Näin valitset sopivat juoksutrikoot

Tuntuuko, että eksyt juoksutrikoiden viidakkoon, jossa valmistajat mainostavat toinen toistaan upeampia ominaisuuksia? Oppaamme avulla valitset juuri itsellesi sopivat juoksutrikoot, jotka ovat tärkeä osa mukavaa juoksukokemusta. Tutustu myös juoksutrikootestin tuloksiin.

Nainen juoksee juoksutrikoot yllään

JUOKSUTRIKOOT Laadukkaat juoksutrikoot tekevät juoksemisesta mukavampaa.

© Jakob Helbig

Hyvät juoksutrikoot eivät vielä yksin tee sinusta mestarijuoksijaa – se vaatii kovaa treeniä. Mutta laadukkaissa ja juuri itselle sopivissa trikoissa juokseminen tekee juoksemisesta mukavamman kokemuksen, joten todennäköisesti lenkille tulee lähdettyä useammin.

Keräsimme yhteen tärkeää tietoa, jonka avulla ostat täydelliset juoksutrikoot. Tutustu myös juoksutrikootestin tuloksiin.

Kysymyksiä ja vastauksia juoksutrikoista

Mitkä ovat juoksutrikoot?

Nimensä mukaisesti juoksutrikoot ovat tiukat ja joustavat housut, joita käytetään juostessa. Juoksuun suunnitellut trikoot tekevät juoksemisesta mukavampaa. Juoksutrikoot on valmistettu materiaalista, joka mahdollistaa ja tukee eteenpäin suuntautuvaa liikettä.

Esimerkiksi kuntosalilla käytettävien treenitrikoiden täytyy mahdollistaa eri suuntiin tapahtuvat liikkeet, ja siksi ne onkin yleisesti tehty saumattomasti yhdestä kappaleesta.

Millaisia juoksutrikoita on olemassa?

Juoksutrikoot jaetaan yleensä kolmeen eri ryhmään, joissa on tietysti kaikissa lukemattomia erilaisia trikoita:

  • Talvijuoksutrikoot
  • Treenitrikoot
  • Tavalliset juoksutrikoot

Talvijuoksutrikoot pitävät juoksijan lämpimänä kylmälläkin säällä. Talvijuoksuun tarkoitetuissa trikoissa on ylimääräinen kerros materiaalia reisien kohdalla tai koko trikoiden alueella tai ne on valmistettu fleece-materiaalista. Talvijuoksutrikoot sopivat ainoastaan ulkona treenaamiseen kylmällä säällä, sillä sisällä niissä tulee liian kuuma. Tarkista, miten valitset itsellesi sopivat talvijuoksutrikoot tästä jutusta.

Treenitrikoot ovat usein saumattomia tai ne on ommeltu yhdestä kappaleesta, ja ne tuntuvat sukkahousujen ja trikoiden sekoitukselta. Treenitrikoot on suunniteltu muunlaiseen treeniin kuin juoksuun ­– lihaskuntotreenistä aina joogaan saakka – mikä tietysti asettaa kovat vaatimukset trikoiden joustavuudelle. Niiden täytyy mahdollistaa liike joka suuntaan esimerkiksi kyykyissä, hypyissä ja jooga-asanoissa.

Tavalliset juoksutrikoot on valmistettu niin, että ne tukevat eteenpäin suuntautuvaa ja samanlaisena toistuvaa liikettä, jota juoksu nimenomaan on. Tavoitteena on, että juoksutrikoot tekevät juoksemisesta mukavampaa ja tehokkaampaa, ei liikkua moniin eri suuntiin.

Juoksutrikoot on yleensä tehty materiaalista, joka sopii sisällä tai ulkona lämpimällä säällä juoksemiseen. Kylmemmällä säällä ylle kannattaa pukea paksummat talvijuoksutrikoot.

LUE MYÖS: Testissä kompressiosukat

Voinko tehdä kaikki treenit yksillä trikoilla?

Lihaskuntotreeniä voi hyvin tehdä juoksutrikoot jalassa. Sitä vastoin tavalliset treenitrikoot sopivat huonosti juoksuun, koska trikoot eivät välttämättä pysy hyvin ylhäällä. Lisäksi treenitrikoiden saumat voivat hiertää juostessa.

Varusteiden taso ja määrä riippuu tietysti myös siitä, minkä tason treenaaja olet. Jos et treenaa kovin monta kertaa viikossa, vaan juokset silloin tällöin viisi kilometriä kerralla, selviät varmasti lenkeistä myös tavallisissa trikoissa ainakin niinä kertoina, kun juoksutrikoot ovat pesussa juuri sinä päivänä, kun juoksuinnostus iskee.

Jos olet tavoitteellinen juoksija tai haluat sellaiseksi, lenkeistä tulee taatusti mukavampia, kun juokset oikeat juoksutrikoot jalassa.

LUE MYÖS:KUNTO PLUSsan testissä juoksutakit

Miten valitsen sopivat juoksutrikoot?

