Mies ja nainen juoksevat
© iStock

Tässä asiassa naiset ovat miehiä kestävämpiä

Miehet saattavat olla vahvempia, mutta naiset jaksavat pidempään.

tiistai 13. joulukuuta 2016 teksti A. Sjøstrøm

Monet tutkimukset ovat osoittaneet naisten jaksavan treenata väsymättä miehiä pidempään, vaikka naiset toki häviävätkin miehille esimerkiksi lihasten ja sydämen koossa ja kehon rasvan määrässä.

Naisten lihasten on todettu kestävän rasitusta pidempään väsymättä, kun verrataan miesten ja naisten maksimisuorituskyvyllä tehtävää treeniä. 

Ero vähäisellä huomiolla tutkimuksessa

Medicine & Science in Sports & Exercise -lehdessä julkaistu kirjallisuuskatsaus tuo esiin myös tästä johtuvan epäsuhdan: tutkimukset tehdään usein miehillä, jolloin niiden perusteella laaditut treenisuositukset soveltuvat kehnosti naisten kunnon kehittämiseen.   

Treenin tavoitteena on yleensä rasittaa lihasta väsymykseen asti, jotta se kehittyisi. Ongelma on kuitenkin siinä, että samat treeniohjeet eivät välttämättä sovellu sekä miehille että naisille, koska nämä kestävät väsymystä eri tavoin.

Naisilla esimerkiksi jalkojen lihasten on todettu kehittyvän nopeammin pitkän juoksulenkin jälkeen, kun taas miehillä voimatreeni kehittää lihaksia nopeammin kuin naisilla. Erilainen treeni kehittää siis lihaksia eri tavoin sukupuolesta riippuen.

Tyylikäs Kari Traa -paita + 4 nroa KUNTO PLUS -lehteä VAIN 24,90 € Täydellinen vaate kylmälle säälle.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mikä sinua auttaa rentoutumaan kiireisen päivän jälkeen?


KUNTO PLUS suosittelee