Alku aina hankala

Tie vakiintuneeseen liikuntaharrastukseen käy usein hankalan alun kautta. Muutamassa viikossa kriisistä kuitenkin pääsee yli, ja liikunta-harrastuksesta muodostuu tapa.

perjantai 29. tammikuuta 2010 teksti KUNTOPLUS

Sanonta "Alku aina hankala" pitää paikkansa myös kuntoilun suhteen. Amerikkalaisen Brown Universityn tutkijat kertovat, että tärkeintä aikaa uusien liikuntatottumusten omaksumisen kannalta ovat viikot uuden liikuntaharrastuksen aloittamisen jälkeen.

Alkuinnostuksen lopahdettua on erittäin helppoa antaa vanhojen pahojen tapojen viedä mukanaan ja jättää liikunta ennen kuin se oikeastaan on kunnolla alkanutkaan. Pahin vaihe on onneksi kuitenkin melko lyhyt, ja tutkijat suosittelevatkin vain hampaiden puremista yhteen ja kaiken tahdonvoiman käyttämistä, jotta kriisivaiheesta pääsee yli. Sen jälkeen liikunnasta tulee luonnollinen osa elämää, jota ilman on vaikea olla.

Jos pelkäät, että et selviä liikunnan alkuvaiheen koettelemuksista, lue seuraavat neuvot, jotka voivat auttaa:

Hanki harjoittelukaveri, jonka kanssa sovit tarkat kuntoiluajat.


Häilyvää motivaatiota vahvistaa jo se, että tiedät jonkun odottavan sinua etkä petä vain itseäsi, jos jätät menemättä. Harjoittelukaveri kannustaa liikkeelle silloin, kun laiskottaa.

Käytä psykologiaa

Jos et tahdo päästä ylös mukavalta sohvalta. Ota hyvä asento, sulje silmäsi ja mieti kaikkia niitä, jotka eivät vielä ole ymmärtäneet liikunnan autuutta, ja niitä, joille ei ole suotu liikunnan mahdollisuutta. Muistele sitten edellistä liikuntakertaasi ja sitä, miten hyvältä olosi tuntui sen jälkeen. Ajattele, mikä etuoikeus on, että saat ja ehdit kuntoilla, ja sitten vain liikkeelle!

Huiputa itseäsi!

Joskus pelkkä ajatus pitkästä kuntoilurupeamasta tuntuu ylitsepääsemättömältä. Sellaisessa tilanteessa voi yrittää tehdä kompromissin itsensä kanssa ja sopia, että kuntoilee edes kymmenen minuuttia. Se tuntuu kohtuulliselta ja saa nostamaan takapuolen penkistä edes hetkeksi. Vähän aikaa liikuttuasi huomaat varmaan, että se onkin kivaa, etkä halua millään lopettaa.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Missä juokset mieluiten?


KUNTO PLUS suosittelee