Mitä rasvoja sopii syödä?

Ravitsemustutkimuksen uusimmat rasvanäkemykset.

Tyydyttynyt rasva

Tyydyttynyt rasva lisää haitallisen LDL-kolesterolin määrää, mutta samalla mys parantaa hyödyllisen HDL-kolesterolin osuutta, eikä siis olekaan niin vaarallista, kuin tähän asti on luultu. Tyydyttyneen rasvan sydän- ja verisuonitautien ja sydänkuoleman riskiä lisäävästä vaikutuksesta ei ole kiistattomia todisteita, mutta tyydyttynyttä rasvaa ei silti pidä syödä mielin määrin, sillä tyydyttymättömät rasvat ovat kuitenkin terveelisempiä.

Joidenkin tutkimusten mukaan useimmat tyydyttyneet rasvat eivät vaikuta sydän- ja verisuonitautien riskiin suuntaan tai toiseen, mutta eri elintarvikkeiden sisältämien tyydyttyneiden rasvojen vaikutuksilla on eroja. Esimerkiksi juuston ja kookospähkinän sisältämät tyydyttyneet rasvat voivat olla suorastaan hyväksi elimistölle.

Tyydyttyneen rasvan lähteitä: etenkin rasvainen liha, runsasrasvaiset maitotuotteet ja kookos.

Kertatyydyttymättömät rasvat
(MUFA l. monounsaturated fats)

Lisäävät terveellisen HDL-kolesterolin määrää veressä. Espanjalaisen tutkimuksen mukaan vähentävät rasvan kertymistä vatsanseutuun.

”Valitettavasti tyydyttyneistä rasvoista kertatyydyttymättömiin rasvoihin siirtymisen vaikutuksista sydänterveydelle ei ole riittävästi tutkimustietoa. Toistaiseksi tarvitaan lisätutkimuksia”, toteaa Walter Willett, joka omassa ravitsemuksessaan panostaa kertatyydyttymättömiin rasvoihin. Niitä hän saa muiden muassa oliiviöljystä, avokadosta ja pähkinöistä.

Kertatyydyttymättömän rasvan lähteitä: muun muassa avokado, oliiviöjy ja erilaiset siemenet.

Monityydyttymättömät rasvat
(PUFA l. polyunsaturated fats)

Etenkin kasviöljyt (sisältävät omega-6-rasvahappoja) lisäävät veren HDL-kolesterolipitoisuutta ja vähentävät haitallista LDL-kolesterolia. Kalaöljy (sisältää omega-3-rasvahappoja) suojaa sydäntä ja on tulehdusta ehkäisevää.

Useiden tutkimusten mukaan omega-3-rasvahapot voivat ehkäistä äkillistä sydänkuolemaa. Tuoreet tutkimustulokset kertovat, että tyydyttyneen rasvan vaihtaminen monityydyttymättömiin rasvoihin alentaa sydäntautien riskiä.

Monityydyttymättömien rasvojen lähteitä: kala, kasviöljyt, siemenet.

Transrasvat

Lisäävät haitallisen LDL-kolesterolin määrää ja alentavat terveellisen HDL-kolesterolin määrää.

Transrasvojen lähteitä: keksit, leivonnaiset, valmisruuat ja ranskalaiset perunat.