Mikä juuri sinua motivoi?

Luo pohja pysyvälle liikuntaharrastukselle. Aseta itsellesi motivoiva tavoite!

keskiviikko 19. joulukuuta 2012 teksti KUNTOPLUS

Hyvä syy

Motivaatio ei synny tyhjästä. Motivaatioon tarvitaan jokin syy, miksi haluat kuntoilla tai muuttaa elämääsi.

Mielihyvä on paras kannustin

Motivaatio voi olla joko sisäistä tai ulkoista. Ulkoisen motivaation sytyttäjä on tulos ja tavoite, esimerkiksi 10 kg:n laihtuminen. Sisäisessä motivaatiossa on pikemminkin kysymys itse tekemisen motivoivuudesta. Juokseminen on hauskaa, ja kaupan päälle ehkä kunto nousee ja kilot karisevat. Onnistumiseen tarvitaan myös sisäistä motivaatiota, sillä mielihyvä on tärkeää.

Positiivinen ajattelu

On tärkeää, että iloitset siitä, mitä saavutat etkä huomaa vain epäonnistumisia. Myönteisyyttä voi opetella.

Lankeaminen on inhimillistä

Jos et aina jaksa noudattaa suunnitelmaasi, se voi ärsyttää, mutta sen takia ei kannata heittää koko yritystä sikseen. Keskity sen sijaan siihen, mitä olet oppinut lankeemuksestasi: En näköjään kyennyt selviytymään lomamatkasta sortumatta tupakointiin, mutta tiedänpähän ensi kerralla, miten suuri kiusaus on. Vaikka sortuisit useamminkin, saat joka kerrasta hyödyllistä kokemusta, joka auttaa sinua ratkaisemaan ongelman lopullisesti.

Älä sano ei

Kieltoja on vaikeampi hyväksyä kuin lupaa tehdä jotakin. Älä siis motivoi itseäsi kieltämällä itseäsi syömästä pullaa, vaan pue asia niin, että saat syödä porkkanoita.

Onnistuminen on tärkeää

Jos tavoitteesi on laihtua 10 kiloa tai juosta maraton, aseta itsellesi välitavoitteita. Jos laihdutat, yritä ensin päästä eroon vaikka kahdesta kilosta sen sijaan, että tavoittelisit heti 10 kilon painonpudotusta. Onnistuminen pitää motivaatiota yllä.

Sitoumukset velvoittavat

Itselle tehdyt lupaukset on helpompi rikkoa kuin muille tehdyt sitoumukset. Kuntoilussa voi sopia harjoitteluajankohdat jonkun toisen kanssa, jolloin tekosyitä ei ole niin helppo keksiä eikä harjoittelusta tule laistettua.

Lue lisää motivaatiosta...

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mikä sinua auttaa rentoutumaan kiireisen päivän jälkeen?


KUNTO PLUS suosittelee