Lenkkipolkujen talvirenkaat

Liukas keli on haaste juoksun harrastajalle. Oikeanlaiset talvijuoksukengät antavat pitoa, jonka avulla lenkkeily sujuu liukastelematta.

keskiviikko 15. joulukuuta 2010 teksti KUNTOPLUS

Autoihin vaihdetaan talveksi nasta- tai kitkarenkaat. Lenkkeilijänkin kannattaisi suojella itseään samalla tavalla. Lenkkipolut muuttuvat talven tullen ensin iljanteiksi ja sitten jäätiköiksi, kun puista pudonneet lehdet, lumi ja jää kerrostuvat maahan. Kesäiset juoksukengät kannattaisikin vaihtaa talvimalleihin, joilla saa paremman pidon. Kenkä kannattaa lisäksi valita juoksumaaston mukaan.

– Monet tavalliset juoksukengät eivät sovi talven liukkailla keleillä juoksemiseen, sanoo Tor Fauske. Fauske on juoksukenkien asiantuntija ja juoksukenkiin erikoistuneen norjalaisen Löplabbet-ketjun johtaja.

– Metsäpoluilla on jäätä, pudonneita lehtiä ja lunta, joten niille sopii parhaiten maastojuoksukenkä, joka takaa hyvän pidon. Jäisillä teillä juoksevalle on tarjolla kaksi vaihtoehtoa: nastoitetun kengän pito on paras, mutta niiden ohella voi käyttää tavallisia juoksukenkiä, joissa on mahdollisimman pehmeä pohja. Sekin pitää hyvin liukkaalla tiellä, talvitreenin asiantuntija kertoo.

Enimmäkseen asfaltoiduilla teillä juokseva voi siis käyttää tavallisia juoksukenkiään talvellakin, kunhan niiden pohja on riittävän pehmeä ja joustava. Pehmeillä alustoilla juostessa on hyvä käyttää varsinaisia maastojuoksukenkiä.

Huomioon täytyy ottaa myös se, pitääkö juoksukenkä jalat kuivina syksyn ja talven vaihtelevissa säissä. – Juoksukengästä voidaan tehdä vedenpitävä monilla erilaisilla keinoilla. Ne kaikki heikentävät hiukan kengän tuulettumista, mutta kuivin jaloin juokseminen on silti ilmanvaihtoa tärkeämpää varsinkin talven pitkillä lenkeillä, Tor Fauske sanoo.

Joissakin kengissä on kalvo, joka pitää kosteuden loitolla. Sellainen on tarpeen lumessa ja lätäköissä. Kalvo pitää kuitenkin veden myös kengän sisällä, joten vesitiivis kenkä voi olla epämukava, jos vettä tai lunta pääsee kenkään päältä.


Ei ole samantekevää, millaisissa kengissä lähdet juoksulenkille. Katso täältä kattava tietopaketti avuksi juoksukenkien ostoon.


Näin valitset sopivat talvijuoksutrikoot

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mikä sinua auttaa rentoutumaan kiireisen päivän jälkeen?


KUNTO PLUS suosittelee