Nukkuva nainen

Asiantuntijoiden mukaan pedistä kannattaa nousta viimeistään yhdeksän tunnin unien jälkeen, jos mielii välttää painajaiset.

© iStock

Liian pitkät unet altistavat painajaisille

Mikäpä ihanampaa kuin nukkua pitkään – paitsi jos unoset päättyvät kauhun hetkiin! Valitettavasti nautinnollisen pitkien unien hintana voivat nimittäin olla painajaiset.

keskiviikko 13. syyskuuta 2017 teksti Jeanette Linder

Viikonloppuaamut ovat monille viikon parasta aikaa, koska silloin saa nukkua ihanan pitkään. Valitettavasti liian pitkät unet voivat kuitenkin kostautua kauhun hetkinä – yli yhdeksän tunnin unet voivat nimittäin tutkimuksen mukaan altistaa painajaisille. 

Tutkimuksessa 846 osallistujaa vastasivat kyselyyn, jossa selvitettiin heidän nukkumistottumuksiaan sekä miten usein ja miten pahoja painajaisia he näkivät. Tuloksissa voitiin nähdä selvä yhteys unen pituuden ja painajaisten näkemisen välillä: ne, jotka nukkuivat yli yhdeksän tuntia yössä, näkivät myös enemmän painajaisia.

Selitys piilee unen eri vaiheissa. Yöuni koostuu viidestä vaiheesta, joista kaksi on kevyttä ja pinnallista unta, kaksi syvempää unta sekä viides ”unennäkemisunta” eli REM-unta. Vaiheet muodostavat unisyklin, joka toistuu useita kertoja yössä. Vaiheiden kestot vaihtelevat syklistä toiseen.

Ensimmäisessä syklissä vietetään eniten aikaa syvässä unessa, jonka aikana elimistö ”lataa akkujaan”. Yön lopulla ”unennäköunen” eli REM-unen osuus on pidempi. REM-unen aikana aivot työstävät päivän kokemuksia ja varastoivat tietoa. Tällöin myös nähdään painajaisia, ja asiantuntijoiden mukaan niiden riski kasvaa, mitä pidempään nukutaan.

Tutkimuksen mukaan painajaiset eivät onneksi pahene unen määrän myötä, niitä vain nähdään tiheämmin.

Lähde: Oxfordin yliopisto

KUNTO PLUS suosittelee:

Analysoi untasi Active Fit Trackerin avulla

Hyvät yöunet ovat ratkaisevan tärkeitä terveyden kannalta. Mutta miten hyvin itse asiassa nukut? Aktiivisuusranneke voi kertoa vastauksen!
Aktiivisuusranneke Active Fit Tracker mittaa esimerkiksi, kuinka monta tuntia syvää ja kevyttä unta nukut ja tallentaa untasi koskevat tiedot.

Vaikka tiedämme, että uni on terveyden ja vireyden kannalta ratkaisevan tärkeää, moni meistä ei tiedä, kuinka paljon – tai kuinka hyvin – nukkuu öisin.

Nukutko tarpeeksi? Ja nukutko riittävän hyvin? Aktiivisuusrannekkeen Active Fit Tracker avulla voit seurata omaa nukkumistasi.

Ranneke mittaa, kuinka syvää tai kuinka kevyttä uni on. Aktiivisuusranneke tallentaa kaikki uneen liittyvät tiedot – toisin kuin esimerkiksi unta mittaavat sovellukset, joiden käyttö edellyttää sitä, että puhelin on nukkuessa tyynyn alla.

Aktiivisuusranneke lähettää tiedot langattomasti puhelimen sovellukseen, josta unta koskevia tietoja on helppo tarkastella.

Nyt saat unta mittaavan Active Fit Tracker -aktiivisuusrannekkeen, kun tilaat tarjoushintaan KUNTO PLUS -lehden

Unen seuraamisen lisäksi rannekkeessa on lukuisia muitakin toimintoja:
  • Askelmittari – laskee jokaisen päivän aikana ottamasi askeleen.
  • Sykemittari – mittaa sykkeen ja tallentaa tiedot sykkeestä ympäri vuorokauden.
  • Kalorilaskuri – laskee jatkuvasti, paljonko energiaa olet liikkumalla kuluttanut.
  • Ilmoitukset – ranneke ilmoittaa värinähälytyksellä puhelimeen saapuvista puheluista ja viesteistä.
  • Liikkumattomuushälytys – rannekkeen voi asettaa hälyttämään, kun olet istunut liian pitkään paikoillasi.
  • Rannekello – tavallinen rannekello, joka toimii myös herätyskellona – tyylikkään näköinen ranneke on myös mukava käyttää.
Active Fit Trackeren on arvoltaan 90 euroa. Kun tilaat KUNTO PLUS -lehden, saat neljän numeron lisäksi aktiivisuusrannekkeen yhdistettyyn tarjoushintaan vain 24,90 euroa. Säästät yhteensä 104,10 euroa!

KATSO TARJOUS: Active Fit Tracker + 4 numeroa KUNTO PLUS -lehteä tarjoushintaan 24,90 euroa.

VIDEO: Katso, mitä kaikkea Active Fit Tracker -aktiivisuusrannekkeella voi tehdä:

Active Fit Tracker seuraa aktiivisuustasoasi ja nukkumistasi. Laite lähettää tiedot langattomasti Bluetooth-yhteyden kautta mobiilisovellukseen, josta näet nopeasti terveytesi kannalta tärkeät tiedot.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2019!

Ehkä sinua kiinnostaa...

KUNTO PLUS suosittelee