Sopivat juoksukengät

Etsitkö juoksukenkiä, jotka sopisivat juuri sinun juoksutyylillesi ja sinun jalallesi? Annamme 8 neuvoa ihanteellisten juoksukenkien löytämisen avuksi.

maanantai 1. helmikuuta 2010 teksti KUNTO PLUS

1. KÄYTÄ ASIANTUNTIJAN APUA

Osta kengät myymälästä, jossa saat asiantuntevaa valinta-apua. Juoksukengän valinnassa tulee ottaa huomioon oma paino, askellus, jalan muoto ja juoksualusta.

2. VANHAT KENGÄT MUKAAN

Asiantunteva myyjä näkee vanhoista kengistäsi, kuinka juokset ja millaista tukea tarvitset jalkineisiisi.

3. OTA HUOMIOON JALAN MUOTO JA ASKELLUS

Joissain urheiluvälineliikkeissä on laitteisto jalan muodon ja askelluksen tutkimiseen ja myös fysioterapeutti voi tutkia askelluksesi ja tarvittaessa rakentaa erikoispohjalliset.

Jalan muodon - normaali, korkea- tai matalaholvinen - näkee myös märästä jalanjäljestään. Jalan muoto vaikuttaa jalan liikkuvuuteen ja vaimennuksen tarpeeseen.

Parasta kuitenkin on, jos saat asiantuntijan analysoimaan askelluksestasi, mieluiten videokuvasta juoksumatolla juostessa, onko sinulla ylipronaatiota (nilkka kiertää sisäänpäin) tai supinaatiota (nilkka kiertää ulospäin).

4. VANHA MALLI EI VÄLTTÄMÄTTÄ ENÄÄ KÄY

Juoksukengät kehittyvät koko ajan, ja uusi vuosikerta suosikkimallistasi saattaa olla erilainen kuin edellinen, eikä se välttämättä enää sovi jalkaasi ja juoksutyyliisi. Myös jalkasi muuttuvat iän myötä.

5. ÄLÄ KATSO HINTAA

Jos valitset kengät hinnan mukaan, ja ne osoittautuvatkin vääräksi valinnaksi, saatat joutua taas ostamaan uudet, ja rahaa palaa monin verroin.

6. ÄLÄ OSTA ULKONÄÖN PERUSTEELLA

Juoksukenkiä ei pidä ostaa sen perusteella, että ne ovat kivan näköiset, eikä hyviä kenkiä pidä jättää hyllyyn siksi, että väri ei ole mieluisa.

7. SOVITA KENKIÄ ILTAPÄIVÄLLÄ

Jalat ovat suurimmillaan iltapäivällä, joten kengät kannattaa valita silloin, ettei tule ostetua liian pieniä. Muutoinkin juoksukenkiin tulee jättää liikumavaraa noin yhden kokonumeron verran. Liian pienten juoksukenkien ostaminen on tyypillinen naisten virhe.

8. ERI KENGÄT ERI ALUSTOILLE

Jos juokset erilaisilla alustoilla, kuten maantiellä ja maastossa, tai juokset välillä pitkiä matkoja ja välillä lyhyitä, nopeita pikamatkoja, tarvitset vaimennukseltaan ja tueltaan erilaiset kengät eri tarkoituksiin.


Ei ole samantekevää, millaisissa kengissä lähdet juoksulenkille. Katso täältä kattava tietopaketti avuksi juoksukenkien ostoon.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mihin aikaan treenaat mieluiten?


KUNTO PLUS suosittelee