Vihainen nainen huutaa
© iStock

Kuusi asiaa, joita ei kannata tehdä vihaisena

Sihahtaako oluttölkki auki heti, kun kiukku keittää yli?

perjantai 13. tammikuuta 2017 teksti Anja Bruneskjold

Vihan tunteen käsittelyyn on jokaisella omat konstinsa: toiset purevat hammasta ja keräävät kiukkua ja päästävät sitten kamelin selän taittuessa kerralla kaiken patoutuneen raivon kerralla ulos. Jos kiukunhallinta ei kuulu omiin vahvuuksiin, kannattaa jättää ainakin seuraavat kuusi asiaa väliin, kun ärtymys alkaa olla äärirajoilla.

1. Ruuan mättäminen

Ruokailun aikaansaama verensokerin nousu voi viedä terää pahimmilta ärtymykseltä, mutta kiukkuisena tulee myös helposti haettua pikalohtua epäterveellisistä, runsaasti sokeria, rasvaa ja huonoja hiilareista sisältävistä ruuista. Paras siis odottaa kiukun laantumista ja syödä vasta sitten.

2. Korkin aukaiseminen

Huonolla tuulella voi tuntua hyvältä ajatukselta helliä hermoja viinilasillisella. Se ei kuitenkaan ole hyvä idea, sillä alkoholi heikentää arvostelukykyä, jolloin saatat tulla tehneeksi tai sanoneeksi jotain, joka myöhemmin kaduttaa.


3. Somessa purkautuminen

Oletko nyt ihan varma, että haluat jakaa tämän purkauksen jokaikiselle some-kaverillesi? Mitäpä jos miettisit vielä vaikka yön yli?

4. Sähköpostien kirjottaminen

Samoin kuin somessa, sähköpostia rystyset valkoisina nakutellessa saattaa helposti tulla kirjoitettua jotain, mitä ei hetken päästä enää ihan allekirjoita. Mieti siis muutama kerta, ennen kuin painat "Lähetä".

5. Tunteiden tukahduttaminen

Ärtymystä aiheuttavat asiat on usein parempi käsitellä saman tien ennemmin kuin kerätä vähitellen kiukkua. Patoutunut viha voi aiheuttaa jopa fyysisiä oireita, ja purkautua lopulta jopa aggressiivisesti.

6. Tauoton jauhaminen

Kun kiukkupussin sanainen arkku lopulta aukeaa, saattaa olla vaikea saada sitä suljettua. Pieni paussi on kuitenkin paikallaan purkauksen keskellä, jotta sanoja tulee hetki harkittua. Jo kymmenenkin minuuttia riittää.

Ehkä sinua kiinnostaa...