Väsynyt nainen painaa kätensä otsaansa silmät suljettuina.
© iStock

Lievitä stressiä oikeilla treenivalinnoilla

Silloin, kun kierrokset käyvät kovina, liian rankka treenaaminen saattaa vain uuvuttaa entisestään.

torstai 27. heinäkuuta 2017 teksti A. Bruneskjold

Liikunta voi olla tehokas tapa lievittää stressiä, mutta silloin kun kierrokset käyvät kovilla, ei kannata treenillä lisätä kuormitusta enää entisestään. Lue, miten saat liikunnasta lisää virtaa silloin, kun oma akku alkaa olla tyhjä.

1. Pitäydy tutussa ja turvallisessa

Jos haasteita on elämässä muutenkin riittämiin, voi olla parempi jättää uusien lajien testailut, ennätysten tavoittelut ja juoksureittikokeilut parempaan ajankohtaan. Automaattiohjauksella tehty lenkki on joka tapauksessa parempi kuin ei lenkkiä lainkaan.

2. Hiljennä hetkeksi

Hyödynnä kaikki tilaisuudet pysähtymiseen ja rauhoittumiseen. Keskity hengittämään syvemmin ja laske hengityksiä, jolloin saat mielen maadoittumaan nykyhetkeen. Myös lyhyt joogaharjoitus voi olla hyvä konsti rauhoittaa mieltä ja kehoa.

3. Kevennä kuormitusta

Liian rankka treeni keskellä kiireistä ja stressaavaa arkea saattaa vain uuvuttaa lisää. Vaihda välillä kovempi treeni rauhallisempaan liikuntaan, ja jos vain mahdollista, liiku luonnossa. Kävelylenkki metsässä on mitä mainioin tapa saada sekä liikuntaa että lievittää stressiä, sillä luonnossa liikkuminen esimerkiksi laskee verenpainetta.

4. Panosta palautumiseen

Riittävä lepo ja säännölliset yöunet ovat tärkeitä myös aikuiselle, ja palautumiseen kannattaa panostaa päivittäin – ei vain nukkua univelkoja pois viikonloppuisin. Nukkumaanmeno- ja herätysajoista kannattaa pitää kiinni myös viikonloppuisin, jotta unirytmi ei turhaan häiriinny.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

KUNTO PLUS suosittelee