Laihdutusvalmisteet ja -lääkkeet

Paino-ongelmien kanssa kamppaillessa voi tuntua houkuttelevalta turvautua markkinoilla oleviin laihdutusvalmisteisiin ja -lääkkeisiin.

Elämäntapamuutos on ainoa tie pysyvään painonpudotukseen. Ravintotottumuksia on muutettava ja liikuntaa lisättävä. Laihdutuslääkkeet ja -valmisteet vain auttavat painonpudotuksen alkuun, eikä niitä ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen käyttöön.

Laihdutusvalmisteista hyviä tuloksia on saatu VLCD-tuotteilla (very low calorie diet). VLCD-ruokavalio, jossa kaikki tai osa aterioista korvataan joksikin aikaa VLCD-valmisteella, sisältää hyvin vähän energiaa mutta riittävästi ravintoaineita.

Markkinoilla on myös reseptilääkkeitä laihduttamisen tueksi. Tällä hetkellä myynnissä olevien lääkkeiden vaikutus perustuu joko rasvojen imeytymisen vähentämiseen (orlistaatti) tai kylläisyydentunteen lisäämiseen (sibutramiini).

Orlistaattilääkityksen aikana on noudatettava vähärasvaista ruokavaliota, sillä runsas imeytymätön rasva voi aiheuttaa rasvaripulia.

Laihdutuslääkkeitä käytetään ainoastaan lääkärin valvonnassa ja vain merkittävän lihavuuden hoidossa ja ainoastaan siinä tapauksessa, että painoa ei ole saatu muilla keinoilla laskemaan ja ylipaino aiheuttaa aineenvaihdunnallisia tai liikunnallisia haittoja.

Muihin laihdutuspillereihin voi suhtautua epäilevästi myös historian opetusten perusteella. 1960- ja 70-luvulla käytetyt ruokahalua vähentävät amfetamiinia sisältävät laihdutuslääkkeet hävisivät markkinoilta, kun osoittautui, että käyttäjät tulivat niistä riippuvaisiksi.