Opas: Näin valitset itsellesi sopivat urheilukuulokkeet

Oman lempimusiikin kuuntelu kuulokkeista treenin aikana auttaa ylläpitämään treenimotivaatiota. Mutta millaiset kuulokkeet sopivat juoksuun, lihaskuntotreeniin tai muihin lajeihin? Oppaamme avulla selviää, millaiset urheilukuulokkeet juuri sinun kannattaa hankkia.

Nainen käyttää urheilukuulokkeita juoksulenkillä

URHEILUKUULOKKEET Nappikuulokkeet vai sankakuulokkeet? Oppaamme avulla valitset juuri itsellesi sopivat urheilukuulokkeet.

© Ditte Capion

Urheilukuulokkeet tuovat lempimusiikkisi korviisi myös treenatessa. Musiikki tekee treenaamisesta hauskempaa ja kasvattaa treenimotivaatiota.

Musiikki voi myös antaa voimia silloin, kun tuntuu, ettei millään jaksaisi lähteä lenkille tai kuntosalille. Musiikin kuuntelu parantaa lisäksi tutkitusti treenisuoritusta!

Suorituskyky voi parantua jopa 15 prosenttia musiikkia kuulokkeista kuuntelemalla, osoitti brittitutkimus. Laita siis urheilukuulokkeet päähän ja musiikki soimaan, jos haluat saada itsestäsi irti parhaan mahdollisen treenisuorituksen.

Urheilukuulokkeet on tärkeää valita huolellisesti, jotta ne istuvat niin hyvin, ettet edes huomaa niitä treenin aikana, ja jotta saat korviisi laadukasta ääntä. Mutta mitä pitää ottaa huomioon kuulokkeita hankkiessa? Annamme parhaat vinkit, joiden avulla ostat juuri itsellesi sopivimmat urheilukuulokkeet.

1 Millaiset urheilukuulokkeet sopivat parhaiten treenikäyttöön?


Juuri sinulle sopivat urheilukuulokkeet eivät hyppää ostoskoriisi itsekseen, vaan valintaa kannattaa harkita huolellisesti. Ensinnäkin kannattaa miettiä, haluatko langattomat urheilukuulokkeet vai voiko kuulokkeissa olla johto. Seuraavaksi voit miettiä, haluatko, että urheilukuulokkeet ovat hienkestävät ja millaiset niiden tulisi malliltaan olla. Urheilukuulokkeet voivat olla nappikuulokkeet, korvasankakuulokkeet tai sankakuulokkeet, johdolla tai ilman.

Alla käydään läpi sitä, millaiset ovat hyvät urheilukuulokkeet ja mitä tulisi huomioida äänenlaadun, akunkeston ja hinnan suhteen ennen kuin päätät, mitkä urheilukuulokkeet ostat.

LUE MYÖS: Bluetooth-kuulokkeet testissä – löydä itsellesi sopivat

2 Vertailu: Urheilukuulokkeet johdolla vai ilman?


Johtojen kanssa sählääminen voi olla hankalaa ja ärsyttävää varsinkin, jos olet hankkimassa nimenomaan urheilukuulokkeet. Siksi puhelimeen yhdistettävät langattomat Bluetooth-urheilukuulokkeet voivat olla fiksu valinta.

Langattomat urheilukuulokkeet ovat myös siitä kätevät, että puhelimelle on helpompi löytää sopiva paikka treenin aikana. Puhelin voi olla vaikka taskussa, pidikkeessä tai kassissa treenin ajan.

Yhä useammat elektroniikkafirmat valmistavat langattomia tuotteita, mikä näkyy esimerkiksi siinä, että Applen viimeisimmissä iPhone-malleissa ei ole enää liitäntää kuulokkeille.

Ennen kuin päätät, millaiset urheilukuulokkeet hankit, käy läpi ainakin seuraavat kolme asiaa: äänenlaatu, akunkesto ja hinta.

Äänenlaatu

Äänenlaatu

Äänenlaatu on hyvä, jos äänet ovat kirkkaita, taustahäly on suodatettu pois eikä ääntä vuoda luurien ulkopuolelle.

Aiemmin nyrkkisääntönä oli, että johdolliset urheilukuulokkeet olivat äänenlaadussa langattomia luureja edellä, mutta viime vuosina langattomat urheilukuulokkeet ovat kehittyneet niin kiivaasti, että eroa on enää vaikea kuulla.

Kannattaa silti mennä liikkeeseen kokeilemaan kuulokkeita ja testaamaan niiden äänenlaatua. Varmista, että urheilukuulokkeet toistavat äänet puhtaasti ja yksityiskohtaisesti ja että myös bassoäänet toistetaan tarkasti. Tarkista myös, miten kovalle tai hiljaiselle äänenvoimakkuuden voi säätää.

