Sähköpyörä innostaa pyöräilemään

Sähköpyörä voi saada vastahakoisemmankin vaihtamaan auton tai julkiset kulkuvälineet kaksipyöräiseen ja liikkumaan siten enemmän. Pyöräily on loistavaa liikuntaa, joka hyödyttää niin kehoa kuin mieltäkin, olipa pyörä sitten sähköavusteinen tai ei.

Nainen pyöräilee punaisella sähköpyörällä

S√ĄHK√ĖPY√ĖR√Ą S√§hk√∂py√∂r√§n sel√§ss√§ tuntuu aina, kuin polkisit my√∂t√§tuulessa

© J. Helbig

Sähköpyörä voi saada sinut liikkeelle ja pyörän selkään myös silloin, kun liikkeelle lähteminen tuntuu työläältä. Sähköpyörän selkään nouseminen tuo mukanaan monia terveyshyötyjä autolla ajamiseen tai bussikyytiin verrattuna.

Mutta onko sähköpyöräily yhtä terveellistä kuin tavallisen pyörän käyttö? Kannattaako sähköpyörän hankinta ja millainen olisi juuri itselle oikea valinta? Lue vastaukset tästä jutusta.

Kysymyksiä ja vastauksia sähköpyörästä

Onko sähköpyörän käyttö yhtä terveellistä kuin tavallinen pyöräily?

Norjalaistutkimus vuodelta 2018 osoittaa, että sähköpyörällä ajavien energiankulutus on 8,5 kertaa suurempi kuin levossa, kun taas tavallisella pyörällä ajavien on 10,9 kertaa suurempi.

Ajoipa siis koko ajan vanhanaikaisella polkuvoimalla tai osittain sähkömoottorin avulla, on lyhyilläkin pyörämatkoilla terveysvaikutuksia. Eivätkä sähköpyörällä ajon edut siihen lopu. Ruotsalaistutkimus, jossa tarkasteltiin 24 000 miestä ja naista, osoitti, että vähintään kilometrin mittaisen työmatkan ajaminen polkupyörällä voi vähentää ylipainon, diabeteksen esiasteen, kohonneen verenpaineen ja kohonneiden kolesteroliarvojen riskiä.

Tulokset 54 000 miestä ja naista koskevasta tanskalaistutkimuksesta taas kertovat, että tunnin päivittäinen pyöräily voi vähentää riskiä sairastua sydän-­ ja verisuonitauteihin. Vastaavan päätelmän tekivät vuonna 2017 myösGlasgow'n yliopiston tutkijat.

He selvittiv√§t yli 250 000:n i√§lt√§√§n 55‚Äď77¬≠-vuotiaan britin sairaushistorian ja tavan liikkua paikasta toiseen, jolloin k√§vi ilmi, ett√§ py√∂r√§ll√§ t√∂ihin kulkevilla oli 40 prosenttia alhaisempi ennenaikaisen kuoleman riski, 45 prosenttia pienempi riski sairastua sy√∂p√§√§n ja 46 prosenttia pienempi riski sairastua syd√§n¬≠- ja verisuonitauteihin kuin niill√§, jotka kulkivat ty√∂matkansa aina autolla, bussilla tai junalla.

Polkupyörä on siis oiva väline myös pitemmän eliniän tavoittelemiseen ja elintapasairauksien riskin vähentämiseen.

Pariskunta sähköpyörän selässä

TERVEYSHY√ĖDYT Tunnin py√∂r√§ily joko s√§hk√∂py√∂r√§ll√§ tai tavallisella py√∂r√§ll√§ pienent√§√§ syd√§n- ja verisuonitautien riski√§.

© iStock

Miten suosittu sähköpyörä on?

Sähköavusteisten pyörien suosio kasvaa koko ajan. Vuonna 2018 Suomessa myytiin arviolta 13 500 sähköpyörää, mikä vastaa noin viittä prosenttia kaikista myydyistä polkupyöristä.

Suomessa s√§hk√∂py√∂r√§n suosio onkin kasvanut hitaammin kuin muissa Pohjoismaissa, joissa s√§hk√∂py√∂rien osuus myydyist√§ py√∂rist√§ on 10‚Äď15 prosenttia. N√§in on my√∂s ruotsalaisella Nordbutikenilla, joka tuo maahan Evobike-s√§hk√∂py√∂ri√§.

Pilebro huomauttaa, ett√§ Norjassa ja Ruotsissa myynti√§ vauhdittivat aluksi 20‚Äď25 prosentin suuruiset valtion avustukset.

Evobike-pyörien myynnin taso on kuitenkin säilynyt hyvänä, ja Pilebro odottaa kasvun Euroopassa kolminkertaistuvan lähivuosina.

