Nainen istuu sängyllä kirjan ja kahvikupin kanssa
© iStock

Jos uni ei tule illalla, syynä saattaa olla jokin näistä viidestä asiasta

Nämä seikat asiat voivat viivästyttää nukkumatin saapumista nukkumaan mennessä.

maanantai 7. marraskuuta 2016 teksti A. Bruneskjold

Jos uni ei tahdo tulla öisin, kannattaa käydä läpi tämä lista varmuuden vuoksi - ovatko nämä kenties syynä huonoihin yöuniin?

Likaiset petivaatteet

Milloin viimeksi tuuletit tai pesit tyynyt ja peitot ja vaihdoit petivaatteet? Niihin kertyvä pöly ja bakteerit saattavat ärsyttää herkimpiä, joten pidä peti puhtaana. Lue täältä, miten usein petivaatteet pitäisi pestä!

Kello soi väärään aikaan

Vaikka aikeet olisivat hyvät, herätyskelloa ei kannata asettaa soimaan liian aikaisin aamulla. Torkuttaminen nimittäin johtaa helposti siihen, että lopulta sängystä noustua olo on vain entistä väsyneempi ja tokkuraisempi - eikä uni tahdo tulla illallakaan. 

Jalat palelevat

Tutkimusten mukaan nukahtaminen käy helpommin, kun jalat ovat lämpimät. Vedä siis illalla kevyet unisukat jalkaan - liian lämpimät sukat saattavat toimia tarkoitustaan vastaan.

Päivän viimeinen kahvi jää liian myöhälle

Kofeiini piristää, ja liian myöhälle jätetty kahvittelu voi häiritä yöunia. Lue täältä, miksi päivän viimeinen kupponen kannattaa juoda ajoissa.

Patja on parhaat päivänsä nähnyt

Miten vanhalle patjalle oikaiset ruotosi iltaisin? Sillä nimittäin voi olla merkitystä unen laadun kannalta, jos kulunut patja ei enää jaksa tukea kehoa ihanteellisesti. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että patja tulisi vaihtaa kymmenen vuoden välein.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mitä terveysneuvoa sinun on vaikeinta noudattaa?


KUNTO PLUS suosittelee