Rauhaa, läsnäoloa ja tasapainoa

Fyysisen rasituksen jälkeen keho tarvitsee lepoa ja palautumista, ja meditaatio antaa siihen hyvän mahdollisuuden. Alla on ohjeet kehoskannaukseen, joka on helppo ja yksinkertainen meditaatio.

KEHOSKANNAUS Aloita kehoskannaus alhaalta jalkapohjista ja jatka koko kehon läpi ylös päälaelle asti.

© Jakob Helbig

Meditaatio on tehokas työkalu rentoutumiseen ja palautumiseen, eikä meditoiminen ole ollenkaan niin vaikeaa tai monimutkaista, kuin ensikertalaisena voisi luulla. Päinvastoin, meditoida voi kuka tahansa, missä tahansa ja aivan ilmaiseksi – ja hyötyä siitä suuresti. Meditaatiossa yksinkertaisesti harjoitetaan mieltä keskittämään ajatukset ja ohjaamaan ne uusiin uomiin – ja tämän opettelemisesta voi olla paljon iloa ja hyötyä.Meditaatio on tehokas työkalu rentoutumiseen ja palautumiseen, eikä meditoiminen ole ollenkaan niin vaikeaa tai monimutkaista, kuin ensikertalaisena voisi luulla. Päinvastoin, meditoida voi kuka tahansa, missä tahansa ja aivan ilmaiseksi – ja hyötyä siitä suuresti. Meditaatiossa yksinkertaisesti harjoitetaan mieltä keskittämään ajatukset ja ohjaamaan ne uusiin uomiin – ja tämän opettelemisesta voi olla paljon iloa ja hyötyä.

Tarpeellinen tauko

Meditaatio vaikuttaa koko kehoon, ja sitä tehdessä voikin huomata, kuinka syke laskee, hengitys syvenee, verenpaine normalisoituu ja hikoilu vähenee. Kierrosten laskeminen vähentää stressihormonin määrää elimistössä, mikä auttaa hellittämään sisäisestä valmiustilasta. Se antaa mahdollisuuden rauhoittua, toipua rasituksesta ja palauttaa sisäinen tasapaino, mikä on tärkeää paitsi fyysisen joogaharjoituksen jälkeen, myös todella antoisaa tavallisen arjen keskellä. Keholla ja aivoilla olisi nimittäin käyttöä lepotauoille kaiken tekemisen ja menemisen välissä, ja sillä onkin ratkaiseva merkitys hyvinvoinnin kannalta, salliiko itselleen näitä pysähtymisen ja levon hetkiä. Siksi rentoutuminen ja meditaatio ovat vähintään yhtä tärkeitä elementtejä joogassa kuin sen fyysiset puolet.

Asetu mukavasti

Sillä ei ole merkitystä, tekeekö meditaatiota istuen vai maaten, vaan tärkeintä on, että asento tuntuu mukavalta ja siinä saa kehon rennoksi, eivätkä ajatukset kiinnity jatkuvasti särkevään selkään tai kipuilevaan polveen. Jos olet päättänyt meditoida sen päätteeksi, kun olet tehnyt jonkin tämän oppaan joogaohjelmista, voit yksinkertaisesti jäädä makaamaan savasanaan eli makuuasentoon, johon kaikki joogaohjelmat päättyvät. Jos tylsistyt helposti, meditointi istuen voi olla parempi vaihtoehto kuin maaten, jotta et vahingossa nukahda. Jos kuitenkin nukahdat joskus kesken meditaation, ei se ole suuri vahinko, vaan voit ajatella, että kehosi luultavasti tarvitsi ne unet. Voit aina meditoida uudestaan jonain toisena päivänä, joten torkuista ei kannata potea huonoa omatuntoa.

Helppo meditaatio

Tapoja meditoida on monia, eikä yksi niistä ole ylitse muiden. Tähän oppaaseen on valittu niin kutsuttu kehoskannaus, joka on on helppo toteuttaa omin avuin. Kehoskannaus on tehokas tapa rauhoittaa kehoa ja laskea kierroksia, mikä on hyvä pohja läsnäolon harjoittamiselle. Kun mieli tyyntyy, on helpompi olla läsnä itselleen ja kuunnella kehoa. Jos kehoskannaus tuntuu sinulle hyvältä ja toimivalta, kannattaa harkita säännöllisen meditaatioharjoituksen aloittamista. Kehoskannaus ei edellytä aiempaa kokemusta meditaatiosta, mutta voi vaatia hieman harjoittelua saada tekniikka haltuun niin, että se tuntuu luonnolliselta.

Kehoskannaus

Mitä siinä tehdään?

Kehoskannauksessa käydään läpi koko keho kohdistamalla huomio järjestelmällisesti aina yhteen kehonosaan kerrallaan. Joka kohdassa havainnoidaan kehon tuntemuksia, onko siinä vaikkapa kireyttä tai kipeyttä tai tuntuuko se kylmältä, lämpimältä tai väsyneeltä. Tunnustelu tehdään ainoastaan mielellä. Kuljet siis koko kehon läpi liikuttamatta yhtäkään lihasta ja kuuntelet, mitä keholle ja mielelle todella kuuluu.

Kuinka kauan siinä kestää?

Kehoskannaus voi kestää 5 tai 40 minuuttia – riippuu aivan siitä, paljonko aikaa haluat siihen käyttää. Tee niin kuin sinusta tuntuu parhaalta ja muista, että viiden minuutin kehoskannaus on parempi kuin ei mitään.

Missä ja milloin?

Voit tehdä sen lattialla tai sängyssä maaten tai tuolilla tai lempiasanassasi istuen. Tavallisesti kehoskannaus tehdään fyysisten joogaharjoitteiden jälkeen, sillä se antaa tilaisuuden rentoutua ja huomata, miten jooga on vaikuttanut kehoon. Sen voi kuitenkin tehdä milloin vain, vaikkapa silloin kun tarvitsee paussin päivän askareista tai ennen nukkumaanmenoa.

Miten kehoskannaus ja rentoutus savasanassa eroavat toisistaan?

Oppaan alkupuolella perusasennoista kertovassa osiossa sekä jokaisen joogaohjelman alussa ja lopussa kuvaillaan makuuasento savasana, jossa on hyvä rentoutua fyysisesti haastavien asanoiden jälkeen. Kehoskannausmeditaatiota voi ajatella savasanan edistyneenä versiona, jossa tuodaan huomio kehoon ja harjoitellaan ajatusten keskittämistä ja mielen rauhoittamista.

Psst…

Lupaamme, että kehoskannaukseen kuluva aika on hyvin käytettyä aikaa, vaikka harjoite tuntuisi alkuun vaikealta. Jos kehoskannaus ei onnistu ensiyrittämällä, kokeile uudelleen – se sujuu paremmin kerta kerralta.

Newsletter background