Niksi: Jos juoksukenkien nauhat painavat tiettyä kohtaa jalassa, voit jättää nauhan pujottamatta siltä kohdalta ja pujottaa nauhan yhtä reikää ylemmäksi, niin nauha ei paina.

Nyöritä nauhat oikein

Jos juoksukenkien nauhat nyörittää oikein, voi ehkäistä rakkoja, mustuvia kynsiä, venähdyksiä ja rasitusvammoja.

perjantai 13. toukokuuta 2011 teksti KUNTOPLUS

Kengännauhat ovat tärkeä osa kengän rakennetta. Ellei nauhoja ole nyöritetty oikein, ei saa täyttä hyötyä irti kengän iskunvaimennuksesta, eikä jalka pysty askeltamaan ihanteellisella tavalla. Nauhojen oikeanlainen pujottaminen kestää vain kymmenisen sekuntia. Esittelemme seuraavassa parhaat nyöritykset.


Ei ole samantekevää, millaisissa kengissä lähdet juoksulenkille. Katso täältä kattava tietopaketti avuksi juoksukenkien ostoon.

Nilkalle tukea ja kantapää paikoilleen

Auttaa myös ylipronaatioon.
Ongelma: Kantapää nousee helposti kengästä, tämä nyöritys antaa hyvän tuen nilkalle ilman, että kengän muu osa kiristyy liian tiukaksi.

Nyöritä näin: Nyöritä nauhat koko matkalta vuoroin ristiin tavalliseen tapaan, mutta pujotettuasi nauhat ylimmistä kahdesta reiästä älä solmi nauhoja, vaan tee nauhoihin silmukat ja pujota päät vastakkaisen silmukan läpi. Vedä vuorotellen oikeanja vasemmanpuoleisesta nauhasta, kunnes kenkä on tarpeeksi tiukka. Solmi lopuksi nauhat.

Helpotusta korkealle jalkapöydälle

Ongelma: Jalkapöytä on korkea, ja nauhat painavat helposti jalkaa.

Nyöritä näin: Pujota nauhat vaakasuoraan, niin jalalle jää enemmän tilaa. Aloita isovarvasta lähinnä olevasta reiästä ja pujota nauha suoraan sen yläpuolisen reiän läpi. Vie nauha sitten suoraan jalan yli, pujota reiästä, vie nauha kaksi reikää ylemmäksi ja jalan yli, kaksi reikää ylemmäksi ja takaisin toiselle puolelle, kunnes nauha on ylimmässä reiässä. Pujota nauhan toinen pää samalla tavalla vastakkaista kautta. Solmi nauhat.

Ei enää mustia kynsiä

Ongelma: Etenkin isovarpaan kynsi mustuu usein juoksulenkin jälkeen.

Nyöritä näin: Pujota nauha isovarvasta lähimmästä reiästä ja jalkaterän yli ylös saakka vastakkaisen puolen ylimpään reikään. Vedä toista päätä niin, että nauhaa on 15–20 senttiä lisää. Pujota pidempi pää koko kengän matkalta viemällä nauha ensin ristiin pikkuvarvasta lähimmästä reiästä alkaen. Pujota ylimpään reikään asti ja solmi päät rusetille.

Lisää tilaa leveälle päkiälle

Ongelma: Päkiä on selvästi leveämpi kuin jalkapöytä.

Nyöritä näin: Ota nauhat pois kengästä ja mittaa ne. Osta neljät kengännauhat, joiden pituus on puolet alkuperäisistä nauhoista. Nyöritä kengät muuten totuttuun tapaan, mutta käytä kahta nauhaa kumpaankin kenkään. Silloin voit tarkkaan säätää nauhat sopivan tiukoiksi päkiän ja jalkapöydän kohdalta niin, että päkiä mahtuu hyvin kenkään.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mikä hedelmä on suosikkisi?

KUNTO PLUS suosittelee