Villivihannekset – terveyttä luonnosta

Villivihannekset ovat todellista superruokaa, jota kannattaa lisätä juomiin ja ruokiin.

Kuva: Arto Vuohelainen

Jo pieni horta-annos tekee ihmeitä aivoille ja sydämelle, parantaa monia vaivoja ja tuo elimistöön moninkertaisen määrän terveyttä edistäviä ravintoaineita kaupasta ostettuihin vihanneksiin verrattuna.

3 terveysvinkkiä villivihanneksista

  • Voikukanlehdet ovat erinomaisia A-, B-, C- ja D-vitamiinien, raudan sekä kaliumin lähteitä. Lisäksi niissä on kalsiumia, fosforia, magnesiumia ja inuliinia. Voikukka lisää virtsaneritystä, helpottaa turvotusta, edistää kuona-aineiden poistumista maksasta, verenkierrosta ja munuaisista sekä lisää haimanesteen- ja sapeneritystä. Inuliinista on apua myös korkean verenpaineen ja diabeteksen hoidossa.
  • Vuohenputkenlehdet sisältävät muun muassa rautaa ja C-vitamiinia. Vuohenputki edistää virtsaneritystä ja helpottaa siten kihdin oireita ja nivelkipuja.
  • Siankärsämössä on magnesiumia, mangaania, eteerisiä öljyjä, glukosideja ja flavonoideja sekä luonnon salisylaatteja. Lisäksi siinä on seleeniä, kaliumia sekä C- ja E-vitamiineja. Kasvi hellii suolistoa laukaisemalla suoliston kouristuksia, auttaa ummetukseen. Siankärsämö auttaa ärtyneen ihon hoidossa ja lievittää kipua. Siankärsämön kukkien hierominen iholle pitää paarmat loitolla!

Reseptit ovat Raija ja Jouko Kivimetsän kirjasta "Hulluna hortaan - Hyvinvointia ja herkkuja villivihanneksista".

Lisää asiaa villivihanneksista Kivimetsien sivustosta www.hortoilu.fi.