Nainen hymyilee unissaan

Sexsomniasta kärsivät miehet kohdistavat yölliset toimensa yleensä muihin, naiset puolestaan koskettelevat ennemmin itseään.

© colourbox

Tiedätkö, mitä teit viime yönä?

Sexsomnia on häiriö, josta kärsivät harrastavat seksiä itsekseen ja muiden kanssa - mutta umpiunessa. Ilmiö saattaa koskettaa aiemmin luultua laajempaa osaa väestöstä.

tiistai 30. elokuuta 2016 teksti J. Træning

Kuorsaaminen, unissakävely ja uniapnea ovat epämiellyttäviä ja monille turhankin tuttuja yöllisiä ongelmia.

Unen aikana voi kuitenkin tiedostamattaan tehdä jotain kuorsaamista yllättävämpää - etenkin petikaverin näkökulmasta. Sexsomniasta kärsivä voi nimittäin unissaan kosketella itseään tai muita ja edetä jopa yhdyntään. Ilmiötä on alettu toden teolla tutkia vasta viime vuosina.

Mahdollisesti luultua yleisempää

Ensimmäinen sexsomniaa käsittelevä tieteellinen artikkeli julkaistiin vasta vuonna 1996, ja ilmiötä on pidetty varsin harvinaisena.

Viime vuosina on kuitenkin saatu viitteitä siitä, että häiriö voi olla olettua yleisempi. Yhdysvalloissa julkaistussa uniklikan potilaille tehdyssä kyselytutkimuksessa ilmeni, että lähes kahdeksan prosenttia kärsi sexsomniasta. 

Ei leikin asia

Nukkuseksiksikin kutsuttu sexsomnia voi kuulostaa harmittomalta ja hassultakin, mutta se voi johtaa pahimmillaan jopa tilanteisiin, joissa sexsomniasta kärsivä syyllistyy rikokseen.

Häiriö koetaan usein myös häpeällisenä, eivätkä esimerkiksi uniklikalla tutkimukseen osallistuneet potilaat olleet juurikaan maininneet asiasta lääkärilleen.

Sexsomniaa voidaan hoitaa lääkityksellä, ja myös alkoholin käytön vähentämisestä tai lopettamisesta voi olla apua.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mitä terveysneuvoa sinun on vaikeinta noudattaa?


KUNTO PLUS suosittelee