Miksi hankkia sähköpyörä?

Sähköpyörän suosion kasvu ei ole hyväksi ainoastaan pyöränostajan vyötärölinjalle, vaan sähköpyörä hyödyttää montaa muutakin asiaa:

 • Ilmasto kiitt√§√§: S√§hk√∂py√∂r√§ily hy√∂dytt√§√§ ilmastoa, jos yh√§ useampi nousee py√∂r√§n selk√§√§n autoilun sijasta. T√§ll√∂in mm. pakokaasun m√§√§r√§ ilmassa v√§henee.
 • Liikunta lis√§√§ntyy: Yhteiskunta s√§√§st√§√§ rahaa, kun sairaudet v√§henev√§t, jos yh√§ useampi py√∂r√§ilee t√∂ihin ja saa n√§in enemm√§n liikuntaa.

 • Mieliala kohenee: Py√∂r√§ily s√§hk√∂py√∂r√§ll√§ tai tavallisella py√∂r√§ll√§ parantaa mielenterveytt√§.

N√§m√§ kaikki ovat hyvi√§ syit√§ hankkia polkupy√∂r√§ tai s√§hk√∂py√∂r√§, mutta jos n√§m√§ perusteet eiv√§t viel√§ vakuuttaneet sinua, mieti t√§rkeint√§ syyt√§ aloittaa py√∂r√§ily eli sit√§, ett√§ elinik√§si todenn√§k√∂isesti pitenee ‚Äď ajoitpa sitten s√§hk√∂py√∂r√§ll√§ tai tavallisella py√∂r√§ll√§.

Kaipaatko ideoita kivan pyöräilyreitin suunnitteluun? Kokeile KUNTO PLUSsan reittisuunnittelua.

Millainen sähköpyörä kannattaa ostaa?

Maantiepyörä: sähköpyörä, jolla voit kokea vaudin hurmaa

Jos pitää vauhdista ja tyylikkäästä muotoilusta, paras valinta on maantiepyörä. Perinteiseen malliin verrattuna ajoasento on eteenpäin nojaavampi, jolloin ilmanvastus ei haittaa etenemistä yhtä paljon kuin pystymmässä mallissa. Maantiepyörä sopii niin lyhyille kuin pitkillekin pyöräilymatkoille.

Kenelle maantiepyörä sopii?

 • Vauhdista pit√§ville
 • Pitki√§ matkoja ajaville
Sähköpyörä: perinteinen pyörä

S√ĄHK√ĖPY√ĖR√Ą: PERINTEINEN PY√ĖR√Ą Jos haluat liikkua sutjakasti my√∂s kaupungissa, hanki s√§hk√∂py√∂r√§, joka noudattelee perinteisen naistenpy√∂r√§n mallia.

© iStock

Perinteinen naistenpyörä: sähköpyörä, jonka selkään on helppo nousta

Perinteistä pyörämallia suositellaan erityisesti iäkkäämmille. Pyörän runko on yleensä matala, jolloin pyörän selkään nouseminen on helppoa, ja istuma-asento on pysty ja ergonominen. Perinteisessä mallissa on usein etumoottori, jolloin sen teho tuntuu erityisesti ylämäissä ja vastatuulessa.

Kenelle perinteinen malli sopii?

 • Mukavuudesta pit√§ville
 • P√§√§asiassa lyhyit√§ matkoja ajaville
Sähköpyörä: perinteinen naistenpyörä

S√ĄHK√ĖPY√ĖR√Ą: PERINTEINEN NAISTENPY√ĖR√Ą Ajomukavuutta arvostavien kannattaa hankkia perinteinen naistenpy√∂r√§, mutta s√§hk√∂avusteisena.

© iStock

Miten pitkän matkan sähköpyörällä voi ajaa yhdellä latauksella?

Useimmissa s√§hk√∂py√∂riss√§ on 400 Wh:n litiumioniakku. Sen toimintamatka on noin 34‚Äď45 km, mutta kun polkee my√∂s itse, akku voi riitt√§√§ jopa 80 km:n matkalle. Jos py√∂r√§ilee p√§ivitt√§in paljon, voi olla syyt√§ hankkia toimintas√§teelt√§√§n ja teholtaan suurempi akku.

Vahvimmat saatavilla olevat akut ovat teholtaan 983 Wh, ja niillä voi ajella jopa 180 km yhdellä latauksella, kun myös itse edistää matkantekoa polkemalla. Suuritehoiset akut ovat luonnollisesti myös kalliimpia.

Kuinka paljon sähköpyörä painaa?

