Piileekö sisälläsi johtaja?

Johtajana oleminen voi olla sekä jännittävää että kehittävää, mutta siitä voi tulla myös unettomien öiden painajainen. Kysy itseltäsi nämä 6 kysymystä, ennen kuin otat vastaan johtajan paikan.

  1. Oletko valmis kehittämään itseäsi?

Ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa tapaa tulla hyväksi johtajaksi. Siihen kasvaa oppimalla tuntemaan hyvin itsensä ja huomaamaan, miten vaikuttaa ympärillä oleviin ihmisiin – ja tarkkailemalla, onko syytä muuttaa jotakin itsessään. Johtajiksi valitaan usein oman alansa osaajia, ja heille voi olla shokki havaita, että pelkkä ammattitaito ei riitäkään. Henkilökohtaiset ominaisuudetkin merkitsevät.

  1. Haluatko nähdä muiden kehittyvän?

Johtajana et enää olekaan itse se, jota pitäisi taputtaa olkapäälle hyvin tehdystä työstä. Ensisijainen tehtäväsi on auttaa alaisiasi kasvamaan ja kehittymään – ja iloita, kun näet heidän onnistuvan siinä, vaikka he oppisivat joitain tehtäviä paremmin kuin sinä itse. Johtajana et voi enää loistaa omalla osaamisellasi, vaan sinun panoksesi on saada muut tekemään tehtävänsä. Myös useimmat johtajat ajattelevat ansaitsevansa enemmän kiitosta kuin saavat.

  1. Osaatko sanoa ei?

Uusi johtaja yleensä haluaa olla pidetty ja saattaa siksi myötäillä liikaa työntekijöitä. Se on vaarallista, sillä se voi aiheuttaa stressiä, koska kaikki osaston ongelmat saattavat kasaantua johtajan pöydälle. Ja mikä pahinta, myös alaisista kehittyy siinä menossa avuttomia, eikä heillä ole mahdollisuutta kehittää taitojaan, kun johtaja tekee kaiken. Siksi sinun on osattava sanoa selvästi EI esimerkiksi tehtäville, jotka eivät sinulle kuulu – vaikka siitä aiheutuisi konflikteja.

  1. Viekö vastuu yöunesi?

Toisinaan johtajan on otettava runsaasti vastuuta ja tehtävä hyvin raskaita päätöksiä, esimerkiksi irtisanomisasioissa ja silloin, kun on saatava aikaan budjettisäästöjä. Uskotko pystyväsi siihen? Ja pystytkö nukkumaan yösi levollisesti ja pitämään pään kylmänä silloinkin, kun yhtäkkiä joudut ottamaan kantaa toisten palkkoihin ja tulevaisuuteen?

  1. Kestätkö olla "ulkopuolinen"?

Johtaja voi kyllä vaihtaa treenivinkkejä ja lounastaa väkensä kanssa. Mutta johtajana et pääse enää samalla tavalla mukaan keskusteluun turhautumisen aiheista, uusista työtehtävistä tai palkkojen huonontumisesta. Sinun on oltava lojaali yritykselle – myös ylhäältä sanelluille päätöksille, joista et välttämättä ole samaa mieltä. Kannattaa myös muistaa, ettei johtajalla oikein voi olla henkilökohtaisia ihmissuhteita alaistensa kanssa. Voi aiheuttaa paljon puhetta ja pahaa verta, jos johtajalla epäillään olevan omat suosikkinsa. Se myös saattaa johtaa todella vaikeisiin tilanteisiin, jos esimerkiksi yt-neuvotteluissa käykin niin, että juuri oma ystävä pitää irtisanoa.

  1. Osaatko tehdä päätöksiä?

Johtajan on pystyttävä tekemään päätöksiä, vaikeitakin. Siksi sinun on oltava varma, että uskallat tehdä päätöksiä – silloinkin kun sinun on selvittävä siitä yksin ja kenties vielä todella nopeasti ennen kuin mitään isompaa vahinkoa pääsee tapahtumaan. Pystytkö kestämään ajatuksen, että esimerkiksi kiireessä teet virheellisen päätöksen ja joudut jälkikäteen elämään virheesi kanssa?