Kun taivaalta tulee vuoroin lunta, räntää ja vettä, on tärkeää panostaa laadukkaaseen juoksutakkiin, sillä muutoin juoksulenkki voi jäädä turhan helposti väliin. Testasimme erilaisia juoksutakkeja ja keskityimme testissä materiaaliin, käyttömukavuuteen ja istuvuuteen, jotta sinä löytäisit helpommin itsellesi sopivan takin.
Kun taivaalta tulee vuoroin vettä ja räntää, kannattaa muistaa, ettei huonoa säätä olekaan, on vain huonoja ulkoiluvaatteita. Juoksemisessa ehdoton varuste juoksunautinnon takaamiseen on laadukas juoksutakki.
Mutta miten löytää itselle sopivin takki? Millaisiin asioihin kannattaa ostaessa kiinnittää huomiota ja mitkä ovat takinostajan tavallisimmat virheet? Miten juoksutakkia käytetään niin, että siitä saa täyden hyödyn irti? Entä mikä juoksutakki voitti testimme? Tästä jutusta löydät vastauksen kaikkiin kysymyksiin.
Juoksutakkia ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota materiaaliin, käyttömukavuuteen ja takin istuvuuteen eli malliin, jotta juoksutakki ei rajoita liikkumista ja pitää sinut lämpimänä ja kuivana joka säällä.
KUNTO PLUSsan testissä testattiin erilaisia juoksutakkeja sekä pitkillä että lyhyemmillä lenkeillä. Testaajina toimivat kokeneet juoksijat, jotka kiinnittivät huomiota mm. takkien istuvuuteen, mukavuuteen, hengittävyyteen, lämmittävyyteen sekä tuulen- ja vedenpitävyyteen.
Juoksutakkitesti 2020
Katso vuoden 2020 juoksutakkitesti. Testivoittaja sai täydet 6/6 tähteä ja erinomaisen arvion materiaalista, ulkonäöstä, istuvuudesta ja lämpimyydestä.
KUNTO PLUS testari nämä 9 juoksutakkia vuonna 2020:
Halo-juoksutakki – Tech Jacket
Newline-juoksutakki – Waterproof Jacket
Puma-juoksutakki – Ultra Women's Running Jacket
Endurance-juoksutakki – Elite Lab Shell X1 Elite W Jacket
H&M-juoksutakki – Tikattu ulkoilutakki
Only-juoksutakki – Juoksutakki
Dählie-juoksutakki – Jacket Intense Wmn
**Peak Performance-juoksutakki – W Alum Jacket
**Craft-juoksutakki – Lumen Subz Jacket W
Mikä juoksutakki selvisi testin voittajaksi? Mikä oli paras ostos? Napsauta Lataa artikkeli -painiketta alta, niin pääset tutustumaan testin tuloksiin.
Juoksutakkitesti 2019
Tutustu vuoden 2019 juoksutakkitestin tuloksiin. Testin voittanut juoksutakki sai maksimimäärän eli 6 tähteä, ja sen kehuttiin olevan täydellisesti suunniteltu niin muotoilun, toimivuuden kuin teknisten ominaisuuksienkin puolesta.
KUNTO PLUS testari nämä 6 juoksutakkia vuonna 2019:
Craft– Lumen SubZ Jacket
Salomon – Lightning Race WP
Peak Performance– Fremont Printed Running Jacket
Hummel – Tech Move Functional Light Weight
Under Armour– UA Qualifier Storm Packable Jacket
Kari Traa– Sigrun Jacket
Mikä juoksutakki selvisi testin voittajaksi? Mikä oli paras ostos? Napsauta Lataa artikkeli -painiketta alta, niin pääset tutustumaan testin tuloksiin.
Juoksutakkitesti 2018
Tutustu vuoden 2018 juoksutakkitestin tuloksiin. Testin voittanut juoksutakki sai maksimimäärän eli 6 tähteä, ja sen kehuttiin olevan ihanan paksua mutta silti hengittävää materiaalia ja hienosti muotoiltu myötäilemään vartalon linjoja.
KUNTO PLUS testari nämä 8 juoksutakkia vuonna 2018:
Gore-juoksutakki – R5 Women Windstopper Jacket
Asics-juoksutakki – Accelerate Jacket
Craft-juoksutakki – Urban Run Thermal Wind Jacket
Inov-8-juoksutakki – Stormshell
Salomon-juoksutakki – Lightning Lightshell Jacket W
Newline-juoksutakki – Black Cross Jacket
Diadora-juoksutakki – Bright Wind Jacket
Reebok-juoksutakki – Hero Running Jacket
Mikä juoksutakki selvisi testin voittajaksi? Mikä oli paras ostos? Napsauta Lataa artikkeli -painiketta alta, niin pääset tutustumaan testin tuloksiin.