Useimmissa kuulokkeissa äänenlaatu ja hinta kulkevat käsi kädessä. On kuitenkin mahdollista löytää suhteellisen edulliset langattomat urheilukuulokkeet hyvällä äänentoistolla. Päätä siis itse, miten tärkeää hyvä äänenlaatu on sinulle – ja miten ison hintalapun arvoinen se on.

Akunkesto

Akunkesto

Langattomat urheilukuulokkeet ovat muuten kätevät, mutta niitä täytyy muistaa ladata ennen treeniä. Johdolliset urheilukuulokkeet ovat sitä vastoin aina valmiina käyttöön, koska niitä ei tarvitse erikseen ladata.

Jos hankit langattomat urheilukuulokkeet, muista tarkistaa akunkesto ja latausaika. Akku saisi mielellään kestää pitkään yhdellä latauksella, ja latauksen olisi syytä olla nopea.

Hinta

Hinta

Langattomat urheilukuulokkeet ovat yleensä kalliimmat kuin johdolliset urheilukuulokkeet, joissa ei ole Bluetooth-yhteyttä, mutta langattomat urheilukuulokkeet ovat niin kätevät, että ne voivat hyvin olla hintansa väärti.

Hyviä kuulokkeita on saatavilla kaikissa hintaluokissa.

Kuten kaikessa muussakin, myös kuulokkeissa laatu riippuu ainakin jossakin määrin hinnasta. On täysin mahdollista löytää edulliset ja suhteellisen hyvät langattomat urheilukuulokkeet, mutta silloin joudut väistämättä tekemään kompromisseja sekä äänenlaadun että istuvuuden suhteen.

Siksi sinun on päätettävä itse, miten kovan hinnan eri ominaisuuksista olet valmis maksamaan. Halvat langattomat urheilukuulokkeet eivät nimittäin voi täyttää kaikkein tiukimpia laatuvaatimuksia.

3 Pitääkö kuulokkeiden olla hienkestävät?


Jos aiot käyttää kuulokkeita treenatessa, kannatttaa hankkia urheilukuulokkeet, jotka kestävät hikeä ja jopa vettä, sillä muutoin langattomat urheilukuulokkeet menevät nopeasti rikki.

Sekä nappi- että sankakuulokkeita tehdään hikeä ja vettä kestävistä materiaaleista. Jos hikoilet runsaasti, sankakuulokkeiden tyynyt voivat kastua läpimäriksi.

4 Opas: Urheilukuulokkeet – erilaisten mallien plussat ja miinukset


Sopivatko omaan käyttöösi parhaiten nappikuulokkeet, korvasankakuulokkeet, sankakuulokkeet vai koko korvan peittävät kuppikuulokkeet? Alla voit tutustua kunkin mallin hyviin ja huonoihin puoliin.

Lue, millaiset urheilukuulokkeet sopivat parhaiten minkäkinlaiseen treeniin ja mitä kannattaa huomioida mallia valitessa.

5 Plussat ja miinukset: Nappikuulokkeet


Kuten nimikin sanoo, nappikuulokkeet tai in-ear-kuulokkeet tulevat korvakäytävän sisään tai aivan sen suulle. Moni käyttää nappikuulokkeiden johdollista versiota, koska ne saa yleensä uuden älypuhelimen mukana. Jos päätät sijoittaa nappikuulokkeiden langattomaan versioon, äänenlaatu on luultavasti paljon parempi kuin puhelinten kylkiäisinä tulevissa kuulokkeissa.

Nappikuulokkeet on yleensä valmistettu kovasta muovista, joka voi alkaa ärsyttää korvaa pidemmän päälle. Siksi kannattaa valita kärjelliset nappikuulokkeet. Kärkiä on erimuotoisia ja -kokoisia, ja jotkut kärjet on valmistettu korvan muodon mukaan muotoutuvasta silikonista. Ne pitävät nappikuulokkeet paremmin paikallaan.

Joissakin nappikuulokkeissa on ylöspäin osoittava kumisiipi, joka pitää kuulokkeet paremmin paikallaan ja varmistaa, ettei ääntä vuoda korvan ulkopuolelle.

Jos hyvä äänenlaatu on sinulle tärkeä asia, nappikuulokkeet eivät ole oikea valinta. Pienen kokonsa vuoksi nappikuulokkeet eivät toista kovin hyvin esimerkiksi bassoääniä, mikä tarkoittaa myös sitä, että äänenvoimakkuutta tulee helposti lisättyä. Lisäksi äänenlaatu voi muuttua sen mukaan, missä asennossa kuulokkeet ovat korvassa.