Juoksutrikoita ostaessa niiden ominaisuuksiin kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti, jos aiot käyttää trikoita ulkona. Ulkona juostessa juoksutrikoissa pitää olla esimerkiksi tasku ja heijastimet ja materiaalissa mahdollisesti lämmittävä kerros. Katso alta, mihin kannattaa kiinnittää huomiota.

LUE MYÖS: OPAS: Näin valitset juuri sinulle sopivimman aktiivisuusrannekkeen

5 tärkeää asiaa juoksutrikoiden valinnassa

5 asiaa, joihin kannattaa kiinnittää huomiota juoksutrikoita hankkiessa:

  1. Vyötärö. Leveä ja joustava vyötärökaistale pitää juoksutrikoot hyvin paikallaan. Valitse siis trikoot, joiden leveä vyötärökaistale painaa vatsaa kapeaa vähemmän. Pehmeä ja säädettävä nauha vyötäröllä auttaa varmistamaan, etteivät juoksutrikoot valu kesken lenkin.
  2. Taskut. Juoksutrikoissa on tärkeä olla pieni tasku, yleisimmin alaselän kohdalla, avaimille ja puhelimelle. Hyvä vetoketju taskussa on myös ehdoton yksityiskohta. Vedenpitävä tasku pitää puhelimen kuivana myös sateessa ja suojaa puhelinta hieltä.
  3. Heijastimet. Muista näkyvyys, jos juokset pimeällä. Säärissä ja nilkoissa olevat heijastimet näkyvät parhaiten, koska jalat liikkuvat juostessa eniten.
  4. Lahkeet. Juoksutrikoiden lahkeiden on oltava riittävän pitkät, ja lahkeiden on pysyttävä napakasti paikoillaan myös nilkoissa. Jos lahkeet ovat liian lyhyet tai löysät, lahkeet nousevat juostessa ylös ja nilkoille tulee kylmä. Monissa juoksutrikoissa on nilkoissa kumi- tai silikonireuna, joka pitää lahkeet paikallaan. Pitkä vetoketju on plussaa, sillä sen ansiosta juoksutrikoot voi riisua ottamatta kenkiä pois, ja vetoketjut avaamalla voi myös viilentää oloa.
  5. Materiaali. Juoksutrikoot on yleensä valmistettu polyesteristä tai elastaanista. Ne ovat synteettisiä materiaaleja, jotka ovat hyvin joustavia ja siirtävät hikeä pois iholta niin, ettei materiaali tunnu märältä, kuten esimerkiksi puuvilla kastuessaan.

Mitä eroa on kompressiotrikoilla ja muotoilevilla trikoilla?

Kompressiotrikoot ja muotoilevat trikoot menevät helposti sekaisin, sillä niissä molemmissa trikoo painautuu ihoon tietyn vaikutuksen aikaansaamiseksi. Kyseessä on kuitenkin kaksi eri tuotetta.

Kompressiotrikoot

  • Kompressiotrikoita kutsutaan myös puristustrikoiksi. Kompressiotrikoot ovat reisistä ja sääristä niin tiukat, että ne painavat verisuonia, mikä nopeuttaa veren virtausta jaloista takaisin sydämeen. Tavoitteena on edistää verenkiertoa ja nopeuttaa kuona-aineiden poistumista elimistöstä.

  • Kireät kompressiotrikoot voivat auttaa pitämään lihakset paikallaan juoksun aikana, mikä vähentää lihasten kipeytymistä ja ennaltaehkäisee vammoja.

  • Kompressiotrikoista hyötyvät pitkiä, eli yli viiden kilometrin lenkkejä juoksevat.

Muotoilevat trikoot

  • Nimikin sen jo sanoo: muotoilevat trikoot muotoilevat kehoa eri paikoista, kuten lantiolta, vatsasta, pakaroista ja reisistä. Trikoiden paine ei kuitenkaan ole niin kova, että se vaikuttaisi verenkiertoon.

  • Kyse on estetiikasta, ei suorituksen tukemisesta. Näissä trikoissa peppu näyttää hyvältä ja vatsa litteältä, mutta suoritukseen trikoot eivät vaikuta.

  • Muotoilevat trikoot voivat kuitenkin olla treenatessa todella mukavat, sillä ne antavat tunteen siitä, että "kaikki pysyy paikallaan".

Mikä materiaali kannattaa valita?

Juoksutrikoot on yleensä tehty polyesterin ja elastaanin sekoituksesta, joka on sekä hengittävä että joustava. Puuvilla ei ole hyvä juoksutrikoiden materiaali, sillä se ei siirrä kosteutta pois iholta ja venyy käytössä.

Talvikäyttöön tarkoitetuissa trikoissa paras materiaali voi olla polyesterin ja villan sekoitus.

Juoksutrikoot ja tavalliset treenitrikoot on usein tehty samasta materiaalista eli polyesterisekoitteesta. Trikoot eroavat siinä, miten ne on ommeltu.

Miten lämpimät juoksutrikoiden tulee olla?

Juoksutrikoiden lämmittävyys riippuu siitä, oletko useimmiten kylmissäsi vai kuumissasi.