Juoksutakkitesti 2015
Tutustu vuoden 2015 juoksutakkitestin tuloksiin. Testin voittanut juoksutakki sai maksimimäärän eli 6 tähteä, ja se sai kehuja erityisesti toimivuudesta ja hyvistä yksityiskohdista.
KUNTO PLUS testari nämä 8 juoksutakkia vuonna 2015:
Li-ning-juoksutakki – Windbreaker
New Balance -juoksutakki – Windcheater Jacket
Kari Traa -juoksutakki – Louise Jacket
Salomon-juoksutakki – Equipe Softshell
Adidas-juoksutakki – Supernova Storm Jacket
Asics-juoksutakki – Windstopper Jacket
Craft-juoksutakki – Weather Jacket
2XU-juoksutakki – Perform Jacket
Mikä juoksutakki selvisi testin voittajaksi? Mikä oli paras ostos? Napsauta Lataa artikkeli -painiketta alta, niin pääset tutustumaan testin tuloksiin.
Juoksutakissa paras materiaali on pehmeä ja kevyt, mutta samalla hengittävä. Juoksutakit on yleensä tehty tekokuiduista, kuten polyesterista tai nailonista. Liian jäykkä kangas ei toimi juoksutakissa, sillä se ei ole päällä mukava ja voi rajoittaa liikkuvuutta.
Juoksutakki ja ilmastointi
Juoksutakissa ilmastointi on tärkeässä osassa, sillä mikäli kehon lämpö ei haihdu iholta ja alemmista vaatekerroksista, juoksijalla on pian sietämättömän kuuma, mikä voi vaikuttaa jopa lenkkivauhtiin. Varmista, että takissa on ilmastointiaukot tai -paneelit joka puolella – erityisesti kainaloissa ja selässä, josta hikoamme eniten.
Juoksutakki ja heijastimet
Tiettyihin vuodenaikoihin valoisa aika on lyhyt, joten teet väkisinkin suuren osan juoksulenkeistäsi pimeässä tai hämärässä. Siksi on tärkeää, että juoksutakki auttaa muita tiellä liikkujia huomaamaan sinut. Takissa on siis syytä olla heijastimet ainakin hihoissa, selässä ja etupuolella, jotta näyt joka suuntaan.
JUOKSUTAKKI JA HEIJASTIMET Varmista, että juoksutakki on varustettu kunnollisilla heijastimilla, jotta näyt pimeässä selvästi.
Juoksutakki ja kaulus
Varmista, että juoksutakin kaulus on niin korkea ja tiivis, ettei kylmä ilma pääse takin sisään. Kaulus ei myöskään saa olla liian tiukka, jotta mahdut tarvittaessa käyttämään kauluria tai tuubihuivia.
Juoksutakki ja lämmittävyys
Hanki juoksutakki, joka on tuulen- ja vedenpitävä, jotta pysyt lämpimänä ja kuivana joka säällä.
Juoksutakki ja taskut
Jos haluat pitää lenkillä mukana puhelinta ja muita pikkutavaroita, varmista, että takissa on tarpeeksi taskuja. Ota sovituskoppiin mukaan ne tavarat, joita pidät yleensä lenkillä mukana, jotta voit testata, vastaavatko juoksutakin taskut tarpeitasi.
Juoksutakkia hankkiessa kannattaa miettiä, milloin yleensä juokset. Juoksetko ympäri vuoden vai vain kesäisin? Juoksetko joka säällä vai ainoastaan silloin, kun on lämmintä ja kuivaa? Vastaukset vaikuttavat juoksutakkia valitessa.
Miksi kannattaa valita tuulenpitävä juoksutakki?
Tuulenpitävä juoksutakki on hyvä valinta tuulisella säällä, jolloin tuuli on niin kova, että ilma tuntuu tuulen takia kylmemmältä kuin onkaan. Tuulenpitävät takit on yleensä valmistettu ohuesta ja kevyestä nailonista, joka pitää hyvin tuulta ja yleensä myös hieman kosteutta.
