Spinningtunnilla

Kilpailu motivoi tehokkaasti treenaamaan.

© iStock

Kilpailuhengellä treenimotivaatio nousuun

Jääkö treenaaminen vähiin motivaation puutteessa? Pieni kilpailu kaverin kanssa voi kannustaa liikkumaan enemmän.

keskiviikko 2. marraskuuta 2016 teksti J. Linder

Jos treenimotivaatio tuntuu hukkuneen jonnekin sohvatyynyjen väliin, voi pieni veto ystävän kanssa olla juuri oikea konsti pistämään tossuun vipinää. "Kuka käy eniten salilla tässä kuussa" voi olla tutkijoiden mukaan tehokkaampi keino motivoitua treenaamaan kuin esimerkiksi keskinäinen kannustus.

Tutkimuksessa koehenkilöt osallistuivat 11 viikon treeniohjelmaan, jossa lajeina olivat muun muassa spinning, juoksu, jooga ja lihaskuntoharjoittelu. Eniten tunneilla käyneille oli lopussa luvassa palkintoja.


Osallistujat jaettiin kolmeen ryhmään, joissa motivaatiota tuettiin sosiaalisessa mediassa joko toisia tukemalla, keskinäisellä kilpailulla tai näiden yhdistelmällä. Neljäs ryhmä toimi verrokkina.

Tukeen perustuneessa ryhmässä osallistuijat chattailivat verkossa ja tsemppasivat toinen toistaan, mutta he eivät tienneet, miten muilla ryhmillä meni. Kilpailuun perustuneessa ryhmässä osallistujat saivat jatkuvasti tietoa siitä, miten paljon muut osallistujat treenasivat. Yhdistelmäryhmässä osallistujat sekä tukivat toisiaan että seurasivat muiden edistymistä. Verrokkiryhmäläiset sen sijaan eivät ole yhteydessä toisiinsa tai saaneet tietoa somen kautta.

Tulokset olivat yllättävänkin selkeät: kilpailuun ja kilpailun ja tuen yhdistämiseen perustuneissa ryhmissä osallistumisaste treeneissä 90 prosenttia korkeampi kuin kahdessa muussa ryhmässä.

Lähde: Preventative Medicine Reports

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mikä sinua auttaa rentoutumaan kiireisen päivän jälkeen?


KUNTO PLUS suosittelee