Nainen juoksee kadulla
© iStock

Juokseminen voi auttaa syövän torjunnassa

Juoksutreeni tekee hyvää niin keholle kuin mielelle, ja tutkimusten mukaan se voi auttaa myös torjumaan syöpää.

tiistai 16. elokuuta 2016 teksti G. Palmgren

Yleensä ongelmia ei voi juosta karkuun, mutta syövän torjunnassa se saattaa todellakin toimia. Kun juoksulenkki kohottaa sykkeen korkealle riittävän pitkäksi aikaa, vereen alkaa pumppautua adrenaliinia, sydämen lisäksi vahvistuvat keuhkot ja lihakset ja immuunipuolustus tehostuu. Immuunipuolustuksen aktivoitumisen ansiosta elimistö pystyy ehkäisemään syöpäkasvainten kehittymistä paljon paremmin kuin jos immuunipuolustusta ei herätellä liikunnalla.

LUE MYÖS: Näin tunnistat melanooman

Juoksu voi auttaa torjumaan näitä syöpäsairauksia

RintasyöpäNaiset voivat pienentää rintasyövän riskiä 20–80 prosenttia nostamalla sykkeen korkealle puolesta tunnista tunniksi päivittäin. Teho on elinikäinen, jos liikkuu ahkerasti nuoruudessaan, mutta riski pienenee myös sillä, että aloittaa liikunnan myöhemmin.


Paksusuolen syöpäLukuisissa tutkimuksissa on todettu, että liikunta vähentää riskiä sairastua paksusuolen syöpään jopa 30–40 prosenttia. Syöpää ehkäisevän vaikutuksen ja fyysisen aktiivisuuden tason välillä on havaittu selvä yhteys.


KohtusyöpäKohtusyövän riskiä voidaan useiden tutkimusten mukaan pienentää 20–40 prosenttia liikunnan avulla. Teho kasvaa sitä suuremmaksi, mitä useammin syke kohoaa korkeisiin lukemiin.

LUE MYÖS: Kohdunrungon syöpä iskee erityisesti vanhempiin naisiin

KeuhkosyöpäTutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että keuhkosyövän riski on 20 % pienempi liikuntaa harrastavilla. Liikunta näyttäisi kuitenkin tehoavan paremmin miehillä. Toistaiseksi ei tiedetä, miksi.

LUE MYÖS: Keuhkosyöpä on kavala tauti

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mikä hedelmä on suosikkisi?

KUNTO PLUS suosittelee