Tuulenpitävää takkia ostaessa kannattaa huomioida erityisesti seuraavat seikat:
Istuvuus: Tuulenpitävässa takissa ei yleensä ole vuorta, joten juoksutakki saisi mielellään olla niin reilunkokoinen, että sen alle mahtuu kylminä päivinä paksumpi juoksupaita. Takin olisi kuitenkin oltava silti joustava ja istuva, jotta se ei lepata tuulessa juoksijan päällä.
Hengittävyys: Juoksutakeissa on hengittävyyden suhteen suuria eroja. Ohut nailon ei itsessään ole yleensä kovin hengittävä materiaali, joten nailontakeissa on usein ilmastointiaukkoja tai verkko- tai softshell-paneeleja ilmastointia ja hengittävyyttä parantamassa.
Lämmittävyys: Varmista, että tuulenpitävä juoksutakkisi todella on sitä, ettei tuuli pääse puhaltamaan esimerkiksi hihansuista tai muista aukoista.
Yksityiskohdat: Tuulenpitävä juoksutakki saa mielellään olla kevyt ja malliltaan yksinkertainen. Ylimääräiset yksityiskohdat tekevät takista vain painavamman.
Takki vai liivi: Mieti, kannattaako sinun ostaa juoksutakki vai liivi vai kenties ohut juoksutakki, jonka hihat saa irrotettua, jotta voit säädellä lämpötilaa lenkin aikana.
Sen lisäksi, että vedenpitävä juoksutakki pitää kuivana sadesäällä, se sopii myös niille, jotka juoksevat hitaammalla vauhdilla ja voivat siksi kylmettyä viileällä ilmalla. Vedenpitävissä juoksutakeissa on nimittäin yleensä vuori, joka auttaa pysymään lämpimänä.
Vedenpitävää juoksutakkia hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miten vedenpitävyys on toteutettu:
Pinnoite: Juoksutakista saa vedenpitävän pinnoitteen avulla. Pinnoite suihkutetaan materiaalin päälle, jolloin vesi valuu takilta pois.
Kalvoteknologia: Juoksutakista voi tehdä vedenpitävän myös kalvon tai kolmikerrosrakenteen avulla, jossa useita kerroksia kiinnitetään laminoimalla toisiinsa. Kalvopintaisissa takeissa on yleensä sisin kerros, vedenpitävä keskikerros ja kestävä uloin kerros, josta tunnetuin esimerkki on Gore-Tex. Kalvoteknologiaa hyödyntävä juoksutakki on yleensä hyvin hengittävä ja kestävä, jolloin takki säilyy käyttökelpoisena pidempään.
Miksi kannattaa valita softshell-juoksutakki?
Softshell-juoksutakki sijoittuu jonnekin tuulen- ja vedenpitävän takin välimaastoon, sillä se pitää jonkin verran sekä tuulta että vettä, mutta materiaali ei kuitenkaan ole täysin tuulen- eikä vedenpitävä. Softshell-juoksutakki sopii kylmälle säälle, mutta ei kovin tuulisiin päiviin tai sateeseen.
Softshell-juoksutakki on yleensä valmistettu pehmeästä ja joustavasta materiaalista, mikä takaa hyvän hengittävyyden. Materiaali on paksumpaa kuin muissa juoksutakeissa, jolloin softshell-takki on muita lämpimämpi mutta myös painavampi.
Juoksutakkien paksuudessa on suuria eroja. Ohuita, yksikerroksisia juoksutakkeja käytettäessä tarkoituksena on käyttää alla hikeä iholta pois siirtävää kerrastoa ja lisäksi ehkä vielä lämpöä tuovaa kerrosta. Paksummat softshell-juoksutakit pitävät juoksijan niin lämpimänä, että alle riittää yksi kerros vaatetta.
Juoksutakkivalinta riippuu omista mieltymyksistä. Jotkut haluavat itse säädellä lämpöä vaihtelemalla juoksutakin alla käytettäviä vaatekerroksia, kun taas toisten mielestä on yksinkertaisempaa käyttää lämmintä, paksumpaa juoksutakkia.
Muista, että myös juoksuvauhti ja ulkoilman lämpötila vaikuttavat juoksutakin paksuuden valintaan.
Juoksuliivissä ei ole lainkaan hihoja mutta onko liivin ja takin välillä muitakin eroja ja milloin olisi kätevää käyttää juoksuliiviä takin sijaan?
Juoksutakki
Juoksutakki sopii tavallisille juoksulenkeille, joiden aikana tulee lämmin ja hiki, mutta joilla ei kuitenkaan rehkitä kohtuuttomasti.
