Tutkimus: jooga voi vaikuttaa tulehdusgeeneihin

Jooga ja meditaatio lievittävät stressiä – tämänhän jo tiesimme. Mutta tiesitkö, että ne voivat myös vaikuttaa tulehdukseen liittyvien geenien toimintaan ja vaikuttaa hyvinvointiin pintaa syvemmällä?

perjantai 1. joulukuuta 2017 teksti Julie Johannesen

Jooga on valtavan suosittu liikkunnan muoto ympäri maailmaa. Jooga auttaa muun muassa kehittämään voimaa ja notkeutta, mutta näiden fyysisten vaikutusten lisäksi se auttaa myös lievittämään stressiä ja rauhoittamaan mieltä. Joogan vaikutusten on todettu myös ulottuvan aina geenitasolle asti.

Mielen ja kehon hallinta tutkimuksen kohteena

Brittitutkijat kävivät läpi 18 aiempaa tutkimusta, joissa oli käsitelty joogaa, meditaatiota, taijia ja hengitysharjoituksia. Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut 846 henkilöä. Tulokset julkaistiin Frontiers in Immunology -lehdessä.

Tutkijoiden mukaan merkittävin löydös oli se, että mielen ja kehon yhteyttä korostavat harjoittelun muodot näyttivät hillitsevän tulehdukseen liittyvien geenien toimintaa.

Tutkijoiden mukaan immuunipuolustusta hetkellisesti tehostava, stressitilanteisiin liittyvä tulehdusreaktio on ollut esi-isille tarpeen, kun uhkaaviin tilanteisiin on liittynyt myös vammojen ja niiden tulehtumisen riski. Nykypäivänä stressitilanteet liittyvät lähinnä henkiseen kuormittumiseen ja kestävät myös pidempään, jolloin pitkittyvä tulehdusreaktio voi vaikuttaa haitallisesti niin fyysiseen kuin henkiseen hyvinvointiin.

Krooninen tulehdus on yhdistetty eri sairauksien, kuten sydän- ja verisuonisairauksien, diabeteksen, reuman ja astman, kohonneeseen riskiin. 

KUNTO PLUSsan uutiskirje tarjoaa aina ajankohtaista tietoa terveydestä, hyvinvoinnista, terveellisestä ravitsemuksesta ja liikunnasta.

Tulokset

Tutkijat totesivat rauhallisia, mielen ja kehon yhteyttä korostavia lajia harrastavilla esiintyvän vähemmän merkkejä tulehduksesta, ja näin myös riski sairastua tulehdukseen liitettyihin sairauksiin oli joogeilla ja meditaation harrastajilla pienempi.

Ympäristö ja elämäntavat voivat vaikuttaa siihen, mitkä geenit toimivat aktiivisemmin kuin toiset, ja näin myös vaikuttaa mahdollisesti elinikään ja tiettyjen sairauksien riskiin. Tutkimuksen valossa juuri joogalla ja muilla "meditatiivisilla" lajeilla näyttäisi olevan myönteinen vaikutus geenien toimintaan ja samalla myös hyvinvointiin.

Tällaisten lajien säännöllinen harjoittaminen voi nimittäin johtaa siihen, että "aivot ohjaavat DNA-prosesseita sellaiseen suuntaan, jolla on myönteinen vaikutus yleiseen hyvinvointiimme", tutkimusjohtaja Ivana Buric toteaa.

Time-lehdessä julkaistussa artikkelissa Buricin mukaan jooga, meditaatio, taiji ja hengitysharjoitukset vaikuttivat merkittävästi tulehdukseen liittyvien geenien toimintaan.

Lisää tutkimusta tarvitaan edelleen sen selvittämiseksi, voivatko myös muut elämäntapamuutokset, kuten terveellisempi ruokavalio ja liikunnan lisääminen, vaikuttaa yhtä myönteisesti.

Lähteet: Frontiers in Immunology, Science Daily 

KUNTO PLUS suosittelee

Hyvännäköiset treenivaatteet ovat monen kuntoilijan joululahjalistalla kärkipäässä. Kauniit ja miellyttävän tuntuiset vaatteet kannustavat liikkumaan, ja ne myös tekevät treenaamisesta mukavampaa. Nyt saat KUNTO PLUSsan tilaajalahjana jooga-asun, johon kuuluvat mukavan joustavat trikoot sekä miellyttävän pehmeä ja kaunis joogapusero, jossa on avoin selkämys. Hemmottele itseäsi tai ystävääsi joogasetillä ja 4 numerolla KUNTO PLUS -lehteä yhteishintaan 24,90 €.

Katso tarjous tästä. 

Saavuta tavoitteesi vuonna 2019!

Ehkä sinua kiinnostaa...

KUNTO PLUS suosittelee