S√§hk√∂py√∂r√§ painaa noin 25 kg, joten se on raskas k√§√§nnell√§. Jos py√∂r√§√§ joutuu viem√§√§n usein ramppia pitkin kellariin tai taluttamaan hankalassa maastossa, on hyv√§, jos siin√§ on talutusavustin. Silloin voi nappia painamalla saada py√∂r√§n kulkemaan 5‚Äď6 kilometrin tuntivauhtia talutettaessa.

Kuinka kovaa sähköpyörällä pääsee?

Sähköpyörällä voi huristella kovaakin vauhtia. Joillakin sähköpyörillä voi ajaa jopa 45 km/h eli yhtä kovaa kuin mopolla.

Tuossa vauhdissa haurainkin iso√§iti n√§ytt√§√§ silt√§ kuin olisi h√∂rppinyt Lance Armstrongin juomapullosta ‚Äď ja saa edelleen runsaasti liikuntaa.

Nainen sähköpyörän selässä

S√ĄHK√ĖPY√ĖR√Ą S√§hk√∂py√∂r√§ll√§ on helppo ajaa kovaa, joten kyp√§r√§ on v√§ltt√§m√§t√∂n.

© J. Helbig

Mihin pitää kiinnittää huomiota sähköpyörää ostaessa?

Sähköpyörän moottori

Pyörän moottori voi sijaita joko etunavassa (etumoottori), keskiössä (keskiömoottori) tai takanavassa (takamoottori).

 • Etumoottori on halvin, ja sit√§ k√§ytett√§ess√§ tuntuu silt√§, kuin py√∂r√§√§ vedett√§isiin eteenp√§in, mik√§ vaatii totuttelua. Se sopii tasaiselle maalle ja kaupunkiin.

 • Keski√∂moottori ohjaa voiman suoraan polkimiin, ja sen paino on alhaalla keskell√§ py√∂r√§√§, joten se vaikuttaa mahdollisimman v√§h√§n tasapainoon ja ajotuntumaan.

 • Takamoottori antaa eniten voimaa ‚Äď ja my√∂t√§tuulen tunteen ‚Äď koska se ty√∂nt√§√§ py√∂r√§√§ takanavasta. Sopii pitkille matkoille ja m√§kiseen maastoon.

Sähköpyörän jarrut

Lyhyille kaupunkimatkoille ja vähiin jarrutuksiin sopivat parhaiten vanne- ja napajarrut.

 • Vannejarru painaa py√∂r√§n vannetta ja jarruttaa nopeasti.
 • Napajarru ei jarruta niin tehokkaasti, mutta se on paremmin suojassa vedelt√§ ja hiekalta.

 • Pitkille matkoille ja ep√§tasaiseen maastoon sopii parhaiten levyjarru. Se toimii joka s√§√§ll√§ ja jarruttaa tehokkaasti.

Miten sähköpyörän akusta huolehditaan?

Lataa sähköpyörän akku säännöllisesti

S√§hk√∂py√∂r√§n akku kest√§√§ tavallisesti 3‚Äď6 vuotta. Akun kest√§vyyden kannalta on t√§rke√§√§, ettei akkua koskaan p√§√§stet√§ aivan tyhj√§ksi.

Akku onkin hyv√§ ladata mieluiten jokaisen ajon j√§lkeen uudelleen. Kerran kuussa akkua pit√§isi ladata yhteen menoon 24‚Äď48 tuntia.

Nainen ja punainen sähköpyörä

S√ĄHK√ĖPY√ĖR√Ą Kun py√∂r√§ll√§ ei aja, akku on hyv√§ vied√§ sis√§lle suojaan. T√§m√§ ehk√§isee vesi- ja pakkasvaurioita.

© J. Helbig

Suojaa sähköpyörän akkua vedeltä ja pakkaselta

Vesi- ja pakkasvauriot heikentävät akun tehoa ja pahimmillaan tuhoavat sen kokonaan. Pysäköi sähköpyörä aina sateensuojaan tai ota akku mukaan sisälle aina käytön jälkeen.

Voiko sähköpyörää käyttää talvella?

Sähköpyörää voi käyttää myös talvella. Yritä kuitenkin pitää sähköpyörä suojassa vesi- ja lumisateelta silloin, kun et aja pyörällä. Ota myös pyörän akku sisälle mukaan, jos vain voit.

Talvella sähköpyörää pitää myös muistaa pestä usein, sillä se altistuu esimerkiksi tiesuolalle. Tarkista myös säännöllisesti, että jarrut ja kumit ovat kunnossa.

