Keittiön perusvarasto

KUNTO PLUSsan ravitsemusasiantuntijan valinnat keittiön perusvarastoksi. Kun kaapissasi on näitä perusaineksia, et tarvitse ruuanlaittoon kuin muutaman muun raaka-aineen, ja pärjäät pienemmälläkin budjetilla.

  • Suola
    Ruuanlaitossa kannattaa suosia useita eri suolalaatuja, kuten maustesuolaa, Maldonia tai muuta hiutale- tai sormisuolaa, jota on helppo murentaa ruokiin, sekä kristallisuolaa, jossa on paljon kivennäisaineita. Hyvä suola viimeistelee ruuan maun.
  • Pippuri
    Monikäyttöinen mustapippuri on kasvitieteellisesti ainoa oikea pippuri. Roseepippuri ja jauhettu chilipippuri ovat vahvoja ja aromaattisia mausteita, jotka antavat ruokaan uuden ja erilaisen makuvivahteen. Paras aromi on kokonaisissa pippureissa, jotka on jauhettu kunnon pippurimyllyllä.
  • Oliiviöljy
    Oliiviöljy on parasta paistamiseen. Yhden kylmäpuristetun perusöljyn lisäksi kannattaa pitää varastossa muitakin maukkaita oliiviöljyjä, joilla saa ruokiin vaihtelua ja makua. Oliiviöljy sopii myös salaatinkastikkeisiin ja loihtii niihin Välimeren makua. Salaatinkastikkeeseen voi käyttää myös saksanpähkinäöljyä ja kylmäpuristettua rypsiöljyä.
  • Etikka
    Kaapissa on hyvä olla ainakin mietoa valkoviinietikkaa sekä tummaa ja aromaattista balsamiviinietikkaa. Myös omena- ja vadelmaviinietikka ovat mainioita vaihtoehtoja.
  • SitruunaVastapuristettu sitruunamehu on hyvä viinietikan vaihtoehto, joten sitruunoita kannattaa pitää aina varastossa.
  • Sipuli
    Suuret banaanisalottisipulit ovat maukkaita ja sopivat kaikkiin ruokiin. Sipulia on hyvä olla aina varastossa ½-1 kiloa.
  • Valkosipuli
    Valkosipuli on monien ruokien tärkeä mauste. Valkosipulin maku tulee miedommaksi, kun sipuliaa paistaa kevyesti tai kuumennetaan muuten hellävaraisesti. Kuumentaminen myös taittaa tuoksulta terävyyden.
  • Liemi
    Pakastimessa on hyvä olla aina jotain lientä. Lihan, kalan ja kasvisten keitinliemi kannattaa ottaa talteen, keittää kokoon ja pakastaa. Vaihtoehtoisesti voi hankkia hyvälaatuista ja lisäaineetonta liemivalmistetta luontaistuotekaupasta.
  • Parmesaani
    Parmesaani on suhteellisen vähärasvaista juustoa, joka säilyy hyvin. Ripaus raastettua parmesaania tekee ihmeitä kaikille kasviksille. Juusto kannattaa aina ostaa kokonaisena palana ja raastaa itse.
  • Sokeri
    Pieni määrä ruokosokeria tai tavallista luomusokeria korostaa ruoka-aineiden makua ja jatkaa tiettyjen hedelmien säilyvyysaikaa.
  • Dijoninsinappi
    Perinteinen dijoninsinappi on hyvää ja monikäyttöistä. Sinappiin voi lisätä tilkan hunajaa, jos siihen haluaa hieman makeutta.
  • Oliivit
    Pienet provencelaiset oliivit ovat monikäyttöisiä, mutta myös suuret kivelliset vihreät oliivit ovat herkullisia. Suolaliemeen säilötyt oliivit säilyvät hyvin jääkaapissa.
  • Aurinkokuivatut tomaatit
    Luomutomaatit ovat parhaita, vaikka ne eivät näytäkään komeilta, koska niitä ei ole käsitelty rikillä. Kuivatut tomaatit säilyvät sellaisinaan erittäin hyvin lasitölkkiin pakattuina, mutta ne voi myös säilöä öljyyn.
  • Perunajauhot/maissitärkkelys
    Perunajauhot maistuvat miedolta, mutta niitä ei saa keittää. Maissitärkkelystä taas pitää keittää pari minuuttia, ettei se anna ruokaan makua. Molemmat säilyvät ilmatiiviissä pakkauksessa pitkään.
  • Kuivatut mausteetTähtianis
    Muskottipähkinä
    Kaneli
    Korianterinsiemenet
    Vanilja – mieluiten vaniljatankoina. Itse tehtyä vaniljasokeria voit valmistaa panemalla vaniljatangon tiiviiseen lasipurkkiin pienen hienosokerimäärän kanssa. Vaniljasokeri säilyy pitkään eikä sitä tarvita kuin hiukan makua antamaan. Keinotekoisella vaniljalla maustettu vanilliinisokerikin käy, mutta aito maistuu paremmalta.
  • Eksoottiset maustesekoituksetPitkään säilyviä kuivatuista mausteista tehtyjä sekoituksia saa yhä useammista kaupoista. Mausteilla nopeasti valmistuvaan arkiruokaan saa vaihtelua, kun valmistaa esimerkiksi vokkiruokia. Esimerkkejä maukkaista maustesekoituksista
    • Ras el hanout – marokkolainen yleensä 7 eri maustetta sisältävä mausteseos
    • Jerk – voimakas karibialainen mausteseos
    • Dukkah – alkujaan afrikkalainen, nykyisin erityisesti australialaisten suosima mausteseos.
    • Karri – tunnettu intialainen maustesekoitus
    • Garam masala – myös intialainen mausteseos
    • Viisimauste – kiinalainen maustesekoitus
  • Hunaja
    Hunajan makeus maistuu paremmin kuin tavallisen sokerin, joten sitä ei tarvita niin paljoa. Hunaja sopii erityisen hyvin ruuanlaittoon. Vaalea juokseva hunaja on kätevä ruuanlaitossa, tumman hunajan aromit sopivat etenkin leivontaan.