Nainen seisoo vaa'alla
Syöpäriski

Ylipaino lisää syöpäriskiä, joten painon pitäminen kurissa kannattaa. 

© iStock

Paino kurissa – pienempi syöpäriski

Ylipaino lisää kaikkiaan 13 syövän riskiä – muun muassa rinta- ja suolistosyöpien.

torstai 28. toukokuuta 2020 teksti I. Eriksen

Terveellisesä painossa pysymiselle on monia hyviä syitä, ja yksi niistä on syöpäriski. Vaikka ylipaino ei varsinaisesti aiheuta syöpää, se kuitenkin tutkitusti lisää riskiä sairastua moniin syöpiin. 

Mitä enemmän ylipainoa on, sitä suurempi on syöpäriski. Esimerkiksi naisten rintasyöpäriski suurenee 6 % jokaista 5 ylipainokiloa kohti.


6 % suurempi rintasyöpäriski

jokaista 5 ylipainokiloa kohti


Syöpäriskin ja ylipainon yhteys on monille yllätys. Tanskan syöpäyhdistyksen ja kansanterveyslaitoksen tutkimuksessa kävi ilmi, että vain 22 % tanskalaisista tiesi, että ylipaino lisää syöpäriskiä. Vastaavasti 86 % tiesi, että ylipaino lisää tyypin II diabeteksen riskiä ja 81 % tiesi, että ylipaino suurentaa sydän- ja verisuonitautien riskiä. 

Miksi ylipaino lisää syöpäriskiä?

Ei ole yhtä tiettyä syytä, joka selittäisi sen, miksi ylipaino lisää syöpäriskiä. Yhdysvaltain syöpäinstituutti National Cancer Instituten mukaan syitä on useita, mm. seuraavat:

  1. Lisääntynyt insuliinin ja kasvuhormonin määrä. Ylipaino saa elimistön erittämään enemmän insuliinia, mikä lisää syöpäriskiä ja lisää IGF-1-kasvuhormonin eritystä. Kasvuhormoni lisää solujen jakaantumista ja sitä kautta syöpäriskiä.

  2. Hiljainen tulehdus. Ylipaino johtaa usein elimistön matala-asteiseen hiljaiseen tulehdustilaan, joka voi ajan mittaan johtaa DNA-vaurioihin ja syöpään.

  3. Kohonnut estrogeenitaso. Rasvakudos tuottaa estrogeenia, joka lisää rintakudoksen ja kohdun solujen jakaantumista. Lihavuus lisää estrogeenituotantoa ja syöpäriskiä. 

Ylipainon laihduttaminen pysyvästi laskee tutkimusten mukaan myös syöpäriskiä. Erityisesti vaihdevuosi-iän ylittäneillä naisilla rintasyöpä- ja kohtusyöpäriski pienenevät, kun ylipainostaa pääsee eroon. 

Toistaiseksi ei ole tutkimustietoa siitä, paljonko laihtuminen pienentää syöpäriskiä. Suositus on välttää suurta painonnousua aikuisiässä ja pyrkiä pysymään normaalipainossa.


Mikä on terveellinen paino?

Normaalipainoisen BMI eli painoindeksi on 18,5–25. 

Täällä on painonindeksilaskuri ja tarkempaa tietoa painoindeksistä


Normaalipainoisen BMI eli painoindeksi on 18,5–25


Myös sillä on merkitysta, missä kehon rasvarastot sijaitsevat. Vatsanseudun rasva – niin sanottu omenavartalo eli keskivartalolihavuus – on syöpäriskin kannalta pahempi kuin alavartaloon kertynyt rasva eli päärynävartalo. Vatsaonteloon sisäelinten ympärille kertynyt rasva liittyy muun muassa rintasyöpä-, suolistosyöpä- ja munuaissyöpäriskiin. 

Vartalotyyppinsä on helppo tarkistaa kokovartalopeilistä tai mittanauhalla.  
Naisilla terveellisen vyötärönympäryksen raja on 80 senttiä pituudesta riippumatta. Oikea mittaustapa kerrotaan täällä

Ylipaino lisää seuraavien 13 syövän riskiä:

Rintasyöpä (vaihdevuosien jälkeen)

Suolistosyöpä

Ruokatorven syöpä

Munuaissyöpä

Haimasyöpä

Kohtusyöpä

Maksasyöpä

Munasarjasyöpä

Sappirakon syöpä

Vatsasyöpä

Suu-, nielu- ja kurkkusyöpä

Kilpirauhassyöpä

Eturauhassyöpä miehillä

Lähteet: Tanskan syöpäyhdistys Kræftens Bekæmpelse ja Yhdysvaltain syöpäyhdistys National Cancer Institute

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mitä terveysneuvoa sinun on vaikeinta noudattaa?


KUNTO PLUS suosittelee