Tutkimus painonpudottajan apuna

Maailman laajimman painonhallintatutkimuksen tulos: ravinnon proteiinisisällön tulee olla korkea ja GI-arvon matala. Mitä se tarkoittaa käytännössä?

Proteiini täyttää merkittävästi paremmin kuin hiilihydraatit ja rasva. Vähärasvainen liha, siipikarja, kala ja vähärasvaiset maitotuotteet täyttävät ja pitävät pitkään kylläisenä. Myös palkokasveissa, pähkinöissä ja manteleissa on runsaasti proteiinia. Diogenes-tutkimuksen mukaan 25 % päivän energiansaannista tulisi saada proteiinista.

Ruokavaliovinkit tutkimuksen mukaan

Hedelmät

Syö huoletta omenia, päärynöitä, appelsiineja, vadelmia ja mansikoita.

Nauti niukemmin banaaneja (etenkin pitkälle kypsyneitä), viinirypäleitä, kiiviä, ananasta ja melonia.

Kasvikset

Syö kaikkia kasviksia huoletta, paitsi maissia vain kohtuudella.

Käytä porkkanoita, punajuuria ja palsternakkoja ruuassa mieluiten raakana.

Perunat

Kypsennä keitettyjä perunoita mahdollisimman vähän.

Syö mieluiten uusia perunoita ja käytä kylmiä keitettyjä perunoita, sillä jäähdytettäessä niiden tärkkelys muuttuu resistentiksi tärkkelykseksi, joka toimii kuin ravintokuitu.

Jätä perunamuusi ja uuniperunat vähemmälle.

Pasta

Keitä pastaa vain sen verran, että siihen jää puruvaraa – siis ”al dente” – ei pehmeäksi asti. Käytä täysjyväpastaa.

Keitettyä makaronia voi käyttää jäähdytettynä, sillä senkin tärkkelys muuttuu jäähtyessään resistentiksi.

Riisi

Suosi tummaa riisiä, basmatia tai villiriisiä – vältä valkoista riisiä.

Leipä ja aamiaishiutaleet: suosi täysjyvää

Valitse täysjyväleipää ja ruisleipää, täysjyväkaurahiutaleita ja lesehiutaleita.

Vältä vehnäleipää ja sokeroituja aamiaismuroja.