Hyvästit rasvahysterialle

Kun vielä vähän aikaa sitten rasva julistettiin lähestulkoon pannaan, nyt puhaltavat uudet tuulet.

Mummun 70-vuotissynttäreillä ei enää tarvitse tyytyä pelkkään keitettyyn perunaan siinä pelossa, että täyden juhla-aterian rasvaenergiaprosentti voi nousta yli 25 prosentin. Älä myöskään suotta huomauta ruuastaan nauttivalle vieruskaverillesi, että on epäterveellistä kasata lautaselleen niin paljon rasvaa kuin hän tekee.

Ehkäpä hän on jo kuullut niistä tutkimustuloksista, joiden mukaan amerikkalaisilla on enemmän sydän- ja verisuonisairauksia kuin ranskalaisilla, vaikka ranskalaiset syövät enemmän rasvaa kuin amerikkalaiset. Ranskalaiset saavat ruuastaan paljon rasvaa, mutta he myös liikkuvat enemmän ja heidän ruokavalionsa on monipuolisempi kuin amerikkalaisten.

Kaikkein tärkeintä on nimittäin se, että ravinto on riittävän monipuolista. Jos siis olet tähän asti syönyt tylsää ja yksipuolista ruokaa välttääksesi rasvaa, ota neuvosta opiksi: unohda rasvahysteria.

Jo kauan on tiedetty, että esim. omega-3-rasvahappo on elimistölle hyväksi. Hyvät rasva-aineet muuttuvat rasvahapoiksi, joita tarvitaan mm. solukalvojen ja hormonien tuotantoon. Monityydyttymättömät rasvahapot, joita on mm. soijapavuissa, maississa, auringonkukassa ja kurpitsassa, ovat myös terveellisiä.

Syö usein pieniä annoksia

Syö kolmen tunnin välein. Aivot tarvitsevat glukoosia toimiakseen tehokkaasti. Nauti hitaita hiilihydraatteja, esim. kokojyväleipää. Nopeita hiilihydraatteja on esim. banaanissa ja vaaleassa leivässä, ja niistä saa nopeaa energiaa, jonka elimistö myös kuluttaa hanakasti.