Nainen katkaisee savukkeen
© iStock

Tutkijat ovat puhuneet: näin onnistut parhaiten tupakoinnin lopettamisessa

Näin sauhuttelu voi jäädä historiaan.

perjantai 16. joulukuuta 2016 teksti A. Sjøstrøm

Tutkijoita on pitkään kiinnostanut, mikä on paras tapa auttaa tupakoitsijoita lopettamaan sauhuttelu. Nyt on todettu yksinkertaisen tehokkaan menetelmän olevan selvästi ylitse muiden.

Miten eroon savuttelusta?

Useimmat tupakoitsijat haluaisivat mielellään lopettaa savuttelun, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty. Miten lopettamista kannattaisi lähestyä - jättäisikö tupakan kerralla kokonaan tai lopettelisiko vähitellen?

Tutkimus on nyt osoittanut, että yksinkertaisin ja samalla rankin tapa on myös tehokkain: paras tapa lopettaa on vanha kunnon kerrasta poikki -menetelmä.

Oxfordin yliopiston tutkimukseen osallistui noin 700 lopettamisesta kiinnostunutta tupakoitsijaa, joilla oli kaksi viikkoa aikaa päästä haitallisesta tavastaan eroon. Osallistujat jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen päätti tietyn päivän, josta tupakointi loppuisi seinään, ja toisessa sovittiin tupakoinnin asteittaisesta vähentämisestä ja lopettamisesta tiettyyn päivään mennessä.

Tapa, joka toimii

Osallistujat tutkittiin sen jälkeen viikoittain neljän viikon ajan ja vielä puolen vuoden kuluttua.

Tulokset osoittivat, että kerrasta lopettaneet pärjäsivät paremmin sekä neljän viikon aikana että puolen vuoden kuluttua, jolloin 22 prosenttia seinään lopettaneista oli edelleen savuttomia. Sen sijaan vähitellen lopettaneista vain 15 prosenttia oli enää puolen vuoden kuluttua tupakoimattomia. Jos siis tupakoinnin lopettaminen kiinnostaa, tämän tiedon valossa kannattaa valita vaikeampi mutta samalla tehokkaampi tapa.

Hyvännäköinen Kari Traa -treenipaita ja 4 numeroa KUNTO PLUS -lehteä 24,90 €.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mitä terveysneuvoa sinun on vaikeinta noudattaa?


KUNTO PLUS suosittelee