Juoksuliivi
Juoksuliivi sopii intervalleihin tai kovavauhtiseen juoksuun, jossa tulee lämpimämpi kuin tavallisesti ja jonka aikana hihat haittaavat käsien liikettä.
Juoksutakkia voi vaihdella vuodenajan mukaan. Kevään ja kesän lämpimien kuukausien juoksutakki on yleensä kevyt ja ohut, kun taas kylmemmän vuodenajan juoksutakissa on vuori, jotta juoksija pysyy lämpimänä. Pakkassään talvijuoksutakki on hengittävä, vedenpitävä ja lämmin, jotta lenkillä pysyy kuivana ja lämpimänä. Tuulisia päiviä varten voi hankkia erikseen tuultapitävän talvijuoksutakin.
Jos et halua hankkia monta erilaista juoksutakkia, osta ohut takki, joka on sekä tuulen- että vedenpitävä. Kylmällä säällä voit suosia kerrospukeutumista pysyäksesi lämpimänä. Pakkasella ohut juoksutakki ei kuitenkaan riitä, vaikka pukisit sen alle miten monta kerrosta hyvänsä.
Miten juoksutakkia käytetään parhaalla mahdollisella tavalla?
Kylmän kelin juoksija osaa arvostaa kerrospukeutumista. Jokaisella vaatekerroksella on oma tehtävänsä, ja kerroksia voi tarpeen tullen myös vähentää.
Alin kerros
Ihoa vasten olevan vaatekerroksen tehtävänä on siirtää hikoilun aiheuttama kosteus iholta ennen kuin hiki jäähtyy, jolloin tulee vilu. Merinovillainen aluspaita siirtää kosteutta ja pitää ihon lämpimänä.
Välikerros
Seuraava kerros siirtää kosteuden edelleen pois aluskerroksesta. Lisäksi välikerros pitää kehon lämpimänä eikä päästä ulkoilman kylmyyttä iholle. Fleece ja merinovilla ovat hyviä materiaaleja.
Päällyskerros
Nyt on juoksutakin vuoro näyttää, mihin se pystyy. Takin tulee pitää tuuli, sadevesi ja lumi poissa välikerroksesta, jotta myös kylmä pysyy loitolla. Takissa pitää toisaalta olla myös hyvä tuuletus, jotta sykkeen kohotessa kehittyvä liika lämpö poistuu eikä treenatessa tule tarpeettoman kuuma.
HUOM! Kylmällä ilmalla on normaalia, että lenkin 5-10 ensimmäisen minuutin aikana on kylmä. Jos sinulla on alusta asti lämmin, olet pukeutunut liian lämpimästi ja loppulenkistä hikoilet jo vuolaasti.
On sääli, jos kallis juoksutakki menee pilalle jo ensimmäisessä pesussa. Muista seuraavat neljä asiaa juoksutakin pesussa ja huollossa, niin takki säilyy hyvänä pidempään:
Huuhtele juoksutakki puhtaalla vedellä käytön jälkeen.
Ripusta juoksutakki kuivumaan käytön jälkeen, jotta se kuivuu tehokkaasti ja jotta hienhaju poistuu.
Käytä erityispesuainetta, jos käytät juoksutakkia usein. Erityispesuaineet poistavat materiaalista bakteereja ja hienhajun.
Pese juoksutakki pesuaineella, joka on suunniteltu urheiluvaatteiden pesemiseen ja joka auttaa materiaalia säilyttämään ominaisuutensa, kuten veden- ja tuulenpitävyyden.
Hienhajun poisto juoksutakista
Juoksutakki kannattaa pestä aina takista löytyvien pesuohjeiden mukaisesti. Mutta kuten muihinkin treenivaatteisiin, myös juoksutakkiin voi tarttua sitkeä hienhaju, joka ei lähde tavallisessa pesussa.
Kaupoissa myydään useita tuotteita, joiden väitetään poistavan hienhajua, mutta jos haluat säästää rahaa, käytä vanhaan kotitalouskikkaa ja poista hienhaju tavallisella etikalla.
Etikan käyttö hienhajun poistossa:
Laita juoksutakki likoon nesteeseen, jossa on puolet etikkaa ja puolet vettä. Anna liota pari tuntia.
Pese sen jälkeen juoksutakki normaalisti pesukoneessa, jotta etikan haju lähtee pois.
Jos takki haisee vieläkin hieltä, toista vaiheet.
Jos hienhaju ei ole vieläkään lähtenyt, liota juoksutakki pelkässä etikassa ilman vettä.