Kylläisyyttä makujen ilotulituksella

Maukas ruoka tekee paremmin kylläiseksi. Mausta ruoka esim. chilillä, inkiväärillä ja muilla voimakkailla mauilla, niin saat olosi kylläiseksi nopeammin.

Joinakin päivinä jääkaapin houkutukset tuntuvat vastustamattomilta ilman mitään syytä. Tie vie jääkaapille, josta tulee sitten napsittua vähän sitä ja vähän tätä. Syynä ei ole nälkä, vaan tekee vain mieli jotakin hyvää, jota ei osaa tarkemmin määritellä.

Turhauttavien jääkaapilla käyntien takana voi piillä tiedostamaton himo johonkin määrittelemättömään makuun. Makuaineet vaikuttavat nimittäin suuresti siihen, miten hyvin ruokailu tyydyttää tarpeemme. Jos jonkin maun himoa ei tyydytetä, ihminen ei ole tyytyväinen, vaikka vatsa olisi täynnä.

Yhdysvaltalaiset asiantuntijat väittävät, että jotkut ihmiset eivät lopeta syömistä ennen kuin tietyn maun himo on tyydytetty. Ravitsemustutkijoiden mukaan monen kohdalla painonhallintapyrkimysten suurin ongelma on se, että aistit eivät saa riittävästi virikkeitä kevennetystä ruokavaliosta.
Niinpä moni painonhallintayritys kaatuu siihen, että voimakkaan, makean, suolaisen tai rasvaisen kaipuu kasvaa liian suureksi, koska ruoka on niin yksitotista.

Ruuan tarjoama makuaistimus ei riipu pelkästään mausta, vaan siihen vaikuttavat myös tuoksu, lämpötila ja koostumus. Kielen makunystyrät voivat periaatteessa erottaa neljä perusmakua: suolaisen, makean, happaman ja karvaan. Ruuan tuoksu on erittäin tärkeä osa makuaistimusta. Tieteellisten tutkimusten mukaan jopa 90 prosenttia kyvystä määrittää ruuan sisältämiä makuja riippuu hajuaistista.

Yhdysvaltalaiset tieteelliset tutkimukset osoittavat, että tietyillä mausteilla ja ruoka-aineilla on erityinen kyky tyydyttää maku- ja hajuaistia, joten ne aikaansaavat myös helpommin kylläisyyden tunteen. Näitä makupommeja voi lisätä ruokaan rajattomasti, sillä ne lisäävät ruuan täyttävyyttä mutta eivät kaloreita. Seuraavassa on muutamia esimerkkejä:

© iStock

Tuore minttu

Teehen, uusien perunoiden, herneiden ja porkkanoiden seuraksi. Pestoon basilikaan sekoitettuna ja jäätelön mausteeksi.

© iStock

Aurinkokuivatut tomaatit

Valuta öljy pois ja lisää pastaruokiin. Kinkku-, juusto- ja munaleivän päälle, soseutettuna kastikkeisiin ja salaatteihin.

© iStock

Raastettu piparjuuri

Punajuurta ja porkkanaa sisältäviin salaatteihin, kalkkunavoileiville ja broileriruokiin. Kinkun, höyrytetyn kalan ja savulohen seuraksi.

© iStock

Tabasco

Lisää muutama tippa pastaruokiin, pizzaan, jauheliharuokiin, juusto- ja creme fraiche-dippikastikkeisiin sekä papuruokiin.

© iStock

Tuoreet mausteyrtit

Käytä pasta-, kala-, liha- ja vihannesruokiin. Lisää leipätaikinaan, munakkaaseen ja kaikenlaisiin salaatteihin. Ripottele keiton pinnalle.

© iStock

Chili

Sekoita cayennenpippurin kanssa ja käyta vihannessosekeittoon, munaruokiin, pastakastikkeisiin ja juustovoileivän päälle.

© iStock

Tuore inkivääri

Kuumaan teehen ja jääteehen. Lintu- ja sianliharuokiin curryn kanssa. Sopii myös kalaruokiin ja leivonnaisiin.

© iStock

Balsamiviinietikka

Raakasalaattien, kuten punajuuri-, rucola-, tomaatti- tai pinaattisalaattien kastikkeisiin. Keittoihin, kastikkeisiin, pastaan ja marinadeihin.

© iStock

Sitruuna

Raastettua sitruunankuorta jäätelöön ja hedelmäsalaattiin. Sitruunanmehua keitettyyn riisiin, kuskusiin, kastikkeisiin ja kalaruokiin.