikustyypin diabeteksen puhkeamista, fibromyalgiaa, reumasairauksia, metabolista oireyhtymää jne.

D-vitamiinin sairauksia ehkäisevä vaikutus perustuu oletettavasti siihen, että se pitää immuunijärjestelmän aisoissa ja estää sitä ylireagoimasta.

Tankkaa D-vitamiinia viisaasti
Auringon UVB-säteet, jotka saavat elimistön valmistamaan D-vitamiinia, ovat niitä samoja, jotka ruskettavat - ja valitettavasti myös saavat ihon palamaan, jos aurinkoa otetaan liikaa.

Pidä mielessäsi suositukset siitä, että keskipäivän kuuminta paahdella kello 12:sta 3:en kannattaa välttää, ja aurinkosuojaa kannattaa käyttää aina, kun oleskelee pidempiä aikoja auringossa.

D-vitamiininsaannin turvamiseen elimistölle riittää 10 minuuttia aamuauringon paistetta kasvoja ja käsiä vastaavalle alueelle. 15 minuutin kokovartaloaltistus tuottaa vaaleaihoisella jopa 250 mikrogrammaa D-vitamiinia.

2 KUNTO PLUS -lehteä + juoksusetti vain 6,90 e

Pidä järki päässä

Liikaa aurinkoa kannattaaa välttää ihosyövän ja ryppyjen takia. Kesällä auringosta saadun D-vitamiinin varasto loppuu noin 1–2 kuukaudessa, joten pimeinä talvikuukausina tarvitaan D-vitamiinilisää, ellei syö suositusten mukaan.

Syömälläkin D-vitamiininsaannista voi nimittäin huolehtia, jos jaksaa syöda riittävästi kalaa ja juo päälle vitaminoitua maitoa. Suomessa D3-vitamiinia lisätään maitoon 0,5 mikrogramma/100 g leviterasvoihin 10 mikrogrammaa/100 g.

Ravinnosta saa riittävästi D-vitamiinia, jos juo puoli litraa vitaminoitua maitoa päivässä ja käyttää vitaminoitua rasvaa leivällä ja syö kalaa ainakin kahdesti viikossa. Sillissä on 11 mikrogrammaa D-vitamiinia ja lohessa peräti 30 mikrogrammaa/100 g.