Kestävän rakkauden 7 kulmakiveä

Hyvä ihmissuhde perustuu aivan yksinkertaisiin perusperiaatteisiin. Kun nämä kulmakivet ovat kohdallaan, rakkaus kestää sekä myötä- että vastoinkäymisiset.

Ottakaa osaa toistenne elämään

Miten voi rakastaa toista, jos ei edes tunne hänen elämäänsä? Tämä ei tarkoita sitä, että kerran viikossa pitäisi varata aikaa syvällisille keskusteluille, vaan sitä, että on tärkeää kertoa, mitä oikeasti tuntee, mistä pitää ja mistä ei, kertoa vaikka työasioista ja kysyä toiselta, kuinka hän voi.

Osoittakaa hellyyttä ja kunnioitusta

Harjoittele ajattelemaan myönteisesti kumppanistasi. Kun on vaikeaa, sekin on vaikeaa, mutta muista myös suhteen hyvät hetket. Ne kantavat yli kovien paikkojen. Ja vaikket pitäisikään kaikista kumppanisi ominaisuuksista, keskity niihin, joista pidät ja siihen mitä hänessä kunnioitat.

Tukekaa toisianne arjessa

Kestävä suhde syntyy siitä, että arki toimii. Jos kumppanilla on vaikeaa, osoita myötätuntoa ja myötäelämistä ja pidä hänen puoltaan. Muista, että empatia on usein tärkeämpää kuin ratkaisun tarjoaminen.

Kuunnelkaa toisianne ja ottakaa neuvot vastaan

Neuvon kysyminen on tapa osoittaa yhteenkuuluvuutta. Mutta kun kysyt neuvoa vaikka puseron valinnassa, ota neuvo myös vastaan. Jos olet päättänyt itse, miksi edes pyydät muuta kuin vahvistusta omalle mielipiteellesi.

Jos toinen ei kuuntele neuvoja vaan pitää jääräpäisesti oman päänsä, se voi johtua siitä, että hän on epävarma eikä uskalla päästää ohjia käsistään. Sellainen ihminen jää helposti yksin.

Tehkää molemmat myönnytyksiä

Haastamalla ei saa kuin riitaa aikaan. Kerro omista tunteistasi, älä syytä. Ole sovitteleva, mene puolitiehen vastaan. Anna toisen olla omanlaisensa ja ota sinäkin oma tilasi. Toista ei voi muuttaa oman mielensä mukaiseksi. Anna hänelläkin olla oma persoonansa - häneenhän sinä ihastuit, et omaan peilikuvaasi.

Älä turhaan nipota pikkuasioista.

Oppikaa elämään erilaisten toiveidenne kanssa

Hyvässä suhteessa kumppanit kannustavat toisiaan saavuttamaan tavoitteensa, vaikka tavoitteet eivät olisikaan yhteisiä.

Jos haaveet ovat päinvastaisia, kunnioittakaa toistenne toiveita ja pyrkikää kompromissiin.

Hankkikaa yhteisiä elämyksiä

Yhteiset asiat, kuten lauantaisauna, sunnuntaipäivällinen, palkkapäivän viinipullo, toisen hoivaaminen, kun hän on kipeänä, ja muut pienet yhteiset asiat, kuten yhteiset naurunaiheet, luovat yhteenkuuluvuutta.