LUE LIS√Ą√Ą: Rakenna itse kiskoilla toimiva py√∂r√§vaja

6 sähköpyörän selässä muistettavaa asiaa

1. Opettele hallitsemaan sähköpyörää

Opettele tuntemaan pyöräsi toiminta ja jarrut hyvin, ennen kuin lähdet liikenteeseen. Tarkkaile muita tielläliikkujia, joille vauhtisi voi tulla yllätyksenä. Käytä kypärää ja näkyvyyttä parantavia varusteita, kuten heijastinliiviä.

2. Aloita sähköpyöräily rauhallisesti

Jos et ole aiemmin käyttänyt sähköpyörää tai harrastanut pyöräilyä ylipäänsä, aloita tasamaalla ja lyhyillä matkoilla. Jos asut kaupungissa, vältä aluksi pyöräilyä pahimpina ruuhka-aikoina.

3. Muista tauot

Jos olet tottumaton liikkuja, pidä lepotauko parin ensimmäisen ajopäivän jälkeen, jotta keho saa rauhassa tottua uudenlaiseen kuormitukseen.

4. Pukeudu säänmukaisesti

Varaudu pitkille matkoille valitsemalla vaatteet, jotka antavat kehon hengittää mutta pitävät kosteuden ulkopuolella. Kerrospukeutuminen kannattaa, koska silloin voi tarpeen mukaan lisätä tai vähentää kerroksia. Pehmustetut pyöräilyhousut suojaavat maantiepyöräilijän takamusta.

5. Hyödynnä moottoria maltillisesti

Useimmat moottorit voi säätää joko suurelle tai pienelle teholle. Jos haluat kohottaa välillä sykettä, säädä moottori matalalle teholle, jotta se ei avusta matkantekoa liian paljon.

6. Moottorin voi myös sammuttaa kokonaan

Jos haluat hikoilla kunnolla, sammuta moottori suurimmissa mäissä. Koska sähköpyörä painaa usein jopa 25 kg, joudut polkemaan todella paljon tehokkaammin kuin tavallisella polkupyörällä päästäksesi pitkää tai jyrkkää mäkeä ylös.

Miten sähköpyöräily vaikuttaa elimistöön?

Lähemmin tarkasteltuna ei ole ihme, että pyöräily on terveellistä. Pyöräillessä töihin joutuvat alavartalon suuret lihasryhmät, varsinkin etureidet ja pakaralihakset.

Pyöräily on myös hyvää kestävyysharjoittelua, koska suuret lihakset vaativat sydämeltäkin suurempaa työskentelytehoa. Sen ansiosta sydän kasvaa ja vahvistuu, ja sydämen työskentelyteho kasvaa sekä liikkeessä että levossa, jolloin myös leposyke laskee.

Pyöräily siis käynnistää elimistössä myönteisen ketjureaktion. Verenkierto paranee, koska lihaksiin muodostuu niitä rasitettaessa entistä laajempi hiussuonten verkosto. Aineenvaihdunta vilkastuu, jolloin myös painonhallinta muuttuu helpommaksi. Tutkimusten mukaan kuntopyöräily ei vain vahvista immuunipuolustusta vaan myös auttaa sitä "pysymään nuorena".

Pyöräily on kaikesta huolimatta hellävarainen liikuntamuoto, koska nivelet eivät polkimia pyöritettäessä altistu koville iskuille. Pyöräily onkin polvikivuista kärsivälle ja ylipainoiselle mainio tapa kohottaa sykettä.

Voiko sähköpyöräily parantaa mielialaa?

Pyöräily ei ole hyväksi vain keholle, vaan se parantaa tutkitusti myös mielialaa.

Vain joukkueurheilu ylsi parempaan, luultavasti suuremman sosiaalisuutensa vuoksi.

Pyöräilyn mielialatehoakin voi parantaa pyöräilemällä säännöllisesti jonkun ystävän kanssa.

Jos mahdollista, olisi myös hyvä pyöräillä muualla kuin keskikaupungin kaduilla, sillä liikunnalla luonnonympäristössä on tutkitusti myönteinen vaikutus sekä mielialaan että itseluottamukseen.

Sopiiko sähköpyöräily vammoista kärsivälle?

Pyöräily on yksi kaikkein hellävaraisimmista liikuntamuodoista, ja tämä koskee sekä tavallista polkupyörää että sähköpyörää. Pyöräily ei kuormita niveliä haitallisesti, joten jos kärsit polvivaivoista tai sinulle on kertynyt ylipainoa, pyöräily on hyvä tapa nostaa sykettä ilman loukkaantumisriskiä.

L√§hde: M. Aagaard, treeniasiantuntija ja liikuntatieteen lehtori, ja D. B√łgeskov, myyj√§, Fri Bikeshop3