Onko ystävälläsi syömishäiriö? Näin autat parhaiten (ja surkeimmin)

Voi olla vaikeaa seurata syömishäiriön kanssa kamppailevaa ystävää sivusta. Jos haluat koettaa auttaa, näiden neuvojen avulla se onnistuu parhaiten.

Jos läheinen ystäväsi on äkkiä laihtunut niin valtavasti, että olet huolissasi, voisiko hänellä olla syömishäiriö, autat häntä parhaiten kysymällä, kuinka hän voi – etkä moitttimalla häntä siitä, että hän syö liian vähän.

Ole kiinnostunut, avoin ja ymmärtäväinen, jos haluat puhua huolestasi, että hänellä kenties on anoreksia tai bulimia. Syömishäiriössä on harvoin kyse ruuasta. Häiriö on pikemminkin merkki siitä, että ystäväsi taistelee sisäistä kaaosta vastaan, jota hänen on vaikea hallita. Tästä kaaoksesta sinun tulee kysyä - ei hänen aterioidensa koosta. Näin voit auttaa parhaiten:

Näin voit auttaa:

  1. Kysy kiinnostuneena hänen mielialastaan ja hyvinvoinnistaan. Kuinka sinulla menee? Painaako sinua jokin?

  2. Kysy, haluaisiko hän jutella jonkun kanssa, ja ilmaise olevasi halukas kuuntelemaan.

  3. Kerro hänelle, että olet hiukan huolissasi, ja tarjoudu auttamaan häntä avun etsimisessä. Tarjoudu lähtemään hänen kanssaan lääkäriin tai anna hänelle syömishäiriöliiton osoite.

  4. Muista, että vaikka ilmaiset huolestuneisuutesi, ei siitä tarvitse puhua koko ajan. Voit kertoa hänelle, että pidät jatkossakin yhteyttä kuullaksesi kuinka hän voi.

ÄLÄ tee näin:

  1. Älä moiti häntä, ettei hän syö tarpeeksi tai että hän on liian laiha. Hänellä on jo varmasti itsekriittisiä ajatuksia ja hän auttaisi itseään, jos voisi. Pyri mieluummin kannustamaan häntä.

  2. Älä puhu hänen kanssaan hyvin konkreettisesti ruuasta ja kaloreista – äläkä osoita mitä ja miten paljon liian vähän hän syö. Siitä tulee helposti hyödytön keskustelu, ja hänen ongelmansa juuret ovat muualla. Ongelma ei loppujen lopuksi välttämättä liity ruokaan ja kaloreihin juuri lainkaan.

  3. Älä loukkaannu, jos hän aluksi torjuu apusi. Koeta ymmärtää, ettei hän ehkä pysty juuri nyt vastaanottamaan sitä – mutta kokeile myöhemmin uudelleen.