Nainen työskentelee kannettavalla sängyssä

Jäävätkö unet vähiin? Kenties nämä tutkimustulokset kannustavat painamaan pään tyynyyn aikaisemmin.

© iStock

Univaje voi karkottaa kaveritkin

Unettomat yöt jättävät jälkensä kasvoihin ja tekevät yökukkujasta vähemmän kiinnostavaa seuraa.

keskiviikko 14. kesäkuuta 2017 teksti Inge Eriksen

Univaje voi aiheuttaa painon nousua, keskittymisvaikeuksia sekä lisätä monien elintapasairauksien riskiä. Tämän tosin varmasti useimmat jo tiesivätkin. Mutta tiesitkö, että liian lyhyiksi jäävät unet voivat vaikuttaa myös ulkonäköösi ja seuraelämääsi?

Ruotsalaisen lääketieteen yliopiston Karoliinisen instituutin tutkimuksessa on saatu yllättäviä tuloksia: tutkijat ovat todenneet, että liian vähäiset yöunet jättävät jälkensä yökukkujan kasvoihin ja vähentävät myös muiden kiinnostusta viettää aikaa tämän kanssa.

Selvä ero 4 ja 7 tunnin unien jälkeen

Tutkimukseen osallistuneet opiskelijat nukkuivat ensin kahtena yönä normaalit 7 - 9 tunnin unet ja sen jälkeen kahtena yönä enintään 4 tuntia yössä. Heistä otettiin kuvat jokaisena aamuna, ja kuvia näytettiin heitä ennestään tuntemattomille henkilöille, jotka arvioivat opiskelijoiden viehätysvoimaa, terveyttä ja väsyneisyyttä.

Lue lisää unesta sekä vinkkejä parempiin yöuniin täältä!

Lyhyempien unien jälkeen osallistujia pidettiin vähemmän viehättavinä ja terveinä sekä väsyneempinä. Arvioijat olivat myös vähemmän halukkaita viettämään aikaa vain muutaman tunnin nukkuneiden kanssa.

Tutkijoiden mukaan evoluution kannalta onkin ollut mielekästä karttaa väsyneeltä ja sairailta vaikuttaneiden lajitoverien seuraa, jotta oma terveys ei vaarantuisi.

He kuitenkin painottavat, ettei nyt todettu univajeen vaikutus ole niin merkittävä, että unenpuutteesta kärsivällä olisi vaarana joutua sen takia täysin ystävien hylkäämäksi. Se on kuitenkin jälleen hyvä muistutus siitä, miten tärkeää riittävä uni on.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

KUNTO PLUS suosittelee