Spinning saa hien virtaamaan ja energian kulumaan.

© iStock

Miten läheinen yhteys hikoilulla ja rasvanpoltolla on?

Usein sanotaan, että sykettä pitäisi saada ylös kuntoillessa, mutta kuinka paljon ihmisen pitää hikoilla, jotta rasva lähtisi palamaan kunnolla?

torstai 17. joulukuuta 2015

Kuulutko niihin, jotka viihtyvät spinningpyörän selässä ja valuvat hikeä? Spinning kuuluu nimittäin niihin kuntoilulajeihin, jotka todella saavat hien virtaamaan – ja energian kulumaan. Hikoilun ja kalorinkulutuksen välinen yhteys ei kuitenkaan ole aivan niin suoraviivainen kuin luulisi.

 

Hikoilussa suuria eroja

Olet spinningtunnilla ja huomaat, että vieressäsi polkevan miehen ympärille alkaa kertyä lammikko, kun taas sinulla vasta on noussut otsalle muutama hikikarpalo, vaikka annat kaikkesi. Ihmiset hikoilevat hyvin eri tavoilla ja eri määriä. Hikoilu liittyy enemmän lihasmassaan ja lämpöön kuin energiankulutukseen.

Tehosta energiankulutusta lihastreenillä 


Lämpö ei ole sama kuin kulutus

Kun ihminen käyttää isoja lihaksia, hän hikoilee enemmän. Nämä lihasryhmät synnyttävät runsaasti lämpöä, ja kun elimistö pyrkii haihduttamaan lämpöä, ihminen alkaa hikoilla. Hikoilu ei siis välttämättä tarkoita, että kaloreja palaisi hurjia määriä. Kestävyyslajeissa, kuten pitkänmatkanjuoksussa, hikeä ei yleensä erity yhtä paljon kuin esimerkiksi spinningissä, jossa jalkojen isot lihakset tekevät työtä. Energiaa kuluu molemmissa lajeissa silti runsaasti.

Teholla on merkitystä

Sillä, miten treenaat, on vaikutusta kalorien kulutukseen. Erittäin tehokas intervallitreeni, kuten HIIT tai CrossFit, voit käynnistää energiankulutuksen JA jälkikulutuksen todella tehokkaasti. Jos tehotreeni ei ole sinun juttusi, kannattaa enemmin treenata hieman pidempään matalammalla sykkeellä. Näin energia kuluu edelleen runsaasti, vaikka hikeä erittyy vähemmän.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mihin aikaan treenaat mieluiten?


KUNTO PLUS suosittelee