Langattomat nappikuulokkeet voivat suodattaa jonkin verran taustahälyä, mutta jos haluat kunnolla melua estävät langattomat kuulokkeet, ei kannata investoida nappikuulokkeisiin.

Langattomat nappikuulokkeet sopivat erityisesti juoksuun, jos onnistut löytämään kuulokkeet, joiden istuvuus on niin hyvä, että ne pysyvät hyvin korvassa myös juostessa.

© Jabra

6 Plussat ja miinukset: Korvasankakuulokkeet


Langattomat urheilukuulokkeet, joissa korvan ympärille tulee sanka tai jotka ovat johdolla kiinni toisissaan pysyvät tavallisia nappikuulokkeita paremmin paikallaan ja sopivat siksi kaikenlaiseen treeniin.

Korvasankakuulokkeisiin pätee sama kuin tavallisiin nappikuulokkeisiin: hanki mieluiten sellaiset, joissa on silikonista tehty kärki, jotta urheilukuulokkeet istuvat omaan korvaan mahdollisimman hyvin.

Jos treenisi on kovin intensiivistä ja sinusta tuntuu usein, että langattomat urheilukuulokkeet putoavat pois korvista, korvasankakuulokkeet tai johdolla toisissaan kiinni olevat nappikuulokkeet voivat olla sinulle hyvä valinta.

Korvasankakuulokkeissa on siis sanka, joka tulee korvan taakse ja varmistaa kuulokkeiden paikallaan pysymisen.

Toisiinsa johdolla yhdistetyissä nappikuulokkeissa kuulokkeiden välinen johto tulee niskaan. Varmista, että johto on kevyt, ettei se häiritse käytössä.

© Sandberg

7 Plussat ja miinukset: Sankakuulokkeet


Sankakuulokkeissa on yleensä vaahtomuovilla tai muulla materiaalilla pehmustetut korvakupit, jotka yhdistetään pään yli menevällä sangalla.

Sankakuulokkeiden äänenlaatu on yleensä parempi kuin nappikuulokkeiden, koska luureissa on tilaa esimerkiksi hyvälle bassoäänten toistolle. Toisaalta sankamalliset urheilukuulokkeet ovat suuremmat ja painavammat, eivätkä ne mahdu taskuun.

Sankakuulokkeet eivät sovi kovin intensiiviseen treeniin, mutta niitä voi kyllä käyttää rauhallisissa lajeissa, kuten lihaskuntotreenissä tai kävelyssä. Jotkut kevyet sankamalliset urheilukuulokkeet sopivat myös juostessa käytettäviksi.

Joissakin sankakuulokkeissa on taustamelun poisto. Hyödyllisin on taustamelun poisto, jonka saa kytkettyä pois ja päälle tai jota saa säädettyä, sillä silloin voit valita melunsuodatuksen asteen tilanteen mukaan.

© B&O

Plussat ja miinukset: Koko korvan peittävät kuulokkeet


Koko korvan peittävien eli over-ear- tai around-ear-kuulokkeiden suuret korvakupit sulkevat korvat kokonaan sisäänsä.

Koska pehmeät korvakupit tulevat koko korvan ympärille, nämä langattomat kuulokkeet toimivat käytössä monta tuntia ilman paineen tunnetta korvissa.

Koko korvan peittävät kuulokkeet ovat olleet jo pitkään suosituimpien luurien joukossa arkikäytössä, mutta nyt niitä on alkanut nähdä myös treenaajien päässä.

Koko korvan peittävät kuulokkeet ovat kuulokkeista kaikkein mukavimmat. Myös äänenlaatu on kuulokkeiden parhaasta päästä, sillä kuulokkeissa on tilaa hyvälle bassoäänten toistolle.

Over-ear-luurit eivät kuitenkaan ole halvimmasta päästä – päinvastoin! Mutta nämä langattomat kuulokkeet ovat hintansa väärti, jos arvostat erittäin hyvää äänenlaatua ja haluat uppoutua musiikkiin kokonaisvaltaisesti.

Koska over-ear-kuulokkeet sulkevat korvan täysin sisäänsä, taustamelun poisto toimii optimaalisesti.

Over-ear-kuulokkeet ovat isoja ja painavia, joten ne sopivat paremmin kotona ja töissä kuin treenissä käytettäviksi.

8 Sopivatko AirPodit juoksijalle?


Eräs kuulokemaailman suursuosikki ovat Applen Airpod-kuulokkeet. Suosion takana on kätevyys: kuulokkeet on todella helppo ja nopea yhdistää iPhoneen Bluetooth-yhteydellä. Myös äänenlaatu ja akunkesto ovat kohtuullisen hyvällä tasolla.