Suurin osa ulkona juoksevista selviää polvi- tai caprimittaisilla trikoilla kesällä, ja niiden lisäksi keväällä ja syksyllä voi käyttää täyspitkiä juoksutrikoita ja talvella talvijuoksutrikoita. Alla on muutamia asioita, joita kannattaa miettiä ennen trikoiden ostoa.

Vuodenaika: Keväällä, kesällä ja syksyllä voi yleensä juosta tavallisissa juoksutrikoissa, mutta jos lenkkeilet läpi talven, kannattaa sijoittaa hyviin talvijuoksutrikoisiin. Niistä voit lukea lisää täältä.

Juostava matka: Mieti, kuinka pitkiä lenkkejä juokset eli kuinka pitkään trikoiden olisi pidettävä jalat lämpiminä. Jos juokset nopeita ja lyhyitä lenkkejä, voit valita ohuemmat trikoot, sillä niiden antama lämpö riittää hyvin lyhyemmillä lenkeillä.

Jos taas juokset puolimaratonin mittaisia matkoja myös talvella, keväällä ja syksyllä, tarvitset lämpimämmät juoksutrikoot. Valitse materiaali, jossa on harjattu ja pehmeä sisäpinta, sillä se tuntuu mukavalta yllä.

Omat mieltymykset: Ihmiset sietävät kylmyyttä ja kuumuutta eri tavoin. Mieti siis, oletko sitä tyyppiä, joka ei voi kuvitellakaan lähtevänsä lenkille pakkassäällä, vai onko ongelmasi enemmänkin se, että tunnet paistuvasi jo parin kilometrin jälkeen?

Tärkeintä on löytää sellaiset juoksutrikoot, jotka eivät ainakaan estä lenkille lähtöä vaan päinvastoin kutsuvat juoksemaan.

Miten juoksutrikoot kannattaa pestä?

Seuraavia vinkkejä noudattamalla juoksutrikoot säilyvät pidempään hyvinä.

  • Vältä huuhteluainetta. Kuten muidenkin elastaania sisältävien treenivaatteiden kohdalla myös juoksutrikoot on pestävä ilman huuhteluainetta. Huuhteluaine nimittäin estää materiaalia siirtämästä kosteutta pois iholta, ja myös materiaalin joustavuus kärsii. Huuhteluainetta käyttämällä voi tuhota hetkessä kalliinkin tekstiilin.

  • Pese harvemmin. Jos et hikoile lenkillä trikoita läpimäriksi, voit hyvin juosta trikoissa 2-3 lenkkiä ennen niiden pesemistä. Pesemisen sijaan ripusta lenkin jälkeen trikoot kuivumaan tai tuuleta niitä ulkona muutama tunti.

  • Poista hienhaju. Jos hienhaju häiritsee sinua, pese juoksutrikoot aina heti käytön jälkeen, jolloin hienhaju ei ehdi tarttua kunnolla materiaaliin. On olemassa myös vaatteille tarkoitettuja desinfiointiaineita, jotka poistavat hajuja ja bakteereja, sillä ne desinfioivat materiaalin, mitä tavallinen pesuaine ei tee.

Juoksutrikoot KUNTO PLUSsan testissä

KUNTO PLUS testaa jatkuvasti erilaisia juoksutrikoita, jotka arvioidaan testissä perusteellisesti. Arviointikriteerejä ovat mm. ulkonäkö, istuvuus, kosteudensiirto ja hinta.

Vuonna 2020 KUNTO PLUS testasi seuraavat talvijuoksutrikoot:

  • Reebok – Lux Perform High-Rise Tights
  • Asics – Lite-Show 2 Winter Tight
  • Kari Traa – Tirill Tights
  • Casall – Windtherm Tights
  • H&M – Shaping Waist Tights
  • Puma – Runner ID Regular Rise Full Tights
  • Salomon – Trail Runner WS Tight W
  • Newline – Core Warm Tights
  • Arc’teryx – Taema Pant

Mitkä talvijuoksutrikoot selvisivät testin voittajaksi? Entä mitkä trikoot olivat testin paras ostos? Napsauta alla olevaa Lataa artikkeli -painiketta, niin pääset tutustumaan testituloksiin.

Vuonna 2019 KUNTO PLUS testasi seuraavat talvijuoksutrikoot:

  • Under Armour -juoksutrikoot – Qualifier Speedpocket ColdGear Tight
  • Norrøna-juoksutrikoot – Bitihorn Tights
  • Reebok-juoksutrikoot – Thermowarm Base Seamless Tights
  • **Johaug-juoksutrikoot – Moonray Interlock Tights
  • Newline-juoksutrikoot – Thermal Power Tights
  • Asics-juoksutrikoot – Leg Balance Tight 2

Mitkä talvijuoksutrikoot selvisivät testin voittajaksi? Entä mitkä trikoot olivat testin paras ostos? Napsauta alla olevaa Lataa artikkeli -painiketta, niin pääset tutustumaan testituloksiin.