Nainen hieroo kipeää jalkaansa

Oikealla hoidolla penikkatauti voi lievittyä jo muutamassa viikossa niin paljon, että pääset aloittamaan treenin.  

© iStock

Selätä penikkatauti

Liian rankka treeni tai liian kova alusta voi kipeyttää säären etuosan. Vaiva voi pahimmassa tapauksessa kehittyä lihasaitio-oireyhtymäksi eli penikkataudiksi. Kerromme, miten selätät kivut ja pääset kiinni normaalitreeniin jo muutamassa viikossa.

maanantai 3. heinäkuuta 2017 teksti Gorm Palmgren

Mikä on penikkatauti?

Näin vamma syntyy 

Liian kova tai nopeasti etenevä harjoittelu voi ylikuormittaa säären lihaksia. Tällöin lihakset turpoavat niitä ympäröivien kalvojen sisällä. Paine voi saada kalvot irtoamaan hieman luusta, mikä aiheuttaa kipua. Myös jalkaterän virheasennot tai harjoittelu liian kovalla alustalla voivat olla syypäitä. 

Mitä lihaksessa tapahtuu?  

Sääressä on kaksi isoa lihasta, toinen säären etupuolella ja toinen takana pohkeessa. Lihakset kulkevat jalkaa pitkin alas jalkaterään saakka. Nämä lihakset tekevät töitä joka askeleella ja vaimentavat osan rasituksesta. Jos lihakset ovat heikot, kireät tai eivät toimi kunnolla yhteen, ne eivät vaimenna luuhun kohdistuvia tärähdyksiä riittävästi, jolloin luuhun kohdistuu voimakkaampi rasitus. Tällöin lihaksen kiinnityskohdat voivat tulehtua.

Kipualue 

Erityisesti juostessa penikkakivut tuntuvat yleensä sääriluun alaosan sisäreunassa, mutta myös kivut ulkoreunassa ovat mahdollisia. Jos vaiva on päässyt pahaksi, kipukohta voi punoittaa, ja sääressä voi tuntua kyhmyjä.

Milloin kipu on pahimmillaan? 

Penikkakipu on yleensä pahimmillaan heti treenin alussa ja heti treenin jälkeen. Treenin aikana kipu saattaa kuitenkin kadota. Kipu voi muuttua pysyväksi ja paheta aina harjoitellessa.

Tämän voit tehdä itse

Kivut kuriin, päivät 1-2

Kevennä harjoittelua, jos kivut eivät ole pahat. Pidä kokonaan taukoa treenistä, jos kivut jatkuvat treenin keventämisestä huolimatta. Lievitä kipua kylmällä.

Venyttely, päivät 3-7

Kun kipu hellittää, aloita säären lihasten venyttely. Asetu polvillesi lattialle säären etuosat lattiaa vasten. Laske takamus kantapäiden päälle ja paina nilkkoja lattiaan 10-12 sekuntia kerrallaan.

Kuntoutus, viikot 2-3

Aloita treeni lajeista, jotka eivät kuormita säärtä. Kokeile esimerkiksi vesijuoksua tai muita allastreenejä. Voit myös käyttää jalassa sidettä, kinesioteippausta tai tukipohjallisia.

Paluu normaalitreeniin, viikot 4-12 

Palaa vähitellen normaalitreeniin mutta pidä rasitus minimissä eli juokse esimerkiksi vain pehmeillä alustoilla, kuten pururadalla.

Parhaat ja huonoimmat lajit penikkataudista kärsivälle

Odottaessasi säären lihasten toipumista voit kokeilla lajeja, jotka eivät kuormita säären lihaksia. Alla parhaat ja huonoimmat lajit penikkataudista kärsivälle.

Pyöräily

Pyöräilyssä jalkaterä ei aktivoidu, jolloin säären lihakset pysyvät rentoina.

Uinti

Uidessa vesi kantaa kehoa, joten säären lihaksiin ei kohdistu lainkaan rasitusta.

Melonta

Meloessa alavartalo pysyy kohtuullisen rentona, kun taas ylävartalo saa kunnon treenin.

Jooga

Valitse asanat, jotka eivät kuormita jalkoja mutta joissa jalkojen lihakset saavat venyä.

Kävely

Varsinkin pehmeällä alustalla kävely totuttaa säärtä rasitukseen vähitellen.

Palloilulajit

Sääreen kohdistuva rasitus vaihtelee, joten palloilulajit eivät ole niin vahingollisia kuin juoksu.

Juoksu

Juostessa koko kehon paino on jalkojen päällä ja iskut kohdistuvat sääriin.

Aerobic

Jalkoihin kohdistuu voimakasta rasitusta.

Lääketieteen keinot

Jos penikkakivut vaivaavat jatkuvasti, voit kokeilla lievittää kipuja tulehduskipulääkkeillä, kuten ibuprofeenilla. Voit myös teettää askelanalyysin, jossa selviää, askellatko esimerkiksi liikaa jalkaterän sisä- tai ulkosyrjällä. Askelvirheitä voi korjata pohjallisilla. Joissakin tapauksissa lääkärin kanssa voi keskustella myös vaivan leikkaushoidosta, mutta leikkauksenkaan vaikutus ei ole taattu.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

KUNTO PLUS suosittelee