Nainen juoksee kadulla
© iStock

Juokseminen voi auttaa syövän torjunnassa

Juoksutreeni tekee hyvää niin keholle kuin mielelle, ja tutkimusten mukaan se voi auttaa myös torjumaan syöpää.

tiistai 16. elokuuta 2016 teksti Gorm Palmgren
Yleensä ongelmia ei voi juosta karkuun, mutta syövän torjunnassa se saattaa todellakin toimia. Kun juoksulenkki kohottaa sykkeen korkealle riittävän pitkäksi aikaa, vereen alkaa pumppautua adrenaliinia, sydämen lisäksi vahvistuvat keuhkot ja lihakset ja immuunipuolustus tehostuu. Immuunipuolustuksen aktivoitumisen ansiosta elimistö pystyy ehkäisemään syöpäkasvainten kehittymistä paljon paremmin kuin jos immuunipuolustusta ei herätellä liikunnalla.

Juoksu voi auttaa torjumaan näitä syöpäsairauksia

Rintasyöpä
Naiset voivat pienentää rintasyövän riskiä 20–80 prosenttia nostamalla sykkeen korkealle puolesta tunnista tunniksi päivittäin. Teho on elinikäinen, jos liikkuu ahkerasti nuoruudessaan, mutta riski pienenee myös sillä, että aloittaa liikunnan myöhemmin.


Paksusuolen syöpä
Lukuisissa tutkimuksissa on todettu, että liikunta vähentää riskiä sairastua paksusuolen syöpään jopa 30–40 prosenttia. Syöpää ehkäisevän vaikutuksen ja fyysisen aktiivisuuden tason välillä on havaittu selvä yhteys.


Kohtusyöpä
Kohtusyövän riskiä voidaan useiden tutkimusten mukaan pienentää 20–40 prosenttia liikunnan avulla. Teho kasvaa sitä suuremmaksi, mitä useammin syke kohoaa korkeisiin lukemiin.


Keuhkosyöpä
Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että keuhkosyövän riski on 20 % pienempi liikuntaa harrastavilla. Liikunta näyttäisi kuitenkin tehoavan paremmin miehillä. Toistaiseksi ei tiedetä, miksi.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

KUNTO PLUS suosittelee