Nainen pitelee kahvikuppia

Kahvin terveellisyys voi olla lämpötilasta kiinni.

© iStock

Kahvi kannattaa nauttia maltilla

Tuoreen tutkimuksen mukaan polttavan kuuma juoma voi lisätä ruokatorvisyövän riskiä.

perjantai 24. kesäkuuta 2016

Moni hörppää ensi töikseen aamulla kupposen kuumaa juomaa. Uunituoreen tutkimuksen mukaan höyryävän kuuman kahvin ja teen ystäviä vaanii kuitenkin suun polttamista vakavampi vaara.

Maailman terveysjärjestöön kuuluvan Kansainvälisen syöväntutkimuslaitoksen (IARC) asiantuntijaryhmä on käynyt läpi valtavan määrän tutkimusnäyttöä tarkastellessaan teehen ja kahviin liittyvää syöpäriskiä. Ryhmän julkaiseman arvion mukaan ruokatorvisyövän riski kasvaa, mikäli mitä tahansa juomaa nautitaan yli 65-asteisena. Euroopassa ja Yhdysvalloissa juomia ei yleensä tarjoilla vaarallisen kuumina, mutta joissain maailmankolkissa juomia tavataan siemailla polttavan kuumina.

Tulikuuma neste voi aiheuttaa ruokatorven tulehduksen, joten tutkijat luokittelevat sen yhtä todennäköisesti syöpää aiheuttavaksi tekijäksi kuin lyijyn, punaisen lihan ja pakokaasut.

LUE MYÖS: Näin tunnistat melanooman

Vinkit lempeään aamukahvitteluun

Aamukahvia ei kuitenkaan kannata viskata viemäriin, sillä kahvin ja teen sisältämät aineet voivat myös ehkäistä syöpää, kunhan kyseiset juomat nautitaan sopivasti jäähtyneinä.

Veden kiehumispiste on 100 astetta, joten vasta kaadettua kupposta on syytä jäähdytellä hetki. Hyväksi havaittuja keinoja ovat puhaltelu, maitotilkan lisäys tai yksinkertaisesti tovin kärsivällinen odottelu ennen juoman kumoamista.


Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mihin aikaan treenaat mieluiten?


KUNTO PLUS suosittelee