Muiden nappikuulokkeiden tavoin myös Airpodit sopivat hyvin juoksuun ja muunlaiseen treeniin. Tämä edellyttää tosin sitä, että nappikuulokkeet istuvat hyvin juuri omiin korviin eivätkä putoa kesken kaiken pois korvasta. Airpodeihin on saatavilla eri kokoisia kumikärkiä, joiden avulla istuvuutta voi parantaa.

Voiko AirPodeja käyttää sadesäällä?

Airpod-kuulokkeita voi käyttää sateella ja myös, vaikka hikoilisitkin runsaasti. Kuulokkeet ovat nimittäin hien- ja vedenkestävät.

Airpodeista ja muistakin kuulokkeista kannattaa kuitenkin pitää hyvää huolta ja kuivata ne paperilla tai kankaalla treenin jälkeen.

Nainen jolla on Airpod-kuulokkeet

AIRPOD-KUULOKKEET Valkoiset AirPod-kuulokkeet ovat tuttu näky

© iStock

9 Mitä musiikin kuuntelu juoksulenkillä vaatii?


Musiikin kuuntelu juoksulenkillä edellyttää, että sinulta löytyvät seuraavat kolme asiaa:

  • Urheilukuulokkeet
  • Musiikkisoitin – yleensä älypuhelin, MP3-soitin tai urheilukello, joka pystyy soittamaan musiikkia.
  • Paikka, johon voit laittaa soittimen treenin ajaksi.

Lue myös: Juoksuohjelmia vasta-alkajille äänitiedostoina 🎧

10 Missä puhelinta kannattaa pitää, jos käyttää sitä soittimena treenin aikana?


Urheilukuulokkeet eivät vielä yksin riitä musiikin kuunteluun treenin aikana, vaan tarvitset lisäksi älypuhelimen ja paikan, johon laittaa se treenin ajaksi. Puhelin ei mielellään saisi häiritä treeniä, joten paikka kannattaa miettiä huolella.

© iStock

Käsivarsikotelo

Moni laittaa puhelimen treenin ajaksi olkavarteen kiinnitettävään käsivarsikoteloon. Puhelin pysyy siinä hyvin paikoillaan juoksulenkin tai muun treenin ajan. Kotelo toimii hyvin yhteen langattomien ja johdollisten kuulokkeiden kanssa.

Tasku

Monissa juoksutrikoissa, juoksutakeissa ja treenihousuissa on tasku puhelimelle. On tärkeää, että puhelin pysyy taskussa ollessaan tiiviisti kiinni kehossa eikä heilu ja pompi edestakaisin juoksun tai hyppyjen aikana.

Juoksureppu
© iStock

Reppu

Puhelimen voi laittaa treenin ajaksi myös reppuun, joka on suunniteltu nimenomaan juoksuun, pyöräilyyn tai muuhun treeniin. Reppu toimii puhelimen pitopaikkana parhaiten langattomien kuulokkeiden kanssa.

Juoksuvyö
© iStock

Juoksuvyö

Jos et innostu käsivarsikotelosta, voit kokeilla juoksuvyötä. Se on vyön tavoin toimiva tasku tai pieni laukku, jossa voi säilyttää puhelinta ja vaikkapa avaimia treenin ajan. Juoksuvyö laitetaan vyötärölle, jossa sen on oltava niin kireällä, ettei se pääse hölskymään treenin aikana. Juoksuvyö toimii parhaiten langattomien kuulokkeiden kanssa.

11 Miten hyödynnän musiikkia lenkillä parhaiten?


Alta löydät kolme vinkkiä, joiden avulla saat musiikista eniten irti treenin kirittäjänä.

Tee soittolista

  • Tee treeniin sopiva soittolista etukäteen. Ota mukaan biisejä, jotka saavat sinut jaksamaan, vaikka voimat tuntuvat jo ehtyvän. Ehkä jokin hitti nuoruusvuosilta olisi hyvä? Tai biisi, jossa olet tottunut laulamaan kotona kaikin voimin mukana ja joka saa tanssijalan takuuvarmasti vipattamaan.

Kuuntele nopeatempoista musiikkia

  • Mitä kovempi treeni, sitä nopeampaa on myös musiikin oltava. Nopeatempoisessa musiikissa on noin 125–140 iskua minuutissa. Kovatempoinen musiikki auttaa jaksamaan pidempään olitpa sitten treenaamassa soutulaitteella tai juoksulenkillä.

Huijaa aivoja

  • Aivot toimivat yksinkertaisella tavalla. Nopeatempoinen musiikki saa kehon liikkumaan nopeammin, ja samoin suoritustaso nousee, jos musiikki sisältää sanoja kuten "stronger", "faster" tai "better" tai niiden suomenkielisiä vastineita. Jos taas musiikki on hidasta ja surullista, treenifiilis lässähtää.

LUE MYÖS: Näin valitset parhaan treenimusiikin