Väsynyt nainen
© iStock

5 syytä alituiseen väsymykseen

Nukutko kahdeksan tuntia yössä ja silti aina väsyttää? Kenties syynä on jokin näistä.

maanantai 21. elokuuta 2017 teksti R. Costume.dk

Listasimme viisi mahdollista syytä jatkuvaan väsymykseen ja annamme vinkit, miten saat nostettua energiatasosi uusiin ulottuvuuksiin.

1. Liiallinen kahvinjuonti

Ei hätää! Jos päivä ei lähde käyntiin ilman aamukahvia, siitä ei suinkaan tarvitse luopua. Jos sen sijaan kahvia tulee lipitettyä ylenmäärin pitkin päivää, kofeiinisaldo voi kertyä melkoiseksi ja haitata jo yöuniakin. Nauti siis rauhassa aamukahvi mutta himmaile kahvittelua hyvissä ajoin jo iltapäivällä.

2. Palautumisen puute

Lepo ja rentoutuminen ei kuulu vain lomaan vaan joka ikisenä päivänä pitäisi olla sijaa myös rauhoittumiselle ja palautumiselle. Jo muutaman minuutin tauko voi lievittää stressiä, kun mieli ja keho saa levähtää, eikä siihen tarvita ihmeempää rekvisiittaa tai temppuja: lempikappaleen kuuntelu tai muutama joogaharjoite voi jo riittää.

3. Liian niukka nesteensaanti

Nestevaje voi vaikuttaa paitsi treenatessa suorituskykyyn, myös arjessa keskittymiskykyyn ja energiatasoon. Muista siis juoda riittävästi vettä pitkin päivää, mieluiten 1,5 - 2 litraa.

4. Liikkumattomuus

Vaikka pitkän päivän jälkeen viimeisenä mielessä olisi mikään treenaaminen, kannattaa riuhtaista itsensä liikkeelle, sillä liikunnalla on vain myönteisiä vaikutuksia. Säännöllisestä treenistä saa lisää virtaa, ja liikunta voi auttaa myös nukahtamaan helpommin ja nukkumaan paremmin. Salilla ei ole pakko huhkia vaan esimerkiksi kävely on mitä parhainta liikuntaa!

5. Ruokavalio

Epäsäännöllinen ruokailurytmi voi vaikuttaa myös uniin. Jos uni ei tule tai nukut levottomasti, kannattaa varmistaa, ettei illalla tule syötyä turhan raskaasti tai nirkoisesti. Iltapalaksi sopii hyvin jokin proteiinipitoinen pieni ateria. 

LUE MYÖS: Kokeile kirkasvalolamppua kaamosmasennusoireiden lievittämiseen

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mikä hedelmä on suosikkisi?

KUNTO PLUS suosittelee